Nyitókép forrása: tvonviny.sk

 

A Denník E gazdasági portálnak megküldött állásfoglalásában a cseh milliárdos, Petr Kellner érdekeltségébe tartozó PPF kijelentette, hogy a CME megvásárlása után nem akarja eladni a Markíza televíziót sem a Penta befektetőcsoportnak, sem a Miroslav Výbohnak, akikkel egyébként üzletik kapcsolatban áll.

 

Az elmúlt hetekben az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot az a bejelentés kapta, miszerint a Markíza és a Nova televíziós csatornákat birtokló CME-t felvásárolja a Petr Kellner cseh milliárdoshoz tartozó PPF. A 2,1 milliárd eurós ügylet joggal keltett sokakban gyanút a tekintetben, hogy a választások előtt nem kerül-e a tévécsatorna a Penta vagy a Smer mögött álló egyik oligarcha, Miroslav Výboh kezére. A PPF ezeket a feltételezéseket most megpróbálta eloszlatni.

 

Beszédes azonban a PPF nem akart válaszolni a Pentával és a Výbohhal közös projektjeik jellegére. Az ügyletre még az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia, az ő döntését azonban a nemzeti monopolellenes hivatalok azután már nem kérdőjelezhetik meg.

 hirdetes_300x300  

 

A Markíza televízió megvásárlása már régóta terítéken van. Kellneréken kívül komoly érdeklődést mutatott iránta a Penta is. Az elmúlt években 300 milliós beruházásként emlegették csak a Markíza felvásárlását. A tévécsatorna az elmúlt négy évben nyereséget termelt, tavaly csak reklámbevételei elérték a 80 millió eurót, miközben teljes forgalma 91 millióra volt tehető.

 

Eladják a Markízát

 

Kellener Szlovákiában is rendelkezik érdekeltségekkel. A médiában legtöbbször a szlovák útdíjrendszert működtető SkyTollt emlegetik vele kapcsolatban. Hivatalosan ugyan nem ő a „végső kedvezményezett”, a cég élén álló Petr Syrovátko a PPF pénzén vásárolta be magát a vállalatba. A SkyToll az elektronikus útdíjrendszer egy 883 millió eurós közbeszerzés volt – a harmadik legnagyobb versenypályázat volt Szlovákia történetében a pozsonyi és a nyitrai elkerülő után.

 

A Markíza Pentának való továbbadása nem egyszerű spekuláció. A 2,1 milliárdos ügylet 30 tévécsatornáról szól, amelyek 45 millió ember megszólítására képesek. Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője szerint a PPF már csak a belépőköltségek csökkentése érdekében is eladhatja a Markízát, megtartva a portfólió legnyereségesebb részét, a NOVA televíziót.

 

Ám nem lenne egyszerű menet. A Pentának meg kéne győznie a Monopolellenes Hivatalt, hogy engedélyezze a Markíza megvásárlását. A szlovák monopolellenes törvények ugyanis tiltják a kereszttulajdonlásokat a média terén, a Pentának pedig már van egy kiterjedt, jelentős súlyt képviselő médiabirodalma Szlovákiában is. Az egyik legnézettebb tévécsatornával együtt már át is billenne a mérleg nyelve az ő térfelére.

 

A történet egyik nagyon érdekes mellékszála, hogy a CME megvásárlása azután vált realitássá, hogy Marián Kočnert és Pavol Ruskot letartóztatták a gyanú szerint meghamisított Markíza-váltókkal kapcsolatban. Megjegyezzük, a négy váltó összértéke a Markíza tavalyi nyereségének több mint 4,5-szöröse.

 

A Markíza fontosságát a választókért folyó harcban nem szabad alábecsülni. Nem véletlenül foglalta el Kočner Gamatex nevű biztonsági cégének fegyvereseivel a tévé épületét közvetlenül az 1998-asd parlamenti választások előtt. Egy tavalyi felmérés szerint a Markíza tulajdonába tartozó három csatorna (Markíza, Dajto és Doma) a 12-55 éves korosztály több mint negyedét képes megszólítani, ráadásul a lakosság legnagyobb része épp a Markízát tartja a legobjektívebb hjrközlőnek a csatornák közül.

 

Célegyenesben a Markíza eladása. Cseh milliárdos befolyása alá kerülhet Szlovákia egyik legnézettebb csatornája

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!