Két év alatt kerek százezret, és a nyomok a jelek szerint Ficohoz vezetnek. Vajon megállítható az ilyen mértékű "tolvajlás"?

Robert Fico az idei parlamenti választásokon 2010-hez képest 100 905 szavazatot javított a magyarlakta területeken. Dél-Szlovákiában két év alatt újabb százezer választópolgár hódolt be neki. A 18 magyarok lakta járásban a SMER-SD a két évvel ezelőtti eredményekhez képest mindenhol javított, legalább 120 százalékkal.

Fico a magyaroknál is egyre népszerűbb

A dunaszerdahelyi járásban 150 százalékot, ami országos szinten is kiemelkedően magas. A 79 járás közül ez a második legjobb mutató! De Komárom sem okozott csalódást a maga 130 százalékával, a keleti területekről ne is beszéljünk. (Lásd Oriskó Norbert térképét alább). Összehasonlításként, a Most-Híd 2010-hez képest ugyanitt 28 400 szavazatot veszített, az MKP pedig épp hogy csak hozta a kötelezőt.

pv_08.jpg

 hirdetes_300x300  

Minél pirosabb, annál jobb eredményt ért el ott a SMER. (A képek kattintással nagyíthatók).

pv_07.jpg

A piros oszlopok a Smer növekedésének mértékét mutatják 2010-hez képest.

magyarlakta_teruletek.jpg

A magyarlakta járások eredményeinek összehasonlítása.

Forrás: Térlépek, grafikonok, táblázat – Oriskó Norbert és MKP

Fico ráadásul minderre ellenzékből volt képes. Úgy, hogy a magyaroknál igazából be sem vetette magát. Ilyen könnyen felejtenénk? (Malina Hedvig ügy, Sólyom László kitiltása, kettős állampolgársággal szembeni ellentörvény, stb.)

Hogy mi az oka a magyarlakta területeken a Smer markáns előretörésének, hosszabb fejtegetést és mélyrehatóbb elemzéseket igényel. Az biztos, hogy a szlovákok túlnyomó többsége idén a biztonságra, stabilitásra és a kiszámíthatóságra szavazott, melyet Robert Ficoval azonosított.

Mit kíván a magyar nemzet?

Tette fel a kérdést a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, és tagszervezetei nevében levelet írt a kormányfőnek a készülő kormányprogram kapcsán, megfogalmazva benne azokat a nemzetiségi kérdéseket, amelyeket mindeddig nem sikerült megnyugtató módon megoldani. Úgymint:

1. A nyelvtörvények összehangolása Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel
2. A kisebbségi nyelvhasználati törvény gyakorlati alkalmazása
3. Törvény elfogadása a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról
4. Törvény elfogadása a kisebbségi közoktatásról
5. Törvény elfogadása a kisebbségek jogállásáról
6. Emberi jogi és nemzeti kisebbségügyi minisztérium létrehozása
 
Információink szerint a levélre eddig nem érkezett válasz.

 

Hogy elégedettek legyünk

Mi kell a szlovákiai magyaroknak ahhoz, hogy boldogok, elégedettek, kiegyensúlyozottak legyenek? A válasz egyszerű. Biztos megélhetés, és hogy ne érezzék magukat másodrendű állampolgárnak a saját szülőföldjükön. Ezen belül nincsenek túl nagy igényeik. Elég, ha biztosítják számukra a retorziók nélküli magyar nyelvhasználatot, és fenntartják a nemzetiségi status quót. Az egyszerű polgár már azzal is megelégszik, ha békén hagyják. Ha kap egy kis pénzt a kultúra ápolására, ha meghagyják az illúzióját, hogy a Selye János Egyetem egyetemi színvonalú, és megkímélik őt a magyar kártya sorozatos kijátszásától.

A szlovákiai magyarok tehát lényegében ugyanazt szeretnék, mint szlovák polgártársaik. Csakhogy. Az érdekképviselet magyar oldalon eléggé megosztott. Oda jutottunk, hogy a 458 ezres szlovákiai magyarság a megosztottsága óta megszűnt önálló tényezővé válni. Egymaga már nem képes parlamenti képviseletre.

Fico elmúlt két évi térnyerése mellett a népszámlálási eredmények is azt mutatják, hogy az idő ellenünk dolgozik. Azt, hogy nemzetállami törekvésekkel szemben nem mehetünk különböző irányban, a választási eredmények óta egyre többen érzékelik. Lásd Vörös Péter leköszönőjét, a Most-Híd elfedési nyitási kísérletét, vagy az MKP kezdeményezését egy kilenc pontos elvek és célkitűzések mentén való civil és politikai együttműködésre, melyek a következők:

1. Szorgalmazzuk Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programjának közös kidolgozását.
2. Elvárjuk, hogy az új szlovák kormány gazdasági döntései során ne diszkriminálja Dél-Szlovákiát.
3. Elvárjuk a miniszterelnök-helyettesi kisebbségi és emberjogi hivatal visszaállítását.
4. Elvárjuk a Selye János Egyetem és a magyar nyelvű közoktatás státusának megőrzését.
5. Követeljük a kisebbségi nyelvhasználat terén a nemzetközi ajánlások maradéktalan átvételét.
6. Szorgalmazzuk az Európában működő kisebbségi autonómiamodellek szlovákiai meghonosítását.
7. Támogatjuk a Fico-kormány ellenzékének együttműködését, az MKP 110 ezer szavazattal tud hozzájárulni ehhez a folyamathoz.
8. Elvárjuk a magyar állampolgárság szabad felvétele lehetőségének megteremtését a szlovák állampolgárok számára is.
9. Fontosnak tartjuk az együttműködést a mindenkori magyar kormánnyal és a  magyarországi parlamenti pártokkal.

 

Mementó

A 2012-es parlamenti választások a szlovákiai magyarok számára nagy mementóként kell, hogy szolgáljanak. Robert Fico ugyanis a magyaroknál két év alatt ellenzékből is előretört. Kormányon pedig csak tovább nőttek a lehetőségei. Hogy a szlovákiai magyarok egy része könnyen felejt és meggyőzhető, mutatják a fenti számok.

Illúzióink pedig ne legyenek, Fico pontosan tudja, mit csinál. Ahogy már megírtuk, a választási rendszer tervezett megváltoztatásával, egy-két kirakatmagyar szlovák listán való indításával könnyen újabb zavart kelthet.

Ha pedig rákényszerül, akár a kegyelemdöfést is beviheti. A szlovákiai magyarság nem elhanyagolható részének gondolkodását látva (tisztelet a kivételeknek) elég, ha némileg „optimalizálva” bevállal a fenti pontokból néhányat. Amivel akár a szlovákiai magyar politikai képviselet létjogosultását is megkérdőjelezheti (vagy marginalizálhatja annyira, hogy végérvényesen elérhetetlenné váljon a parlamenti küszöb).

Lopják a magyar választóinkat és felszalámiznak bennünket. Észre kéne végre vennünk!

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebbok-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!