Nyitókép: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish

 

Azonosítatlan repülő tárgyat semmisített meg az amerikai légierő az Egyesült Államok légterében pénteken Alaszka felett – közölte a védelmi minisztérium, hat nappal azt követően, hogy egy kínai hírszerző léggömböt lőttek le az ország keleti partjai közelében.

 

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, honnan érkezett az újabb eszköz. Joe Biden amerikai elnök azt követően döntött a gyors megsemmisítésről, hogy a tárgy a polgári légi közlekedést is veszélyeztette.

 

Az illetékes beszámolt arról, hogy a légi eszköz 40 ezer láb (mintegy 12 ezer méter) magasságban haladt Alaszka északi partvidéke közelében a tenger felett, amikor egy F-22-es vadászgép rakétával megsemmisítette washingtoni idő szerint kora délután.

 hirdetes_300x300  

 

A kínai léggömbnél jóval kisebb, gépjármű méretű légi eszközről van szó. Eredetére a maradványok elemzése fog választ adni, a vizsgálat már zajlik, de a roncsok összegyűjtése a tenger felszínéről és mélyéről hosszabb időt vehet igénybe – tette hozzá Pat Ryder.

 

Az is elhangzott, hogy ezúttal az amerikai légtér megsértése viszonylag rövid ideig tartott, az eszköz jelenlétét a légtérben csütörtökön észlelték.

 

Múlt héten egy kínai hírszerző léggömböt lőttek le

 

Múlt szombaton az amerikai haderő nyolc nap után semmisített meg egy kínai léggömböt, amelyet az amerikai kormány a kínai hírszerző program eszközeként tart számon, Kína azonban eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

 

Az amerikai kormány csütörtökön közölte: a három busz méretű kínai eszköz maradványainak elemzése nyomán arra jutott, hogy az elektronikai hírszerzésre és jeltovábbításra is alkalmas volt.

 

A Pentagon egy kínai kémballont észlelt az Egyesült Államok légterében

Kína: Washington túlreagálta a léggömbügyet

 

Az amerikai képviselőház szintén csütörtökön egyhangúlag Kínát elítélő határozatot fogadott el az amerikai szuverenitás megsértése miatt.

 

Az ügyben a külügyminisztérium, a védelmi tárca és a Szövetségi Nyomozó Iroda tisztségviselői zárt ajtók mögött tájékoztatták a kongresszus tagjait is. A kiszivárgott hírek szerint komoly feszültséget hozott az ülés, amelyen a republikánusok azért bírálták a Biden-kormányt, mert az észlelést követően nyolc napot várt a kínai eszköz megsemmisítésével.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!