Nyitókép forrása: reprofotó/facebook/Ministerstvo životného prostredia SR

 

Csehországból darabonként szállítják Bősre a bősi vízerőmű új zsilipkapuinak acélrészeit. Kedden szállították le a balszárny legnehezebb, 110 tonnás acéldarabját, ezután érkezik majd a szerkezet többi része, és fokozatosan hegesztik össze és telepítik rendeltetésszerű helyére az egész szárnyat.

 

A bősi vízerőmű huszonnyolc év után kap új zsilipkapukat. A 150 millió eurós beruházásra nagy szükség volt, mert a zsilipkamrák állapota tarthatatlannak bizonyult, a hajók áteresztési sebessége pedig nagyon hosszú volt.

 

A fő kivitelező a cseh Metrostav, a költségek legnagyobb részét (123 millió eurót) uniós forrásokból fedezi a szlovák Vízépítési Vállalat. A projekt immáron 14 hónapja zajlik, a tervezett befejezés határideje 2020 júniusa.

 hirdetes_810x300  

 

Modernizácia plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo pokračuje v plnom nasadení

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Dienstag, 12. Mai 2020

 

Az új két szárnyból álló zsilipkapu 16 részből áll, jelenleg a bal szárny 8 darabjából 5 van a helyén.

 

„A folyami közlekedés a környezetvédelmi szempontból legtakarékosabb és legbiztonságosabb közlekedési és szállítmányozási lehetőség. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ennek az európai projektnek minden egyes részfeladatát maximális szakértelemmel és a meghatározott határidőn belül végezzenek el a bősi vízerőmű biztonsága és a hajóforgalom minősége érdekében”

 

nyilatkozta a sajtónak Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter a projekttel kapcsolatban Bősön, mai helyszíni szemléje keretében.

 

A felújítás alatt lévő jobboldali zsilipkamrában jelenleg is modernizálják az információs-irányítási rendszert, folytatják a felső szakasz építőmunkálatait és az altalaj megerősítését (lásd kapcsolód cikkeinket).

 

Davod Hlubocký a VV megbízott vezérigazgatója elmondása szerint jelenleg még vizsgálják a koroanvírusjárvány projektre gyakorolt hatását, de úgy véli, hogy különösebb csúszásra nem kell számítani, és a két kamra felújításának határidőre el kell készülnie.

 

„A felső kamrák és az alsó zsilipkapuk felújítása a legfontosabb része a projektnek, és örülünk, hogy a körülmények ellenére haladunk a munkákkal”

 

mondta.

 

Elkezdték a jobboldali zsilipkamra altalajának megerősítését a bősi vízerőműben

 

A cseh Metrostav 150 millió euróért fogja felújítani a bősi vízi erőmű zsilipkamráit

 

TA3.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!