Nyitókép forrása: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP

 

Élesen kritizálta Andrej Babiš volt cseh kormányfő, a legerősebb, ellenzéki politikai párt, az ANO elnöke Petr Fiala kormányának döntését, amivel meghatározatlan időre elhalasztották a cseh-szlovák kormányközi találkozót. Fiala szerint erre azért került sor, mert Csehország elutasítja a szlovák külpolitika irányát.

 

Babiš szerint a kapcsolatokat először Igor Matovič (OĽANO/Slovensko) kormányfő zavarta meg azzal, hogy elhalasztotta a kormányközi találkozót, Fiala pedig most teljesen megszüntetné azt:

 

„Ez nemzetközi politika, nem játszótér. Ott lehet azt játszani, hogyha valaki nem jól viselkedik, akkor egyszerűen nem áll vele szóba. De egy kormány nem viselkedhet kisgyerek módjára. Ha nem ért egyet a szlovák kormánnyal, akkor annál fontosabb, hogy tárgyaljon és megpróbálja meggyőzni a pozíciója megváltoztatásáról”

 

írta Babiš az X-en.

 hirdetes_300x300  

 

 

Hozzátette, hogy ez Szlovákia esetében különösen érvényes, tekintettel a csehek és szlovákok rendkívül szoros kapcsolatára.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hivatalosan a cseh kormányfőnél az verte ki a biztosítékot, hogy Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter a törökországi Antalyai Diplomáciai Konferencián találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Érdemes azonban kiemelni, hogy a cseh kormány bejelentésére csak azután került sor, hogy Prágában tett látogatást Emmanuel Macron francia elnök, aki igen kínos helyzetbe került, miután Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő elárulta a nyilvánosságnak hogy a múlt hétfőn összehívott párizsi konferencián nyugati katonák Ukrajnába küldéséről akarnak tárgyalni.

 

A cseh kormány ugyanakkor ezzel erősen rásegített az ellenzéki narratívájával. Szlovákiában elnökválasztási kampány van, és a progresszív-atlantista erőtér azt próbálja sulykolni, hogy a Fico-kormány elszigeteli Szlovákiát, és ezért kellene Ivan Korčokot ültetni az államfői székbe.

 

Az ügybe Zuzana Čaputová államfő is beleállt, aki a progresszív PS alelnöki posztjából került az elnöki palotába. Ő most arról beszélt az ügy kapcsán, hogy Szlovákia „elkezdte elveszíteni a barátait”.

 

Čaputová: Ha értékeiben gyengítjük külpolitikánkat, barátokat veszíthetünk

 

Robert Fico Fiala bejelentésére reagálva nyomatékosította, hogy a cseh kormány döntése semmilyen módon nem befolyásolja Szlovákia szuverén külpolitikáját.

 

Fico visszaszúrt a cseh kormánynak: azért döntött így, mert érdekében áll az ukrajnai háború támogatása

 

A cseh kormány döntése Macron bosszúja, amiért Fico nyilvánosságra hozta a Nyugat terveit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!