Már rúgják a bőrt Brazíliában, beiktatták Andrej Kiskát, aki új bélyeget si kapott, Magyar Kulturális Hét Pozsonyban felemás szájízzel, az iraki történések Európát is veszélyeztethetik, Horná zem – dokumentumfilm a kitelepítésekről, melyet a MartFeszt Körkép sátrában is, levetítünk, Procházka, Hrnčiar és Nagy József el, Pfundtner Edit és Vörös Péter vissza, ülésezett az MKP OT, Trencsénbe jön a Stanley-kupa, Ján Langošra emlékezünk.

Az elmúlt hét nap eseményei hét percben. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Elkezdődött a foci-vb

Felemásan, a hazaiak számára lejtő pályával, hatalmas bírói hibákkal és meglepetésekkel (Hollandia és Costa Rica) elkezdődött a foci-vb. Azt tudtad, hogy Messi otthonról szurkol a spanyoloknak? A focivébé további érdekességei cikkünkben.

brazil

2. Beiktatták Andrej Kiskát – új bélyeget is kapott

 hirdetes_300x300  

Vasárnap beiktatták Andrej Kiska köztársasági elnököt, aki eskütételében a nemzeti kisebbségek védelmére is felesküdött. Kiska az első nem kommunista elnöke Szlovákiának. A beiktatás külsőségei és a tévés prezentáció rámutatott az ország szegénységére is. Hiába, az évszázados múlt és a tradíciók hiánya ilyen alkalmakkor felszínre kerülnek. A köztévé műsora szerint Szlovákia még mindig a pásztorok, bárányok, a fokos és a sztrapacska – brindzás haluska országa…

kiska_SME
Andrej Kiska a nép elnöke akar lenni, Ezt beiktatása első napjától jelezte. Kép: SME

3. Magyar Kulturális Hét Pozsonyban felemás szájízzel

Hogy mond le  a pozsonyi Magyar Intézet) és a nemzeti összetartozás kormányának nagykövetsége a többnyelvűségről az egykoron magyar királyokat is koronázó háromnyelvű városban? Csütörtöki cikkünkből kiderül.

mkn

4. Az iraki történések Európát is veszélyeztethetik

Hogy mi történik Irakban, minket is kellene, hogy érdekeljen. Krajčír Lukács elemzéséből megtudjuk, miért.

irak
A terrorista csoport „globális dzsihádot” hirdettek minden egyéb nemzet és vallási felekezet ellen.

5. Horná zem – dokumentumfilm a kitelepítésekről, melyet a MartFeszten is levetítünk a Körkép sátorban.

Ritkán tudunk nyugodt szívvel szlovák dokumentumfilmet ajánlani az ország múltjáról. Vladislava Plančíková, a magyarországi Tótkomlósról áttelepült szlovák család unokájának dokumentumfilmje ilyen. Felvidék. Egyeseknek az ígéret földje, másoknak szülőföld, melyet akaratukon kívül el kellett hagyniuk. Vetítés a Martosi Szabadegyetemen is. Beharangozó itt.

felvidek-horna zem

6. Procházka, Hrnčiar és Nagy József el, Pfundtner Edit és Vörös Péter vissza

Az EP-választásokon mandátumot szerzett képviselők és a Háló-Sieť alapítóinak parlamenti távozása miatt új parlamenti képviselők kapnak mandátumot a szlovák törvényhozásban. Köztük két magyar is. Pfundtner Edit függetlenként tevékenykedik majd, Vörös Péter pedig, bár illúziói elvesztése után lemondott minden pozíciójából a Most-Hidban, annak frakciójában tevékenykedik majd. Izgalmas lesz követni munkásságukat.

prochazka
Radoslav Procházka a következő parlamenti választások után erősebben térhet vissza. Kép: fb

7. Ülésezett az MKP OT

Szombaton ülésezett az MKP Országos Tanácsa melyen értékelték a EP-, és a köztársaságielnök-választásokat. A párt nyilatkozata szerint a Magyar Közösség Pártja fél év alatt három sikeres választáson jutott túl – a tavalyi őszi megyei, a márciusi köztársasági elnöki és a májusi EP-választáson. Így nemcsak a megyei, hanem az Európai Parlamentben is megmarad a képviseletünk. Ma Szlovákiában a közvélemény olyan pártnak tekinti az MKP-t, amely ezen választások sikerei után komoly eséllyel indul a parlamenti választáson.

Berényi József az ülést követő sajtótájékoztatón Andej Kiska államfővel kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy Kiska államfőként hozzájárul majd a felvidéki magyarság létszámcsökkenésének megállítását célzó lépések megvalósításához.

mkp ot
Berényi: Az MKP növekvő pályán halad. Kép: mkp.sk

Az MKP elnöke szerint az új államfőtől joggal várható el, hogy felhívja a figyelmet a felvidéki magyarság létszámfogyatkozásának a közösségre gyakorolt veszélyére, mivel ha ezt nem teszi, akkor az annyit jelent, hogy egyetért azzal, s úgy érzi, miszerint „jól van ez így.” Berényi újságírói kérdésre elmondta: ha a leendő új államfő részéről erre igény mutatkozik, nagyon szívesen megtárgyalnák vele az úgynevezett kisebbségi minimum (egy, a felvidéki magyarság helyzetét értékelő, s e közösség megmaradását célzó lépéseket összegző dokumentum) célkitűzéseit is, ám erre Andrej Kiska a múltban nem mutatott igényt.

8. Marian Gáborík Los Angelese megnyerte a Stanley kupát

A kupa az elmúlt hét év alatt immár ötödször Szlovákiába is ellátogat. Az érdeklődők Trencsénben fogózkodhatnak majd vele.

gaborik
Gáborík a kilencedik szlovák, aki feje fölé emelhette a Stanley kupát. Kép: SME

+ 1. És a végére egy szomorú emlékezés

Megérdemli az emlékezést. „2006 június 15-én tragikus autóbalesetben elhunyt Ján Langoš. Sikeres tudós, művészeteket kedvelő, disszidens, föderációs belügyminiszter, aki a kommunista titkosszolgálat és a kommunista rendőrség struktúráit szétoszlatta, a Nemzeti Emlékezet Intézetének alapítója. Másnak egy egész életre elég, Ján Langoš mégis túl korán távozott ebből a világból.”

langos
Ján Langoš az újkori Szlovákia egyik legnagyobb alakja volt. Sajnos túl korán távozott.

Körkép.sk/nyk.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!