A MOL csoport és az OTP bank szlovákiai gazdasági érdekeiért cserébe a magyar kormány feláldozta a felvidéki magyarokat – állítja Duray Miklós korábbi politikus, közíró a szlovák köztelevízió egyik szerda esti beszélgető műsorában.

 

Kép: reprofoto (RTVS)

.
Jarosla Daniška: – Duray úr, már soha nem fogom Önt magyar nacionalistának nevezni, mert a legkeményebb mondatot mondta ki a magyar kormányról, amit magyar embertől valaha is hallottam. Ha így volt, ahogy mondta, akkor miért engedte?

 

Duray:  – Nézze, én már elég rég nem vagyok a politikában.

 

 hirdetes_300x300  

Daniška:  – De a Slovnaft privatizációja és az OTP megjelenése idején politikus volt.

 

Duray: – Nem lehetett megakadályozni. Nem az a gond, hogy megjelent az OTP, mely ma már elmenőben van, és a MOL a Slovnaftban. Hanem, hogy milyen áron.

 

Daniška: – Értem. Nem nyithatták meg az autonómia kérdését.

 

Duray: – Nem az autonómiáról van szó, annak kérdését akkorian nem is feszegettük. Viszont akkor novelizálták a szlovák alkotmányt és akkor zajlott az ország megyei területi felosztása. Az álláspontunkat még csak el sem mondhattuk. Ha pedig mégis, annak következményei voltak. Ha egy párt e téren sikertelen, azt nyilvánvalóvá kell tennie. De mi nem tettük. Pont azért, hogy ezek az üzletek megköttethessenek.

 

Ez volt a mintegy egy órás műsor kétségkívül legérdekesebb része, mellyel az Együttélés korábbi elnöke megerősítette azt az információt, mellyel korábban egyes helyeken már találkozhatott a felvidéki magyarság. Hozzátette ugyanakkor, hogy a későbbiekben ez a magyarországi hozzáállás, mely 2007-ben a Most-Híd megalalkulását is támogatta, aztán megváltozott.

 

A műsor teljes felvétele ITT tekinthető meg.

 

A szlovák köztelevízió Keresztben című műsorának vendége Duray Miklós mellett a Most-Híd korábbi sajtószóvivője, az Új Szó online rovatának jelenlegi főszerkesztője, A. Nagy László (Most-Híd) korábbi politikus és kisebbségi kormánybiztos fia, Nagy András volt.

 

Jaroslav Daniška. Kép: reprofoto (RTVS)

 

A két műsorvezető közül az egyik külön említést érdemel. Jaroslav Daniška jobboldali, konzervatív újságíró, a Postoj című keresztény hírportál munkatársa évek óta kiemelt figyelemmel követi Magyarország és a felvidéki magyarsággal kapcsolatos történéseket. Azon kevés szlovák tollforgató közé tartozik, aki nem negatívan elfogult, nem előítéletes a magyarokkal szemben, hanem őszinte érdeklődéssel követi a fejleményeket. Ezt bizonyította korábban Orbán Viktor 2017-es tusnádfürdői beszédéről szóló, Magyarországon is komoly visszhangot kapott írásában,

 

Postoj.sk – Orbán harca Európa népéért

 

vagy a Lumen katolikus rádió beszélgető műsorában is, ahol az egyik vendég épp portálunk főszerkesztője, Király Zsolt volt. Jaroslav Daniška írásait a Körképen is gyakran szemlézzük.

 

„Orbán ritka politikai tehetség” – Palko, Daniš, Daniška és Király a magyarországi választásokról

 

Duray Miklós a műsorban több további érdekes témát is felelevenített. Például a kettős állampolgárság kérdését, melynek terítékre kerülését szerinte a felvidéki magyarok ellenezték, mert

 

„a román titkosszolgálatot sejtettük mögötte. A románok tudták, hogy ezzel feszültség kelthető“

 

– fogalmazott.

