Nyitókép: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta

 

Októberben rendhagyó hadtörténeti bemutató napot tartottak a dióspatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda 7., 8. és 9. osztályos tanulóinak. A programban szerepelt a Veteránfilm című magyar film levetítése és a film rendezőjével való beszélgetés, valamint egy hagyományőrző hadászati kiállítás is. A részletekről Darnai Bálintot, az iskola pedagógusát és a rendezvény egyik szervezőjét kérdeztük.

 

Darnai Bálinttól megtudtuk, hogy Oriskó Éva történelemtanárral eredetileg az oroszkai Hadtörténeti Múzeumba szerették volna elvinni a diákjaikat, végül azonban ez a tervük meghiúsult.

 

„Ez az első alkalom, hogy egy ilyen akciót szerveztünk. Eredetileg az volt betervezve, hogy elviszünk egy autóbusznyi diákot az oroszkai Hadtörténeti Múzeumba, ezt azonban a koronavírusjárvány még tavaly meghiúsította. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha mi nem mehetünk, akkor szervezzük meg itt zárt ajtók mögött. Így jött el most a lakszakállasi hagyományőrző Klapka Polgári Társulás kiállítása. Nagy H. Tamás különböző második világháborús tárgyakat – puskákat, lövegeket, tankalkatrészeket mutatott be diákjainknak. Ezen felül a vele érkező Pál István magyar honvéd katona egyenruhába öltözve mutatta be a korabeli felszerelést a diákoknak. Fantasztikus volt a hangulat, épp ezért szeretnénk a jövőben nem csak megtartani, de bővíteni is a programot.”

 

Mint megtudtuk, a kiállítás mellett egy filmvetítésre is sor került, méghozzá nem mindennapi módon, hisz a magyar a Veteránfilm című filmet maga a film rendezője, Hernáth Csaba és egyik producere, Hochstein András mutatták be, majd válaszoltak a gyerekek felmerülő kérdéseire is.

 hirdetes_810x300  

 

 

fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta

 

A portréfilm az utolsó két, akkor még élő magyar vadászpilótát mutatja be, akik a II. világháborúban légi harcokban vettek részt, mely élmény egész életüket meghatározta. A hadseregben a náci Németország szövetségeseként harcoltak, de a háború végeztével a szocialista rendszerben is megtalálták a helyüket. Gyermekkori szenvedélyük volt a repülés, sosem politikai ideológiák vezették őket, hanem az adott körülmények között igyekeztek boldogulni. A két nyugalmazott vadászpilótáról korábban a Körképen több cikkben is foglalkoztunk.

 

Felhők felett: A legendás “Puma” vadászpilóta osztag tagjai tartottak előadást Csilizpatason

Darnai Bálint elmondása alapján az 50-perces film teljes mértékig lekötötte a diákokat. A filmvetítést követően egy kérdezz-felelek játékot játszottak az előadók a diákokkal, ahol az egyes csatákkal, történelmi eseményekkel kapcsolatos kérdésekre várták a válaszokat. A helyesen válaszoló diákok apró ajándékokat kaptak.

 

A Puma-osztag egykori tagja: „A legjobb emlékem a háborúról? Egy dologra jól emlékszem… Amikor véget ért”

 

Darnai Bálint és Oriskó Éva, valamint az előadók is pozitívan értékelték a rendezvényt, melyet a jövőben szeretnének hagyománnyá bővíteni.

 

fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta
fotó: Móricz Zsigmond Alapiskola/Vajas Bernadetta

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!