Szerdán, szeptember 5-én esedékes az uborkaszezon utáni első rendes parlamenti ülés, amelyre egyértelműen a nyári kormányválság árnyéka vetül majd rá. A képviselőknek 90 napirendi ponton kell átrágniuk magukat. Újra előkerül például az adósságfék feloldásának kérdése illetve a Bírói Tanács megüresedett helyének betöltése, ami kétségkívül a Most-Híd és a Smer közti kötelék szakítópróbája lesz.

 

A Smernek ugyanis világos elképzelése van, kit szeretne a Bírói Tanácsban látni: Monika Jankovskát, akit a párt egyik szürke eminenciásaként emlegetnek. Jankovská most igazságügyi államtitkárként épp annak a minisztériumnak dolgozik, amelynek feje, Lucia Žitňanská (Most-Híd) lemondással fenyegette meg a kormányt, ha rákényszerítik, hogy a Smer jelöltjét ültesse a Tanácsba.

 

Mivel egész nyáron az SNS és a Smer tragikomikus vitájával foglalkozott a koalíció, a Most-Híd – nyilvánosan – nem feszegette a témát, egyezségről nincs információ. Az igazságügyi miniszter egyébként állítása szerint azért vonakodik eleget tenni Ficoék elvárásának, mert „a politikától minél függetlenebb bírói testületet” akar kialakítani.

 

 hirdetes_300x300  

Bimbózó koalíciós válság: Žitňanská lemond, ha a Smer saját jelöltjét ülteti a Bírói Tanácsba

 

Még jobban eladósítanák az országot (?)

 

A kormánykoalíció mindhárom pártjának közös indítványaként újra terítékre kerül az adósságfék. Az adósságfék egy 2011-ben elfogadott fegyelmező eszköz, amely akár a kormány bukásával is büntetheti, ha a kabinet egy adott szint fölé növeli az államadósságot. Korábban a kormánypártok arra hivatkozva kezdeményezték a törvényi béklyó enyhítését vagy eltörlését, hogy külföldi hitel nélkül nem épülhetnek meg a nagy infrastrukturális beruházások (autópályák).

 

A szerdai ülésen elvileg határozattal akarják kötelezni a pénzügyminisztert és a közlekedésügyi minisztert – Peter Kažimírt és Érsek Árpádot –, hogy október közepéig dolgozzanak ki egy tanulmányt, ami alapján majd megszülethet az adósságfék módosító javaslata.

 

A dolog érdekessége, hogy annak elfogadásához az ellenzékre is szükség lenne (legalább 90 szavazat kell az elfogadáshoz), ám ők jelezték, nem támogatják a kormányt a kérdésben. Hasonlóképp ellenzi a dolgot a parlament Költségvetési Bizottsága is. Különösen nagy fordulatot jelent, hogy visszakozni látszik maga Robert Fico is, aki most mindent Európa magjával igazol, és azt mondja, mindenképp szeretné betartani azt a szigorú költségvetési fegyelmet, amit az EU (pontosabban Németország) elvár tőle.

 

Pandora szelencéje: az adósságfék feloldásával egy egész generációra eladósíthatják az országot

 

Nemzeti Emlékezet Hivatala, adóemelés és más vitás ügyek

 

Szó lesz még a Nemzeti Emlékezet Hivataláról (ÚPN), amelynek elnökét a kormány szeretné lemondatni. Ondrej Krajňák még nem töltötte ki hivatali idejét, ezért a koalíció elképzelése szerint az igazgatótanácsban maradna az időszak végéig. Újabb elnököt azonban nem választanának, hanem egy kollektív joggal bíró igazgatótanács vezetné tovább az intézetet. A javaslat ellen az ellenzék de a széles közvélemény is tiltakozik, a kormány szerint azonban az új felállás átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi az ÚPN működését.

 

Egy sor adóváltozás is a parlament elé került, Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter beterjeszti az fiatalok kedvezményes lakáshitelére vonatkozó módosító-javaslatát, amely a mostani kamatkedvezményt adókedvezményre váltaná. Nagyobb adóval sújtanák a benzint és a gázolajat is, amennyiben nem tartalmaz részben bioüzemanyagot.

 

Változnak a fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel feltételei

 

Az SNS célkeresztjébe kerülő Ján Richter (Smer) munkaügyi minisztert több szociális módosítóintézkedést visz a ház elé, többek között a nem dolgozó szülők számára is elérhető bölcsödék ügyét. Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter a bűncselekmények áldozatairól szóló törvényt tervezi átvinni, Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter pedig olyan hulladékgazdálkodásról szóló javaslattal hozakodik elő, amely a kisvállalkozókon és egyéni vállalkozókon segítene. Solymos szerdán azt is indítványozhatja, hogy a közmédiáknak legyen kötelező közölni adásukban a levegőszennyezettség mértékét.

 

Az átmenetileg oktatási tárcavezetőnek is kinevezett Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter a felszín alatti vizek védelmére vonatkozóan készített elő javaslatot. Az ellenzék pedig számos oktatásügyet és szociális biztonságot érintő beadvánnyal készül a szerdai parlamenti ülésre.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!