Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Szombaton reggel földrengésszerű katonai események rázták meg Oroszországot. A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin fegyveres puccskísérletet kezdett, és elfoglata Rosztov városát és az ott lévő orosz déli katonai főhadiszállást. Moszkvában a puccs lehetősége miatt terrorelhárítási készültséget vezettek be. Prigozsin Szergej Sojgu védelmi miniszter fejét követeli, és állítása szerint Moszkváig fognak nyomulni. Putyin felemás nyilatkozatban belső ellenségekről és a lázadók megbüntetéséről beszélt, de a Wagner-katonákat rossz útra tévedt hősöknek is nevezte. Híreink percről percre:

 

Őrület: Prigozsin fegyveres puccskísérletbe kezdett. Putyin büntetést ígért az Oroszországot megosztóknak

20:21 – A Wagner Rosztov elhagyására készül, a harckocsik már kivonuláshoz sorakoztak fel. Úgy fest, ezzel tényleg véget ér a puccs.

 

20:03 – Megállt a Moszkva felé tartó Wagner-konvoj, Prigozsin bejelentette, hogy a Wagner egységei visszatérnek a katonai bázisokra, és tárgyalások kezdődnek a szemben álló felek között. Fehéroroszország állítása szerint az ő közbenjárására Jevgenyik Prigozsin beleegyezett a helyzet de-eszkalálásába, és tárgyalások kezdődnek. A Wagner 100 kilométerre állt meg az orosz fővárostól. 

 

 hirdetes_300x300  

19:18 – Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint az ukránok Bakhmutnál több frontszakaszon is ellentámadást indítottak.

 

19:01 – A Reuters közlése szerint a Wagner legalább 5000 katonával közeledik Moszkvához, a parancsnok pedig Dmitrij Utkin. Másik 5000 katona Rosztovba vette be magát. A Wagnernek összesen 25 ezer katonája van.

 

18:51 – Joe Biden amerikai elnök szombaton telefonon egyeztetett az oroszországi helyzetről Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal. Az amerikai külügyminiszter török kollégájával tárgyalt ugyanebben a témában. Az európai országok többségében már összeültek a nemzetbiztonsági tanácsok.

 

18:44 – Rosztovban tűzharcról számolt be az orosz sajtó. Innen indult a Wagner Moszkva felé, a kormányzati épületeket bevették. Az orosz nemzeti gárda még délelőtt elkezdte megközelíteni a várost.

 

18:08 – Moszkva polgármestere bejelentette, hogy terroristaellenes műveletet van folyamatban a városban. Az orosz külügyminiszter figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne avatkozzon be az orosz belügyekbe. Közben Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke arról beszélt, hogy külföldi zsoldosok is részt vesznek a Wagner akciójában.

 

17:29 – A lengyel Wpolityce szerint közép-európai idő szerint 18 óra után érhetik el a Wagner első egységei Moszkva külvárosait.

 

17:27 – Az orosz hadsereg utakat tesz járhatatlanná, hogy megakadályozza a Wagner-csoport betörését Moszkvába. Észtország és Lettország közben megerősítették határvédelmüket.

 

17:24 – Ukrajnai információkra hivatkozva úgy fest, hogy az ukrán haderő kihasználná az orosz puccskísérlet adta lehetőséget, és szombaton előrenyomultak Orekhovszki térségben. Hogy pontosan milyen mélységig jutottak, arról egyelőre nincs információ.

 

17:22 – Moszkvában kiürítik a középületeket. Benne van a pakliban, hogy valamiféle ostromállapot alakul ki a városban.

 

17:19 – Már 350 kilométerre sem lehetnek a Wagner erői Moszkvától. Hatalmas katonai konvojok haladnak át Lipeck megyén. Lipeck és Moszkva között már csak egy megye található. A konvojban nehézpáncélosok és gyalogsági járművek haladnak, BMP2-esek és BMP-3-asok, valamint légvédelmi eszközök.