 

Duray felelevenítette Bugár Béla politikai karrierjének kezdetét is, amikor egy ŠtB-ügynök (szerk. megj. szlovák kommunista titkosszolgálat) segítette őt pályafutása elején.

 

Duray Miklós. Kép: reprofoto (RTVS)

 

Szóba került a felvidéki magyarság körében már széles körben ismert 2006-os eset is, amikor az akkori MKP gazdasági lobbijának (Világi, Gyurovszky, Podstránsky, Hideghéty, Czucz, stb.) túlzott hatalom és pénzéhsége miatt Robert Fico és a Sme végül az MKP helyett az SNS-szel lépett kormányra.

 

Daniška kérdésére Duray és Nagy viszonylag egyetértettek abban, hogy a február 29-i parlamenti választásokon azért szavaztak a magyarok nagy számban szlovák pártokra, mert az asszimiláció mellett egyfajta természetes fejlődés is megfigyelhető, és etnikai alap mellett ideológiai alapon is választanak.

 

A jövőt tekintő kérdésre Duray Miklós Dél-Tirol példáját hozta fel, ahol a helyi, azaz Olaszországban élő osztrák közösségnek sokszínű politikai képviselete van, de ha a római parlamentbe kell választani, akkor összefognak.

 

Duray Miklós szerint a szlovák parlamentből való kiesés után sem várható radikalizálódás a felvidéki magyar közösségen belül.

 

„A logikus az lenne, ha egyetlen egészséges, ismétlem egészséges pártot hoznának létre. De nem tudom megmondani, mit hoz a jövő”

 

– fogalmazott a műsorban.

 

A Jobbik hatását firtató kérdésre elmondta, hogy annak a felvidéki magyarságra  mért hatása már elhanyagolható, a 64 Vármegye Mozgalom ugyanakkor helyileg még befolyásoló erővel bírhat. Az igazán fontos azonban a jövő szempontjából Duray Miklós szerint az lesz, hogy hogyan tekintenek majd Szlovákiában a magyarországi politikára.

 

Duray úgy látja, hogy az új szlovák miniszterelnökkel, Igor Matovičcsal nem kell tartani a V4-eken belüli eddigi közös politika megváltoztatásáról.

 

Kép: reprofoto (RTVS)

 

Egyben figyelmeztette a másik műsorvezetőt, hogy ne illessék rosszindulatú, negatív jelzőkkel Orbán Viktort, mert szerinte az nem felel meg a valóságnak.

 

A műsorban felvetődött az etnikai politizálás jövőjének óvatos megkérdőjelezése.

Maga Duray is elismerte, hogy a dél-szlovákiai magyarok bizonyos kérdésekben speciálisan döntenek, de a parlamentbe bejutva a déli régióban élő szlovákok érdekeit is képviselik

 

„Márai Sándor most megjelent emlékirataiban leírja, hogy felvidéki magyarként Magyarországgal az a baj, hogy Budapest lenézi a határon túli magyarokat. Várható egyfajta nagyobb emancipáció a szlovákiai magyarok részéről e téren?“

 

– tette fel a kérdést Jaroslav Daniška.

 

 

Nagy András szerint a Magyarországtól való függetlenedés már a mostani választási eredményekben is tetten érhető.

 

Duray Miklós a cikkünk bevezetőjében idézettek egyfajta ellensúlyozására a műsor végén, mintegy a Fidesz-kormány megnyugtatására hozzátette, hogy látva a jelenlegi magyarországi ellenzéket, soha nem szeretné, ha az kormányra kerülne, „mert minden téren katasztrófát jelentene.“

 

Nagy András, a Gorilla aktákból is ismert Penta pénzügyi csoport száz százalékos tulajdonában levő, egykori befolyásában mára igencsak visszaszoruló Új Szó online rovatának főszerkesztője hangsúlyozta, hogy ennek épp az ellenkezőjét szeretné.

 

Nagy András. Kép: reprofoto (RTVS)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.