A SME és a Trend hétfőn egy asztalhoz ültette Robert Fico négy szlovák kihívóját. (Bárdos Gyulának a SME sajátos hozzáállásának köszönhetően nem jutott hely.)

A Körkép reggel még Milan Knažkoval interjúzott (a vele készült beszélgetést a hét második felében közöljük), este pedig kíváncsian vártuk a nézőtéren, mire jut egymással a négy jelölt. Az eredmény több szempontból is meglepő volt.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

SME –  a vezető ellenzéki napilap meglepően méltatlan körülményeket teremtett egy ilyen fontos vitához. Technikailag felkészületlenül (a közönség nagy része az első húsz percet szinte alig hallotta a rossz hangosítás miatt, amit folyamatos bekiabálásokkal díjazott), helyenként neveletlenül (főleg Lukáš Fila ha Procházkáról volt szó), az érdeklődők létszámát alábecsülve (háromszor annyian szerettek volna bejutni a terembe, mint amennyit a szűk kapacitás engedélyezett) egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán.

KC Dunaj1
Hétfő este a SME és a Trend által szervezett vitán. Balról: Hrušovský, Kiska, Fila, Leško, Knažko, Procházka. Kép: Körkép.sk

Trend – Szerencsére Marian Leško hozta a tőle megszokott magas színvonalat. Szlovákia egyik legjobb publicistája (1. Peter Schutz, 2. ő) méltó partnere volt a köztársaságielnök-jelölteknek, a legkényesebb kérdéseket, feladatokat is nem véletlenül ő kapta.

De hogy szerepeltek az egyes jelöltek a Körkép szerint?

Pavol Hrušovský – A Népi Platform jelöltjének teljesen a megtűrt, többször kifütyült és tökéletesen semmitmondó szerep jutott. Ő volt az egyetlen, akinek megnyilvánulásait (például a SMER-rel való kollaboráció az alkotmánymódosítás kapcsán) hangos fújozások zavarták meg. Hrušovskýt mindenesetre kemény fából faragták, lepergett róla.

 hirdetes_810x300  

Andrej Kiska – Robert Fico közvélemény-kutatások szerinti legnagyobb ellenfela láthatóan nem a szavak embere. Élő vitaműsorban, tőle jobb szónokok mellett ez markánsan ki is ütközik. Ennek ellenére Kiska állta a sarat, inkább érvelt és nem támadott. Láthatóan folyamatosan képezi magát. Egyelőre azonban még kissé merev, kevésbé felszabadult, mint a könnyedén visszavágni képes ellenfelei.

Milan Kňažko – ha valaki élvezi az ilyen vitákat, az a színpadra született szónoki tehetség, Milan Kňažko. Nem véletlenül kapta a két órás vita végén a legnagyobb tapsot. Az egykori forradalmár verbálisan uralja a teret, szakmailag felkészült, még ha gyakran gyakran populista, üres frázisokban és sztorizgatásban merül is ki. A közönség mindenesetre vevő rá, ami nem lennénk meglepődve, ha a választási eredményében is megmutatkozna. Kňažko tör fel, mint a talajvíz.

Radoslav Procházka – Ha nem volna Bárdos Gyula és magyar jelölt, e sorok írója ebből a felhozatalból valószínűleg Procházkára szavazna. Még ha kétségkívül vannak is megbocsáthatatlan lépései. Ennek ellenére az új politikai generáció egyik perspektivikus képviselője, aki világlátott, szakmailag felkészült, és kellően ambíciózusos jelölt. Hétfőn is igyekezett, bár az ifjonti hév és a túlzott akarat az elején bele belehajszolta néhány pofonba (például amikor Kňažko korával viccelődött, amit az érintett kíméletlenül leütött.)

KC Dunaj3
Kép: SME

Úgy, ahogy az elején az ukrán-orosz vita témában, a végén az egymás támogatását firtató kérdésre is két páros alakult ki.

Összegezve, a Körkép helyszínen levő tagjai szerint a vitát Kňažko nyerte kicsivel Procházka előtt. A harmadik helyen Kiska végzett, Pavol Hrušovskýt pedig végleg el lehet felejteni.

Ti hogy láttátok?

A vita utólag itt és itt nézhető meg, a SME összefoglalója elolvasható itt.

Nyitókép: SME

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!