Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Karel Hirman szlovák gazdasági miniszter nem ért egyet azzal, hogy uniós szankciók vonatkozzanak az orosz kőolajból készült üzemanyagok Ukrajnába történő exportjára, mivel Ukrajna számára az üzemanyagok beszerzése most rendkívül fontos, az export tiltása ráadásul gondot okoz a Slovnaft számára is. Hirman erről hétfőn, a CEEC közép-európai energetikai konferencián beszélt.

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy Szlovákia számára az orosz kőolaj kivitelére vonatkozó szankciók érzékeny témának számítanak, mert a Slovnaft pozsonyi finomítónak kulcsszerepe van a régió piacán.

 

„Nagy a hiány gázolajból Ausztriában, Csehországban és is Magyarországon, és új rezsim nélkül Ukrajnába sem lehet exportálni. (…) Ha Ukrajna igényt tart rá, akkor Brüsszellel és európai partnereinkkel közösen kereshetünk megoldást a szankciós rendszer megoldására”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A jelenlegi energetikai válság a miniszter szerint a fosszilis tüzelőanyagok korának végét jelzi, de az új energiaforrásokra való áttérés nem lesz egyszerű.

 

„Nem lehetünk naivak és gondolhatjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok korszakának vége problémamentes lesz”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a világ országai közti háborúk egyik oka az energiaforrások feletti uralom volt.

 

Hirman szerint a következő tél Szlovákia számára problémamentes lesz. November közepén a szlovák gáztárolók 94 százalékra voltak feltöltve. A lengyel-szlovák gázvezetéken keresztül észak felől is érkezik hozzánk gáz, és a földközi-tengeri terminálon LNG-szállítmányok is érkeztek.

 

A gazdasági miniszter ugyanakkor előrebocsátotta, hogy „diverzifikálni” kell a nukleáris fűtőelemek beszerzését, amelyet ma Oroszországból szerzünk be.

 

A hír legfontosabb része, hogy Hirman elismerte, az orosz olaj származékaira vonatkozó szankció árt a Slovnaftnak és így magának a szlovákiai piacnak is. Ezzel korábban Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő foglalkozott, aki élesen bírálta Hirman elődjét, Richard Sulíkot, amiért nem harcolt ki engedményt a pozsonyi finomító számára. A Slovnaft termelőkapacitásának kétharmada ugyanis exportra megy, exporttilalom esetén pedig a fenntartható üzemszint alá eshet a termelés. Ezt az álláspontot akkor a szlovák liberális sajtó konspirációnak állította be.

 

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Hirman elsősorban Ukrajna miatt akar engedményeket keresni a szankciók alól. Ez azért érdekes, mert Ukrajna jelenleg fizetésképtelen, így az odaexportált dízelért aligha lehet fizetséget várni. Ezzel önmagában nem is lenne baj, hiszen az orosz masszív bombázások miatt az ukrán civil lakosság rendkívül súlyos helyzetbe került. Feltűnő azonban, hogy a gazdasági minisztérium cselekvését megint elsősorban Ukrajna érdekei motiválják…

 

Gyimesi: Válságos időkben a liberális demokrácia kudarcot vall. Sulík megérdemli, hogy visszahívják

 

 

Sulík kvázi elismerte, hogy az ő hibájából fizet rá Szlovákia az olajembargóra. Már csak egy valódi kérdés maradt

 

Slovnaft-ügy: A kormány kiáll Sulík mellett

 

Itt a Slovnaft válasza Sulík optimizmusára: Ha az egész szlovákiai piac az övék lenne, az sem oldaná meg a problémát

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!