Nyitókép: sita/AP Photo/Omar Havana

 

Orbán Viktor meghívására pénteken Budapestre látogat a svéd kormányfő. A két miniszterelnök egyebek mellett a védelmi együttműködésről, vagyis Svédország NATO csatlakozásáról is tárgyal. Az Országgyűlés pedig már a tavaszi ülésszak első napján, vagyis jövő hétfőn napirendre veszi a kérdést, és szavaz is róla. Kocsis Máté, a Fidesz frakció-vezetője közölte: a kormánypárti frakció támogatni fogja a svéd csatlakozás ratifikálását – közölte a hirado.hu.

 

Február 26-án szavazhat az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozásról – jelentette be közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a házelnöknek írt levelében azt kérte: vegyék napirendre a svéd NATO csatlakozás ratifikálását. Kocsis Máté kiemelte: a svéd csatlakozást a Fidesz frakció támogatni fogja.

 

Stockholm üdvözli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_810x300  

Orbán Viktor még szombati évértékelőjén köztölte: a svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettek, hogy a bizalmat visszaépítsék. A miniszterelnök azt mondta: a parlament hamarosan jóvá hagyhatja Svédország NATO csatlakozását.

 

„Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO csatlakozását”

 

mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 

„Alig várom, hogy Budapestre menjek”

 

jelentette be hétfőn a svéd miniszterelnök lengyelországi látogatásán.

 

A svéd kormányfő szerint magyar részről „erős akarat” mutatkozik a svéd NATO-csatlakozás véglegesítésére

 

Ulf Kristersson arról beszélt: hetek óta tárgyalnak a csatlakozás véglegesítéséről.

 

„Az elmúlt hetekben volt néhány beszélgetésünk, és úgy gondolom erős az akarat, hogy befejezzük a NATO csatlakozási folyamatot. Várom a találkozót, és várom, hogy a NATO csatlakozást véglegesítsük”

 

mondta a svéd miniszterelnök.

 

Orbán nem a levegőbe beszélt, tényleg jöhet a megállapodás a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról

 

Orbán Viktor meghívására február 23-án, pénteken utazik Budapestre Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke – közölte az MTI-vel a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Havasi Bertalan azt írta: a találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz.

 

Svédország – az orosz–ukrán háború kitörése után–másfél éve adta be NATO-csatlakozási kérelmét.

 

A Fidesz frakcióvezetője kéri a svéd NATO-csatlakozás jövő hétfői napirendre vételét

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!