 

 

16.23 – Az orosz hatóságok amnesztiát ajánlottak fel a lázadóknak, ha megadják magukat. Ezt a TASS orosz állami hírügynökség írt az orosz törvényhozásra hivatkozva. Szerinte azonban gyorsan kell dönteniük.

 

15.50 – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyeztetett fehéroroszországi és közép-ázsiai szövetségeseivel azt követően, hogy a Wagner zsoldoscsoport az orosz védelmi minisztérium ellen fordult, és megindult Moszkva felé.

 

Putyin szombaton beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, valamint Kazahsztán elnökével, Kaszim-Zsomart Tokajevvel és Üzbegisztán elnökével, Shavkat Mirziyoyevvel is egyeztetett

 

Az elnök tájékoztatta őket az oroszországi helyzetről” – idézte Dmitrij Peszkovot, Putyin szóvivőjét az AFP orosz hírügynökségekre hivatkozva.

 

14.57 – A Moszkva felé közeledő Wagner-csopor miatt állítólag az összes jegy elkelt a Moszkvából induló járatokra. A német Der Spiegel arról számolt be, hogy már nem kaphatók jegyek a Moszkvából Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen járatokra.

 

14.33 – A Wagner zsoldosai már megérkeztek Lipeckbe – írja a BBC. A város Moszkva és Voronyezs között, a fővárostól mintegy 400 kilométerre délre található. Eközben Prigozsin azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy tüzérségi tüzet nyitott csapataira.

 

14.00 – Az orosz elnöki különgép Moszkvából Szentpétervárra repült. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor tagadja, hogy Putyin a fedélzeten lenne. Azt állítja, hogy az elnök a Kremlben van és dolgozik.

 

13:23 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton kijelentette, hogy a zsoldos Wagner-csoport harcosainak fegyveres felkelése Oroszország gyengeségének bizonyítéka.

 

Zelenszkij azt állítja, hogy a jelenlegi oroszországi események a káosz bizonyítékai az országban

 

12:20 – Prigozsin a Telegram csatornáján közölte, hogy nem adja fel magát sem ő, sem emberei Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy az FSZB felszólítására:

 

„Az elnök nagy hibát követ el, amikor hazaárulásról beszélt. Szülőföldünk hazafiai vagyunk, harcoltunk és harcolunk érte. (…) Senki sem fogja feladni magát és vallomást tenni az elnök vagy az FSZB parancsára. Mert nem akarjuk, hogy az ország korrupcióban éljen tovább, csalások és bürokrácia között”

 

11:55 – Kezdenek komolyabb harcok kibontakozni. Voronyezsig a Wagner viszonylag könnyedén eljutott. Korábban érkeztek hírek arról, hogy az egyik Wagner-konvojt az orosz légierő megtámadta. Az alábbi felvételen pedig állítólag az látható, ahogy kilőnek egy voronyezsi üzemanyagraktárat – vagyis próbálják lelassítani a Wagnert.

 

 

11:52 – A nyilvános repülőjárat-figyelők szerint az orosz magángépek sorra hagyják el Moszkvát, többnyire Törökország irányába tartanak. A mainstream sajtó szerint ez azzal van összefüggésben, hogy Prigozsin egyre közelebb kerül Moszkvához. Arról azonban semmi információ nincs, hogy van-e közvetlen kapcsolat a puccskísérlettel, és ha van, akkor melyik fél mögött álló hatalmi emberek kezdtek el „menekülni” az orosz fővárosból.

 

11:50 – A nyugati mainstream média háborúpárti kommentátorai szerint az orosz események kiváló lehetőséget biztosítanak Ukrajna számára, hogy intenzívebbé tegye az ellentámadását. Egyelőre azonban nem úgy fest, hogy az ukránok ész nélkül beleszaladnának az orosz védelmi vonalakba. Az orosz sajtó szerint Zaporizzsja megyében továbbra is „stabil” a helyzet – magyarul, nem vonnak vissza erőket a Wagner puccskísérlete miatt.

