Nyitókép forrása:postoj.sk

 

A szlovák politikai paletta legalább annyira megosztott, mint a magyar. Ezt támasztja alá a csütörtökön megjelent Focus-felmérés, amely szerint hat szlovák pártnak nagyjából ugyanakkora a támogatottsága a szavazni hajlandók körében.

 

Az egyik legfontosabb adat azonban az, hogy a Smer stabil 20 százalék körüli eredménynek örülhet. Ez azt jelenti, hogy megannyi botrány és Kočner-üzenet ellenére van egy húsz százaléknyi szavazó, akinek nincs más alternatívája, csak a Smer. Tudni kell azt is ezzel kapcsolatban, hogy Robert Fico pártja szavazóbázisának törzsét a nyugdíjasok, a 65 év felettiek képezik.

 

Martin Slosiarik, a Focus elemzője a Hospodárske Novinynek nyilatkozva kijelentette, hogy a legnagyobb kormánypártot részben Peter Pellegrini tartja a felszínen és nyerő pozícióban. Slosiarik azt is kiemelte, hogy épp ezért Pellegrini esetleges távozása a pártból komoly szavazatvesztést jelenthet Ficoék számára.

 hirdetes_300x300  

 

Focus-felmérés: Parlamenten kívül az MKP és a Most-Híd, az SaS a bukás szélén áll

 

Az SaS a pártszakadás felé araszol

 

Az egykori nagy ellenfél, akivel a Smer előszeretettel hasonlította össze magát, az az SaS volt. Volt, mert a Focus csütörtöki felmérése megmutatta, hogy az új pártok megjelenésével a régi ellenzéki mozgalmak támogatottsága megcsappant. Az SaS-é olyannyira, hogy alig több, mint hat százalékos pártpreferenciája van (az egykori 16 helyett).

 

Az SaS-ben súlyos belső feszültségek alakultak ki, a párton belül létrejött egy Richard Sulík pártelnököt továbbra is támogató csoport, és egy Ľubomír Galko köré csoportosuló csapat. Az ellentéteket már egy éve érezni lehetett, de az elmúlt napokban nyílt verbális háborúvá eszkalálódtak, miután Richard Sulík tisztújító kongresszust hívott össze és bebetonozta pozícióját a párt élén.

 

Csak olaj volt a tűzre, hogy a választási listán – az eddig kiszivárgott hírek szerint – nem lesz rajta Galko és Jozef Rajtár neve, akik mellett azonban a párttagság egy jelentős része továbbra is kiáll. A teljes képet tovább bonyolítja, hogy a vitába egykori SaS-es képviselők is beleavatkoztak, például a ma már a SPOLU-nál tevékenykedő Jozef Mihál, aki kijelentette, ő bizony kifejezetten Galko miatt hagyta ott a pártot.

 

A belső harcok és viták azonban azonnal a parlamenti küszöb közelébe taszították a pártot, amely egykor az ellenzék vezető mozgalma volt.

 

Gondban az MKP!

 

A Most-Hídtól menekülnek a politikusok – és a választók is

 

Nem tekinthető még sem szlováknak, de már lassan vegyesnek sem, ezért érdemes kitérni rá néhány bekezdésben. A Most-Híd is megroppant a Smerrel való koalíció súlya alatt. Több ismert (ha nem is kedvelt) politikusa elhagyta a pártot, Nagy József, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor (ő csak a frakcióból lépett ki), Solymos László miniszter pedig lemondott pártbéli tisztségeiről. Slosiarik például úgy fogalmazott, hogy a Most-Híd választói menekülnek az alternatívához.

 

Nem csoda, a vegyespártnak a Smerrel kötött koalícióban nem sikerült áttörő eredményeket elérni, amelyeket bemutathat a választónak. Amit pedig sikerült, azt Bugár telekbiznisze vagy a KKA-nál történt szubvenciós visszaélések elfedték választók elől. A Most-Híd jelenleg próbál a liberális, városi választók megszólításával támogatottságot szerezni, a magyarok helyett a romákra és a többi kisebbségre apellál.

 

Sőt, megpróbál új arcokat is szerephez juttatni, ami viszont elég későn jött. A párt új alelnöke (a távozó Solymos utódja) Agócs Attila, Fülek polgármestere lett, aki hozhat néhány szavazatot a párt számára, ám az már kevésbé hiteles, hogy nem sokkal Agócs kinevezése után a kormány már el is fogadott egy 130 ezer eurós támogatást Fülek városa számára – miközben a többi település a kiadásaik növelése és a bevételeik kurtítása miatt egységbe próbál verődni a kormánnyal szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!