Nyitókép: standard.sk

 

Terjedelmes interjút adott a Štandard című konzervatív portálnak a Szövetség-Aliancia elnöke.Jaroslav Daniška főszerkesztő kérdéseire Forró Krisztián több alkalommal is furcsa, nehezen indokolható válaszokat adott, politikai hibák egész sorát elkövetve.

 

Most egy olyan interjút szemlézünk olvasóinknak, amelyről az alany úgy vélekedhet, hogy önök azt úgysem olvassák. Sokat ugyan nem vesztettek volna vele, mert állásfoglalásokkal nem találkoznak benne. Azt meg már ismerhetjük, hogy mi jár annak, aki fél megfogalmazni a saját érdeket. Kikerülik, mint a Szövetséget a Ficóra szavazó magyarok. És kihagyják, mint a kormányprogramból azokat a téziseket, amelyeket az érdekelt Szövetség sosem fogalmazott meg, és sosem küldött el a programalkotónak. Hát ebből az interjúból is sok minden kimaradt.

 

Forró: Minden magyart képviselünk

 hirdetes_810x300  

 

Ami viszont benne van, az Forrónak például az az állítása, hogy ők a 8,5 százaléknyi felvidéki magyaságot képviselik, immár egyedüliként a magyar térfélen. Hogy közben azt is elismerje, mintegy 80 ezer magyar szavazópolgár már most is a szlovák pártok valamelyikére szavazott (a Szövetségre 130 ezren szavaztak). Illetve, hogy a magyarlakta területeken mintegy 10-15 százalékkal alacsonyabb volt a választási részvétel, mint a szlovákok körében. A matematikára fittyet hányva Forró ettől még a teljes magyarság képviselőjeként tekint önmagára.

 

Se önreflexió, se vélemény, se jövőkép. A nemzetiségi szlovmagy után itt az ideológiai vegyespárt?

 

Állításai között szerepel továbbá az is, hogy a liberális magyar sajtó és a közvélemény-kutató intézetek aknamunkája miatt nem sikerült a parlamenti bejutás. Arról, hogy a pártnak egyáltalán nem voltak markáns üzenetei, így aki erre vágyott, az inkább a Smerre szavazott, Forró érthető módon megfeledkezik.

 

A hatalom Orbán és Forró szerint

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a hatalom és az állam közösségi életének lényege a közös cselekvés képessége, hogy a legfontosabb kérdésekben egységes vélemények jöjjenek létre, és a kialakult vélemények tükrében, azoknak megfelelő módon, közös cselekvés történjen. A népszavazás, a parlamenti választás, a nemzeti konzultáció mind a közös cselekvés képességét adja, illetve erősíti meg Magyarországnak.

 

Forró Krisztián ehhez képest azt gondolja, hogy ha nem mond semmit, azzal nem haragít magára senkit, így majd mindenkit képviselhet. Nagy tévedés. Ennek fokmérője volt a legutóbbi választásokon az is, hogy a magyarok 40 százaléka (legutóbb ez a szám 33 % körül volt) már nem magyar pártra szavazott. Forró hozzáállásából így két dolog világos: 1. Forrónak nincs hatalma. 2. Ha lenne, akkor sem tudná, hogyan kell azt gyakorolni.

 

Más a Szövetség és a Fidesz érdeke

 

Az interjúban a pártelnök azt is elmondja, hogy bizonyos területeken mások az ő érdekeik, mint Orbán Viktoré, illetve a Fideszé.

 

Értem Magyarország érdekeit. Orbán Magyarországot képviseli, az ország érdekeit védi. Nekünk elsősorban saját érdekeinket kell védenünk, a szlovákiai magyarok és a többi nemzetiség érdekeit, a régióink érdekeit, ahol élünk.”

 

– gondolja Forró Krisztián, amivel közvetve azt is közli, hogy szerinte mások a Fidesz, és mások a felvidéki magyarság érdekei.

 

Kapocsszerep azóta kilőve

 

Az interjúban szóba került az azóta már zátonyra futott kapocsszerep is. Forró kifejti óhaját, hogy kapocs szeretne lenni Orbán Viktor és Robert Fico között, és szinte követeli magának, hogy a szlovák kormányfő ezt az ambícióját vegye észre. Hiszen, mint mondja, a Szövetség Szlovákia lakossága 8,5 százalékának az érdekeit képviseli (ennek logikai hibáját fentebb kifejtettük.)

 

Király Zsolt: A kapocs első öngólja

 

Azóta tudjuk, hogy a Szövetség kapcsolatfelvételi kísérletére a Smer még csak nem is reagált. Ugyanakkor Forróék nagy hibát követtek el itt is, hiszen a kormányprogram előkészületekor el sem küldték a választások győztesének a Szövetség javaslatait a kormányprogram nemzetiségi területére vonatkozóan.

 

Forró: Gyimesi a Szövetségé

 

Forró meglepő kijelentést tett az interjúban Gyimesi György politikai jövőjére vonatkozóan is. Kerep-perec azt mondva, mintegy tényként közölve, hogy beszélt Gyimesivel, aki a jövőben a Szövetség kereteink belül fog dolgozni.

 

Hogy ez így lesz-e vagy sem, az legkésőbb a párt december 9-i tisztségátmentő közgyűlésén kiderül, ahol Berényi Józsefet várhatóan EP-listavezetőnek választják, Forró Krisztián pedig államfőjelölt lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.