A Vatikánban hatalmi harc van kibontakozóban. Carlo Maria Viganio érsek felszólította a katolikus egyházfőt, hogy távozzon posztjáról. Ilyenre eddig még nem került sor. Vigano azzal vádolja a pápát, hogy legalább öt éve tudott a szexuális visszaélésekről, amelyeket Theodor McCarrick amerikai bíboros követett el.

 

Vigano jelenleg rejtőzködik a nyilvánosság elől. A vatikáni háttér szakértői szerint olyan hatalmi harc bontakozott ki a városállamban, amely az egész katolikus egyház hitelét alááshátja.

 

Mintha egy Dan Brow regénybe csöppentünk volna:

 

 hirdetes_300x300  

A múlt szertán Vigano a vatikáni újságírónak, Marco Tosattinak mondta tollba nagy vihart kiváltó bejelentését. Összességében tizenegy nyomtatott oldalon követeli a Ferenc pápa lemondását, akit azzal vádolt meg, hogy tudott a szexuális visszaélésekről, de eltussolta azokat. Beszélt a Vatikán belső köreiben lévő „homoszexuális hálózatról”, amely a legkisebb kritikai felhangra elhallgattatja az elégedetlenkedőket.

 

Részletekkel is beszámolt. Például arról, hogy ő személyesen tájékoztatta a Pápát a McCarrickkel kapcsolatos vádakról és gynúkról – még 2013-ban. Ennek ellenére semmi sem történt, a Vatikán hallgatásba burkolózott.

 

Ferenc pápa: A szülőknek nem elítélniük, hanem megérteniük kell a homoszexuális gyerekeket

 

Eltűnt a látótérből

 

Miután Vigano lediktálta az általa fontosnak tartottakat, kikapcsolta a mobilját, és egy eddig ismeretlen helyre távozott. Az újságíró Tosatti szerint félti az életét. Az egész történetnek bestseller szaga van, tény azonban, hogy a Vatikán sokáig adós maradt a látható lépéseket illetően a szexuális vádak kapcsán.

 

A botrány a katolikus egyházat már hosszú évek óta kritikák kereszttüzében tartják, folyamatosan szólalnak meg egykori áldozatok. Köztük McCarrick (jogilag állítólagos) áldozatai, aki kisfiúkat és fiatalkorú fiúkat zaklatott. McCarrick azonban mindssze idén júliusban távozott posztjáról.

 

A pápa nem hajlandó kommentálni Vigano vádjait, de a kulisszák mögött mozgolódást látnak az elemzők.

 

Nyomás alatt

 

A botrány felfedte Ferenc pápa koránt sem biztos helyzetét a Vatikánban. Két oldalról is nyomás alatt tartják. Egyrészt ott van az áldozatok nagy számából adódó igencsak nagyösszegű kártérítési igény, másrészt pedig ott vannak a konzervatívok, amelyek már a kezdetektől próbálják megingatni pozíciójában az igencsak liberális érzelmű egyházfőt.

 

Írországban tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy határozott lépések jönnek az katolikus egyház részéről, amelyek az áldozatok számára igazságot hivatotta tenni. Kijelentette, hogy az egyházi hivatali intézmények kudarcot vallottak, mikor a szőnyeg alá söpörték az ügyeket.

 

A konzervatívok élén épp a 77 éves Vigano áll. Az ő álláspontjuk szerint a „Vatikánt a korrupt, homoszexuális méltóságok maffiája irányítja, akik csak rontják az egyház hírnevét a nyilvánosság előtt.

 

A migrációról is egyeztetett Ferenc pápa a francia elnökkel

 

Ezek a vélemények egy ideje már ott rezonálnak a Vatikán falain belül és kívül, felszólítani a pápát a lemondásra azonban enyhén szólva is szokatlan lépés. A konzervatívoknak egyéb érveik is vannak  Ferenc pápa ellen: kifogásolják puha állásfoglalását az abortusz kapcsán, illetve hogy a vitás kérdésekben inkább nem foglal állást.

 

Tosatti szerint Vigano az egész egyházzal szemben érzett felelőssége miatt tette vakmerőnek vélhető kijelentését. Vigano kritikusai azonban azzal támadtak vissza, hogy a hetvenhét éves Viganonak személye4s ambíciói vannak, és bosszút akar állni Ferenc pápán, amiért visszahívta Washingtonban.

 

Az egész ügy azonban a hívekre és az egyházközségekre is hatással lehet. Nem csak az egyház megítélése kérdéses. Amerikában a hosszú ideig szönyeg alatt tartott ügyek napvilágrakerülése miatt a katolikus egyház templomokat zárat be, hogy pénzzé tegye az ingatlanjait, legyen miből kifizetni a kártérítési perek csillagászati költségeit. Erről korábban a Duna TV készített dokumnetumfilmet, amit a Körkép.sk is feldolgozott:

 

Döbbenetes film készült az amerikai templombezárásokról és a külhoni magyarok helytállásáról

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!