Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Bár még a liberális közeg nagy része is elítélte az egyik szlovák énekesnőt kereszténységéért gyalázó szlovák újságírókat, a balliberális Progresívne Slovensko inkább kiállt mellettük, semmint elismerte volna intoleráns túlkapásukat. Pedig miután Iveta Radičová egykori szlovák kormányfő nyilvánosan számonkérte, Beáta Balogová, a SME főszerkesztője is kénytelen volt elnézést kérni. Radičová elég keményen fogalmazott Tkačenkoval kapcsolatban is.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Soros György milliárdos érdekeltségéve tartozó SME szlovák országos napilap két újságírója, Peter Tkačenko kommentátor és Rado Ondřejíček, a Cinická Obluda gúnyportál szerkesztője gyalázó kijelentéseket fogalmaztak meg Sima Magušinová szlovák énekesnő terhére azért, mert a hölgy kereszténynek vallotta magát. Az sem mellékes, hogy a két liberális újságíró azért is vonhatta Magušinovát a célkeresztbe, mert férje a Postoj szlovák konzervatív portálnak dolgozik.

 

Az esetet számos politikus és közéleti személyiség elítélte, Gyimesi Györgytől Veronika Remišován keresztül Iveta Radičováig. Az ominózus gyalázó kommentelés napvilágra kerülését követően azonban a SME főszerkesztője, Beáta Balogová egy alibista, semmitmondó Facebook-bejegyzéssel próbálta maga mögött tudni a dolgot. Csakhogy végül meg kellett futamodnia.

 

 hirdetes_300x300  

A Páneurópai Iskola Tömegmédia Karának Igazság és hazugság – miért éri meg hazudni című konferenciáján Balogová találkozhatott Iveta Radičovával is, aki reagált Tkačenkóék kijelentéseire is. Kifejtette, hogy

 

„Egyszerűen, minden tisztelet mellett, Tkačenko túlment minden elfogadható határon (…) Az egyetlen, amit tehet, hogy bocsánatot kér. Megfontolandó, hogy ezek után egyáltalán van-e még joga közügyekben véleményt nyilvánítani. (…) Ilyen egyszerűen nem történhet meg egy professzionális újságíróval. Senki se haragudjon meg rám, de ez totális szakmai kudarc, főszerkesztő asszony, de totális kudarc”

 

mondta az exkormányfő a pár lépésre lévő Balogovának címezve. A SME főszerkesztője azzal reagált, hogy ő igyekszik megmagyarázni mindenkinek, miért történt az eset, mert

 

„egyszerűen nem létezik, hogy ne tudja kordában tartani az érzelmeit vagy nyelvét, ha a saját személyes profilján kommentel”.

 

mondta, de Radičová rögtön hozzá is tette: „és főleg nem ilyen módon”.

 

A szóban forgó rész az 56. percnél kezdődik: 

 

Nem sokkal később Beáta Balogová megírta második Facebook-bejegyzését a témában, ahol elnézést kért kollégái szavaiért. Rado Ondřejíček, aki kvázi lelki sérültnek nevezte a keresztényeket még kedden este bocsánatot kért és elismerte szerencsétlen megjegyzése ostobaságát, bár reggel még keményen védte korábbi kijelentéseit. A közösségi hálón eredeti szavait némileg átrendezve azt írta: „Miért kellene bocsánatot kérnem? Annyit mondtam, hogy a művészete szar, és hogy ez a műfaj sérült az ő karikatúrába illő kereszténysége miatt”. (Valójában azt írta gúnyosan az ominózus beszélgetésben, hogy Magušinová „keresztény, márpedig sérülteket nem illik kigúnyolni”).

 

 

A dolog érdekessége, hogy még Michal M. Šimečka, a Denník N kommentátora is elítélte a gyalázkodó újságírók kijelentéseit, jelezve, hogy számára egy tisztességes konzervatív ember elfogadhatóbb, mint egy durva liberális személy. A balliberális térfélen azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet.

 

Történt ugyanis, hogy Maroš Žilinka főügyész is jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Erősen megkérdőjelezhető, hogy miért kellene belefolynia a főügyészségnek, ha csak nem az volt a cél, mint amit végül sikerült elérni Žilinkának: politikai üggyé emelni Tkačenko és Ondřejíček túlkapását.

 

Žilinka bejelentését követően ugyanis mindjárt erőre kapott a történések magyarázatának balliberális verziója. Šimečka fentebb említett kommentárját Braňo Bezák írása követte, aki belemossa az esetbe a Záborská-törvény körüli politikai harcot is (a törvényt a liberálisok mindenáron abortuszellenes jogszabálynak akarták bélyegezni), nem lát kivetni valót két kollégája megjegyzéseiben, sőt, azzal mentegeti őket, hogy nyilván nem is tudtak arról, hogy nyilvánosan cserélnek eszmét a Twitteren. És persze, az egész ügy csak rosszindulatú kampány.

 

 

Két nappal később szintén a Denník N hasábjain jelent meg Pavol Hordoš írása, aki szerint politikai szereplők rosszindulatú manipulációja fújta fel az egész ügyet, majd szintén védelmébe vette a két újságírót, azzal, hogy a szólás szabadsága a kritika szabadsága. Sőt odáig meg, hogy Magušinová mellett Tkačenkót és Ondřejíčeket is szó szerint áldozatnak állítja be.

 

Megjegyezzük, ha az ominózus beszélgetést kritikai műfajnak vesszük, akkor végképp érthetetlen, a liberális médiák apraja-nagyja miért rója fel Igor Matovičnak, hogy vulgáris kifejezéseket alkalmaz retorikájában..? Ismét a liberális kettős mérce és a szélsőséges relativizálás példáját láthatjuk. Hordošnak például problémát okoz, hogy az ügyben konzervatív érzelmű politikusok (és az is igaz, hogy baloldali konspirátorok is) szólalnak meg, de az például nem, hogy Tkačenko oldalán a Progresívne Slovensko szállt harcba, az ügyet szintén politikai célokra használva fel.

 

Iveta Bihariová, a PS elnöke már szerdán közzétett egy bejegyzést Tkačenko védelmében, amelyben arról ír, hogy az újságíró

 

„csak pontosan azt tette, ami miatt kommentátori kézjegyét hosszú évek óta jellemzi, és ami miatt olvastuk őt és eddig sokan hátba veregették: kritikus, vicces, sziporkázó gondolatokat írt le. (…) Valójában semmi olyat nem lehet találni szavaiban, amely megfelelne a hazug híreszteléseknek, miszerint le akarta járatni az énekesnőt”

 

írta Bihariová, aki egyúttal jogi segítséget is felajánlott a főügyész célkeresztjébe kerülő Tkačenkónak.

 

 

Remišová szerint a kommunista diktatúrát idézik a liberális újságírók szóbeli támadásai

A Soros-lap véleményvezérei kigúnyolták a keresztény énekesnőt, és szellemi sérültnek nevezték a keresztényeket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.