Nyitókép: AP Photo/Mary Altaffer

 

Lengyelország továbbra is folytatja a fegyverszállítást Ukrajnába, vállalásainak megfelelően – jelentette be csütörtökön a lengyel kormány. Ily módon reagált a fegyverellátás leállításáról szóló találgatásokra, amelyeket Mateusz Morawiecki miniszterelnök szavai okoztak.

 

Csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök a TVN24-en azt mondta, hogy

 

„a miniszterelnök szavait a lehető legrosszabb módon értelmezték. Szerintem a miniszterelnök azt akarta mondani, hogy nem szállítunk Ukrajnának új fegyvereket, amelyeket jelenleg modernizálás céljából vásárolunk a lengyel hadseregnek”.

 

 hirdetes_810x300  

A spekulációkat Morawiecki miniszterelnök szavai váltották ki a Polstat News magántelevíziónak adott szerdai interjújában. Arra a kérdésre, hogy Lengyelország továbbra is támogatja-e Ukrajnát fegyverszállítással és humanitárius segítségnyújtással a gabonaimport körüli vita ellenére, így válaszolt:

 

„Már nem küldünk fegyvert Ukrajnába, mert a hadseregünket látjuk el a legmodernebb fegyverekkel”.

 

A mai tisztázások szerint csak az új fegyverekre gondolt.

 

Rendkívüli: Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

Čaputová és Pavel szerint a Varsó és Kijev közötti szakadás csupán félreértés

 

A DPA szerint a kormányfő szavainak helytelen értelmezését az is okozta, hogy a PAP lengyel hírügynökség által kiadott riport lengyelül másként hangzott, mint angolul. A lengyel változatban a miniszterelnök szavaiból nem lehetett egyértelműen levezetni, hogy Lengyelország leállította a fegyverszállítást Ukrajnába.

 

Lengyelország az orosz invázió kezdete óta Ukrajna egyik legmeghatározóbb szövetségese. Az országok viszonya azonban megromlott, miután Lengyelország Szlovákiával és Magyarországgal együtt meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát. Ukrajna ezt követően panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!