Nyitókép forrása: körkép.sk, iness

 

A Magyar Fórum egyértelműen önálló indulásban gondolkodik, az Összefogás mozgalom azonban még nem döntötte el, milyen sorsot szán magának a 2020-as parlamenti választásokon. Orosz Örs, a mozgalom egyik alapítója bevallotta, hogy az MKP – Most-Híd pártpaktum hírére megfordult a fejében, hogy kilép az MKP-ból. Ugyanakkor az Összefogás és a Magyar Fórum is szembehelyezkedik Bugár Béléval. A Pátria Rádióban Orosz Örs és Gál Zsolt, a Magyar Fórum alelnöke reagált a Bugár-Menyhárt-féle összeborulásra.  

 

„Mi nem veszünk részt a Most-Híd és az MKP együttműködésében, mert számunkra úgy Bugár Béla személye mind pedig a Most-Híd vezetősége elfogadhatatlanná vált a sorozatos botrányoknak köszönhetően”

 

jelentette ki Gál Zsolt, a Magyar Fórum alelnöke a Pátria Rádió szombati műsorában. Szerinte a két párt összefogása hiteltelen, mert „nem lehet kormányt váltani a jelenlegi kormánykoalíció egyik tagjával”. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció maffiakormány, mert

 

 hirdetes_810x300  

„nem csak arról van szó, hogy az intézményesített korrupciót teszi lehetővé a Most-Híd koalíciós szereplésével, hanem arról is, hogy a legfelsőbb politikai körök összefonódtak a szervezett bűnözéssel”.

 

A műsorvezető kérdésére kifejtette, hogy a magyar kormányhoz fűződő kapcsolata miatt az MKP nem volt elfogadhatatlan partner.

 

Sem Bugár, sem Menyhárt nem zárta ki a Smerrel való együttműködés lehetőségét

 

Bizonytalan válasz Orosz Örstől

 

Az Összefogást az alapítói bevallottan amiatt is hozták létre, mert kudarcba fulladtak az MKP és a Most-Híd összefogásról szóló tárgyalásai, ám a két párt összefogása most mégis megvalósult. Az ezt firtató kérdésre Orosz Örs, az Összefogás egyik alapítója elmondta, elég hiteltelenül rajtol „az újragombolás” azzal, hogy egy korábban megvásárolt szlovák pártot másodszor is átneveznek – ezzel a Most-Híd szatellit pártjának tartott MKDSZ-re utalt.

 

„Továbbra is azt gondolom, hogy az Összefogás mozgalma, amely megteremti a műszaki feltételeit az együttműködésnek, sokkal alkalmasabb a feladatra, már csak a 18 ezer aláírás miatt is. (…) Rendkívül bosszantó, hogy a két párt ugyanazt folytatja, mint nyáron. A nyilvánosság nem tudja, mikor tárgyalnak egymással, nem ismertek a részletek. Szerintem korai megegyezésről beszélni, a tárgyalódelegációk jelzéseket küldtek, hétfőn-kedden a pártok elnökségei mondják majd ki az áment.”

 

mondta Orosz. Szerinte az új szubjektum (az MKP – Most-Híd választási pártja) lehetővé tette, hogy a régi politikai elitek egymás karjába ugorhassanak, és sokan úgy fognak erre tekinteni, mint egyesek politikai túlélését szolgáló paktumra.

 

„A legnagyobb problémát én abban látom, hogy bár elképzelhető, hogy a két pártot összegyúrják, de a negyven alatti választók számára nem jelent majd választható alternatívát, amiatt, hogy toxikus, hiteltelen, harminc éve a pályán lévő politikusok nevével van fémjelezve”

 

fogalmazott az Összefogás alapítója. Hozzátette, hogy a két párt összeborulása „olyan erőszakos beavatkozás, amely semmiképpen sem szolgálja közösségünk jövőjét”.

 

Orosz Örs, aki jelenleg is az MKP tagja, a műsorvezető kérdésére elismerte, megfordult a fejében, hogy kilép az MKP-ból. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, veszélyes lenne figyelmen kívül hagyni az MKP – Most-Híd paktum ellenében generálódott, több ezres nagyságrendű kommentekben mérhető internetes tiltakozáshullámot.

 

Az MKP – Most-Híd pártpaktum után: két tábor kezd kialakulni a felvidéki magyar politikai térben

 

Orosz nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az Összefogás önállóan elindul-e a 2020-as választásokon. Válaszából azonban úgy tűnt, hogy ezt az MKP – Most-Híd definitív összeborulásának feltételeitől, formájától teszi függővé. Kettős beszédet folytatva hozzátette:

 

„Nem célunk valakivel szemben összefogni, mi a magyar közös összefogásában hiszünk. Ha ezt most nem sikerül összehozni, annak 2024-ben, 2028-ban beláthatatlan következményei lesznek.”

 

Hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül a végül választáson részt vevő formációnak kormánykritikát vállalnia – látva, hogy Bugár Béla sem válaszolt kategorikus nemet a Smerrel való kormányalakításra – akkor ezzel fogja a régi elitek összefogása a PS és az apátia karjaiba lökni a fiatal szlovákiai magyar választót.

 

Bejutási esélyek

 

Gál Zsolt a választási esélyek kapcsán megjegyezte, hogy Bugár Béla döntése az MKP felé való nyitásról akkor született, amikor látta, hogy együttműködés körvonalazódik a Magyar Fórum, az Összefogás és az MKP között. Gál úgy véli, hogy azokat a választókat tudják megszólítani, akik kiábrándultak a Most-Hídból és az MKP-ból.

 

A bejutási esélyek kapcsán Orosz Örs elmondta, hogy nem a pártpreferenciákat nézik, hanem hogy „valódi összefogás és megújulás” szülessen. Hozzátette, egyetlen egyszer mérték az Összefogás támogatottságát, mikor még az aláírásgyűjtés elején voltak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.