 

11:29 – Úgy fest, a kommunikáció szintjén Putyin mögött zár össze az orosz hatalmi erőtér. Az elmúlt órában Putyin orosz elnök támogatását jelezte Kadirov csecsen vezér, az orosz duma felsőháza, és Dmitrij Medvegyev is. Kadirov ráadásul kijelentette, hogy a csecsen harcosok már úton vannak „a feszültségzóna” felé, hogy „elfojtsák a katonai lázadást”.

 

11:26 – Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő Facebook-oldalán arról ír, hogy a Wagner puccskísérlete mögött nem az orosz harctéri veszteség áll, sokkal inkább az a moszkvai rendelkezés, hogy a Wagnert be kell olvasztani a reguláris erők parancsnoksága alá. Ez Prigozsin hatalmának végét jelentené. Castel kiemelte, hogy a világ számára a puccskísérlet legfontosabb kérdése, hogy mi lesz Oroszország 6000 nukleáris töltetének sorsa. „Több forgatókönyv lehetséges. A legérdekesebb az a feltételezés, hogy amit látunk csupán egy álcázóköd. A kérdés, hogy mit takar és van-e köze a fehérorosz elnök éjszakai repülőútjához? Lehet találgatni” – írta.

 

11:17 – Alekszandr Guszev, Voronyezs régió kormányzója terrorelhárítási műveletet jelentett be. „Az orosz fegyverek erők végrehajtják a szükséges hadműveleti és harci intézkedést a Voronyezs régióban zajló terrorelhárítási művelet részeként.”

 

11:11 – A Wagner elkezdte információs háborúját, és bejelentette, hogy ez már polgárháború. Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője elmondta, hogy az orosz hadsereg megtámadta egyik Moszkva felé haladó konvojukat, és ezzel „a polgárháború hivatalosan is elkezdődött”. Hozzátette, hogy Putyin rosszul döntött, és „Oroszországnak hamarosan új elnöke lesz”. 

 

10:47 – Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint ez a háború legveszélyesebb napja:

 

Demkó Attila: Ez eddig a háború legveszélyesebb napja

 

10:42 – Jelentések szerint a Moszkva felé tartó Wagner-katonákat az orosz reguláris erők szárazföldi egységei eddig meg sem próbálták megállítani. Az egyetlen ellenállás a légierő támadása a Wagner ellen – ha igaz.

 

10:35 – Az orosz nemzeti gárda Rosztov felé tart, hogy ott leverje a Wagner-lázadását. A Wagner szombaton reggel vette be a várost, és elfoglalta az ottani katonai főhadiszállást.

 


10:30 – A Wagner-csoport elvileg félúton van Moszkva felé Voronyezsnél.

 

 

10:23 – Az orosz légierő elkezdte bombázni a Wagner-egységeket a Rosztovot Moszkvával összekötő M4-es autópályánál. 

 

10:18 – Moszkvában elkezdték eltávolítani a Wagner-csoport toborzó plakátjait:

 

 

10:16 – A rosztovi helyzet pár órával ezelőtti videón:

 

 

10: 09 – Az orosz reguláris erők – a puccskísérlet a Wagner-csoport és hadsereg közötti feszültégből született – körbezárták a Wagner szentpétervári központját.

 

10:07 – Jelentések szerint a Wagner-csoport katonái lelőttek három orosz helikoptert, de állítólag a legénység és az utasok életben vannak.

 

10:05 – A Wagner-csoport a hírek szerint elfoglalta a délnyugat-oroszországi Voronyezst, ahol ellenőrzésük alá vették az ottani katonai bázist.

 

Őrület: Prigozsin fegyveres puccskísérletbe kezdett. Putyin büntetést ígért az Oroszországot megosztóknak

 

Putyin egységre szólított fel a belső árulással szemben

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.