Nyitókép: Michal Svítok/TASR

 

Kedd este a Pozsonyi Kerületi Ügyészség kérte a pozsonyi gázoló őrizetbe vételét, a kérelemről szerdán dönt a bíróság. A rendőrség emberölésről általános veszélyeztetésre minősítette át a bűncselekményt, ezáltal az elkövető akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Dědeček, miután kijózanodott, állítólag könyörgött a rendőröknek, hogy öljék meg.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, vasárnap este a Szlovák Siketolimpiai Bizottság főtitkára, Dušan Dědeček ittasan a Zoch utcában található buszmegállóban várakozó emberek közé hajtott Škoda SuperB típusú autójával.

 

A gázolás következtében négyen rögtön a helyszínen életüket vesztették, egy 21 éves lány másnap a kórházban hunyt el. Egy sebesült továbbra is az életéért küzd, többen kórházban lábadoznak közepesen súlyos sérüléseikből.

 

 hirdetes_300x300  

A beszámolók szerint Dědeček a helyszínen agresszívan lépett fel a kiérkező rendőrökkel és mentősökkel szemben is, ám amikor a rendőrségen elmúlt az alkohol okozta mámora, kijózanodva és szembesülve tettével, sajtóértesülések szerint térden állva könyörgött a rendőröknek, hogy öljék meg, vagy legalább hagyják, hogy ő ölje meg magát.

 

Rendőrségi közlések szerint a 60 éves férfi az elmúlt 11 évben legalább 16 alkalommal követett el közlekedési kihágást. Többnyire a sebességkorlát túllépése miatt büntették meg, de előfordultak más vétségek is.

 

A tvnoviny.sk úgy tudja, hogy Dědeček 130 km/órás sebességgel száguldott ki az aluljáróból, majd 110 km/órás sebességgel repült be a buszmegállóba az ott várakozó emberek közé. Az egyik helyszíni térfigyelő kamera rögzítette is ezt a pillanatot, a felvételen valóban csak annyi látszik, hogy fékezés nélkül hajt le az útról az autó.

 

A Markíza televízió információi szerint Dědeček már otthon tömény alkoholt ivott, ennek ellenére autóba ült, és állítólag munkahelyére ment, ahol folytatta az alkoholfogyasztást. Ezt követően ismét autóba ült, majd felelőtlenségével öt ember halálát okozta.

 

Dědeček és fia fotóját és elérhetőségeit időközben eltávolították a Szlovák Siketolimpiai Bizottság weboldaláról. A bizottság közlése szerint erre azért volt szükség, mert életveszélyes fenyegetéseket kapott. A siket olimpikonokat képviselő szervezet egyébként még hétfőn elítélően nyilatkozott munkatársuk tettéről, és együttérzésükről biztosították az áldozatok családjait.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, vasárnap este 22 óra után a pozsonyi Zoch utcán található buszmegállóba hajtott Škoda Superb márkájú autójával egy 60 éves ittas sofőr. A buszmegállóban ebben az időben nagyjából 40 személy tartózkodott. A megerősített információk szerint a volán mögött a Szlovák Siketolimpiai Bizottság főtitkára, Dušan Dědeček, mellette pedig fia Lukáš ült, aki ugyanebben a bizottságban ellenőr. Lukášt is súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A rendőrök a baleset helyszínéről toxikológiai vizsgálatra vitték Dědečeket, aki a kiérkező mentősökkel és rendőrökkel szemben is agresszívan lépett fel. A vizsgálat bizonyította, hogy 1,69 ezreléknyi volt a véralkoholszintje.

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint a helyszínen nem lehetett féknyomokat látni, Dědeček a megengedettnél jóval gyorsabban ment autójával.

Az esetet rögzítette az egyik térfigyelő kamera is.

A tragédiában 5 személy, köztük egy ipolysági magyar egyetemista vesztette életét. Többen megsérültek. Egy személyt még mindig mesterséges kómában tartanak, ketten közepesen súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban.

 

 

Körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!