Milan Kňažko és a Messiásra várás, magyar vereség, DAC és szlovák győzelem, botrány a Pátria-rádió körül a magyar elnökjelölt kapcsán, Krim továbbra is forrong, kiosztották az idei Oscar-díjakat. Az elmúlt 7 nap legfontosabb eseményei a Körképen. Vasárnapi hírek IV.

1. Milan Kňažko: Ne a Messiásra várjunk

Azt mondja, Szlovákiában a régi rendszer szelleme kísért. Azt szeretné, ha az emberek saját magukra hagyatkoznának. A hallgató többség hangja akar lenni, de úgy, hogy közben igazat mond. ’89 novemberében a kommunizmus elleni barikádokon volt, most pedig Fico államfői álmait oszlatná szét. Milan Kňažko köztársaságielnök-jelölttel beszélgettünk. (az interjú magyar fordítását hétfőn közöljük.)

2 (3)

2. Vereséget szenvedett a magyar, győzött a szlovák válogatott.

Pintér Attila bemutatkozott. A magyar válogatott új szövetségi kapitánya első meccsén hazai környezetben 2:1-es vereséget szenvedett a nem éppen világverő finnektől. „Javulnunk kell”, nyilatkozták a játékosok. „Csak a negatív kérdések jönnek,” neheztelt a magyar szövetségi kapitány az újságirói kérdésekre. Kérdésünk, hogy elindult-e valami, vagy tovább romlik egy lassan 30 éve tartó sikertelenségi korszak? Szlovákia szintén szerda este 3:1-re verte idegenben Izraelt.

 hirdetes_810x300  

3. A hét botránya: Bárdos Gyula magyar hangja…

Bárdos Gyula nem szólhat az anyanyelvén a Pátria rádió hallgatóihoz. Szövegét szinkrontolmács mondja fel. A közmédia illetékesei szerint magyarul helyzeti előnyhoz jutott volna. Lovász Attila a nemzeti adások igazgatójaként, ami egy több ezer eurós, jól fizető állás, nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván nem a Pátriában készült a beszélgetés. Hozzátennénk azonban, de ott került adásba. Sovinizmus a szlovák, alibizmus a magyar oldalról. Sajnálatos.

A téma azon nyomban óriási vihart kavart FB-oldalunkon. A Körkép időközben megkereste Lovász Attilát is, a közmédia nemzetiségi adásainak igazgatóját, konkrét kérdéseket téve fel neki az ügyben. Megkérdeztük Hushegyi Dórát és a volt kisebbségi kormánybiztos feleségét, Nagy Ildikót is, akik a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsának magyar nemzetiségű tagjai. Reméljük, hamarosan válaszolnak kérdéseinkre, mi pedig beszámolhatunk róla nektek. Az üggyel a napokban még foglalkozni fogunk.

1978906_10151940923216817_787328968_n
Kép: Új Szó (Kattintással nagyítható.)

4. Győzött a DAC legénység Nagyszombatban

A szlovákiai magyar Abramovics, Világi Oszkár kezébe került és immár megújult DAC első idegenbeli meccsén helyenként tetszetős, harcos, csupa szív játékkal meglepetésre 2:1-re verte a Spartak Trnavát. A bennmaradásért küzdő csallóköziek három nagyon fontos pontot szereztek, melyet „alig bírtak bepakolni a buszukva“ :). Az eredmény remek beharangozó a következő hazai meccsükhöz. Legutóbb 3500, legközelebb vélhetően több mint 4 ezer szurkoló buzdítja majd a csapatot.

DAC győzelem Nagyszombatban
DAC győzelem Nagyszombatban Kép: Vojtik Szimóna (FB)
1797370_503955403046767_1012489629_n
Gólöröm (Forrás: Facebook/Vojtik Szimona)

5. Ukrajna vs. Putin 

A krími helyzet továbbra is fokozódik. Hogy ki nyeri és milyen eredménnyel a Moszkva – Kijev, Moszkva – EU, Moszkva – Washington meccset, egyelőre nem tudni. De hogy ki diktál, azt igen. A héten Vladimír Putin is beszállt a játékba, sajtótájékoztatóján a következőket mondta:
– Janukovicsnak nincs politikai jövője, de ha otthon marad, meggyilkolják.
– Janukovics minden megállapodást betartott az ukrán ellenzékkel, lemondott a hatalomról, de továbbra is legitim elnöke Ukrajnának.
– Oroszország nem fogja elismerni a jelenlegi ukrán terror által szervezett választások eredményét.
– A Gazprom április 1-től megszünteti a kedvezményes gázárat Ukrajnának.
– Az Oroszországgal szembeni esetleges szankciók visszaüthetnek és károsak lesznek.
– Oroszország kész vendégül látni a G8-akat, de ha a nyugati vezetők nem akarnak jönni, nem muszáj jönniük.
– Moszkva természetesen kész pénzügyi segítséget nyújtani a Krímnek.

A krími parlament közben döntött: ők bizony Oroszországhoz szeretnének csatlakozni. Az országban március 16-ára népszavazást írtak ki a kérdésről. Szombaton a félszigeten eldördültek az első lövések: az OBSE megfigyelőit megjelöletlen orosz fegyveresek nem engedték be az autonóm köztársaság területére. A határról a levegőbe lőttek, a misszióból senki nem sérült meg. A Pentagon szerint több mint 20 ezer orosz katona is lehet a félszigeten. Szimferopolban is lövések dördültek: a katonai közigazgatás épületébe 100 fegyveres tolult be. Az oroszok gyakorlatilag az egész Krímet felügyelet alatt tarjták, állítólag aknamezőt is telepítettek a határ mentén.

Az első lövések Szimferopolban:

6. 1.Kňažko, 2. Procházka, 3. Kiska, 4. Hrušovský

A SME és a Trend hétfőn egy asztalhoz ültette Robert Fico négy szlovák kihívóját. (Bárdos Gyulának a SME sajátos hozzáállásának köszönhetően nem jutott hely.) A Körkép ott volt a helyszinen, beszámolónkat itt olvashatjátok.

A héten a Hospodárske Noviny szervezésében a HNClubon is összecsaptaka jelöltek, immár Robert Fico részvételével. Bővebben a HN tudosításában.

Az első valódi köztársaságielnök-jelölti vitára egész mostanáig várni kellett. Bónuszkérdésünk olvasóinkhoz, vajon mit árul el az alábbi kép, ki a boss?

1654263_10151933319326817_401245527_n
Forrás: HNonline

7. Oscar-díjeső

A hét elején kiosztották az idei Oscar-díjakat is. Aki esetleg nem tudná, mozitippként egyben, íme a nyertesek listaja.

Oscar 1.

oscar 2.

ellen-oscar-selfie
A világ leghíresebb selfie-je, az Oscar gáláról.

Körkép.sk/nyk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Nyitókép: pravda.sk/Kamenský

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!