Nyitókép forrása: Körkép.sk/archjv

 

Sem Bugár Béla, most-hidas, sem Menyhárt József MKP-s pártelnök nem zárta ki a Smerrel való együttműködés lehetőségét a választások után (feltéve, hogy bejutnak a parlamentbe). Menyhárt és Bugár a Pátria Rádióban beszéltek a két párt összeborulásának részleteiről.

 

Arra a kérdésre, hogy a közös lista a jövőben hajlandó lenne-e együttműködni a Smerrel, Menyhárt gyenge kitérő választ adott. Úgy fogalmazott, hogy ezzel kapcsolatban az MKP „mindig elmondta mi a véleménye a Smerről”. Hasonlóan kitérő választ adott az Új Szónak adott villáminterjújában is szombaton, ott hasonlóan semmitmondóan válaszolt:

 

„Ezzel kapcsolatban az MKP mindig elmondta a véleményét, és úgy gondolom, hogy ezt senkinek nem kell bizonygatnunk. Az MKP nyilatkozataiban mindvégig benne volt, hogy milyen irányba megy, és ha egységet alkotunk, a programalkotó feleknek és azoknak, akik ott lesznek a listán, mindenképp meg kell egyezniük abban, hogyan viszonyulnak a jelenlegi kormányhelyzethez.”

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla ugyanerre a kérdésre válaszolva hasonlóan ködösítve elmondta, hogy  az MKP és a Most-Híd megegyezett abban, hogy közösen, konszenzusos alapon fog dönteni arról, hogy ha ez a lista bejut a parlamentbe, kivel lépnek majd kormányra.

 

„Szerintem ez megfelelő garancia arra, hogy az itt élő emberek érdekeiért lépjünk ilyen van olyan irányba”

 

fogalmazott.

 

Megegyezett a Most-Híd és az MKP. Így fogják hívni az új pártot

 

Miért most, és nyáron miért nem?

 

Arra a kérdésre, hogy a Most-Híd miért utasította el nyáron a választási párt létrehozásának lehetőségét, Bugár Béla azzal válaszolt, hogy akkor csak a lista felosztásának arányaiban nem volt egyetértés, márpedig a Most-Híd listáján nem csak magyar indulók szerepelnének.

 

„Végül is, most ebben jutottunk megegyezésre, külön nemzetiségi kvótát hozunk létre, ami lehetővé teszi számunkra, hogy más nemzetiségűek is tisztességes helyre kerüljenek a listán. Ez lendítette leginkább előre az együttműködés lehetőségét”

 

fogalmazott. Bugár szerint az új választási pártot „fel lehet futtatni” a választásokig, a „tapasztalatok azt mutatják, hogy az utolsó két hónap a legfontosabb”.

 

Menyhárt József, az MKP elnöke azzal magyarázta a két párt mostani tárgyalásának sikereit, hogy amikor az MKP nyáron felvetette a választási párt lehetőségét, a Most-Híd delegációjának nem volt mandátuma erről tárgyalni, ezért folytatódtak az egyeztetések a választási koalícióról. Magyarul: a választási párt javaslatát nem utasították el, csak nem tárgyaltak róla. Menyhárt a rádióban már „korrekt folyamatként” emlegette a nyári tárgyalásokat.

 

Menyhárt elmondásából az is kiderül, hogy bár a Most-Híddal való tárgyalások felújításáról az párt Országos Tanácsa döntött, a tárgyalásokon született megállapodásról viszont már a jóval szűkebb körű elnökség dönt majd mind két fél esetében.

 

Zsákutcába lavírozta magát az MKP a maffiakoalíciós Bugárral

 

Bugár: ez csak pluszt hozhat a váalsztóknak

 

Bugár Béla a műsorban az elmúlt tíz év árkainak betemetéséről beszélt, illetve arról, hogy „csak pluszt hozhat” egy olyan közös lista, amely a magyar és a más nemzetiségűek érdekeit képviseli, és hogy „ennek kell lennie a központi célnak”.

 

Ahogy arról koráébbana Körkép is beszámolt, az MKP-n belül többen (enyhén szólva) kétségeiknek adtak hangot a Most-Híddal való összeborulást illetően. Németh Gabriella, az MKP szakmai alelnöke élesen bírálta a párt döntését, ahogy Varga Péter mezőgazdasági alelnök is, Berényi József korábbi pártelnök pedig tartózkodott az OT ominózus szavazásán. Az ezt firtató kérdésre Menyhárt azzal válaszolt, hogy „az OT döntése mindenkire vonatkozik”, és hogy ki milyen véleményt fogalmaz meg a közösségi hálón, az az illetők saját magánügye.

 

A közösségi hálókon egyébként a kommentelők elsöprő döntése csalódottságának adott hangot az MKP döntését illetően. Menyhárt szerint ez irreleváns, mivel

 

„ha mindig a közösségi hálóra hallgatnánk, akkor azt látnánk, mint a himnusztörvény esetében is, mikor hirtelen 25 ezer ember ’indult el’ tüntetni a pozsonyi vár alá, és mire odaértünk, tulajdonképpen hat-hétszázan voltunk”

 

mondta bírálva az internetes közösséget.

 

„Az, hogy a jövő hét folyamán a párt elnöksége milyen döntést hoz, az csak az elnökségre tartozik”

 

hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a közös lista akár népszavazás is lehet a „régi korok politikusairól” és az „új arcokról”. Menyhárt azt is kijelentette, hogy az általuk létrehozott alternatíva képes bejutni a parlamentbe.

 

Egyik pártelnök sem hiszi, hogy a közös lista miatt politikusok lépnének ki a pártjukból, de ha valaki távozni akar, azt tiszteletben fogják tartani.

 

Az MKP – Most-Híd pártpaktum után: két tábor kezd kialakulni a felvidéki magyar politikai térben

 

A magyarságot megosztó Bugár most a szétforgácsolástól tart

 

Bugár Béla, aki 2008-09-ben létrehozta a Most-Hidat, most úgy nyilatkozott,

 

„ha megint szétforgácsolódnak az erők, és a választópolgároknak dönteniük kell majd, hogy melyik oldalt támogassák, melyik csoportra adjam le a szavazatomat, és félniük kell amiatt, hogy esetleg leadott szavazatuk kárba vész, szerintem az sokkal nagyobb hazardírozás, mintha lesz néhány elégedetlen, aki azt mondja, hogy az elmúlt tíz év után ebből nem kér”

 

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő után mi teheti hitelessé az MKP és a Most-Híd együttműködését, tekintve, hogy most úgy tűnhet, hogy a két párt csak a politikai túlélésért fogott össze, Menyhárt azzal válaszolt, hogy a közös indulás hitelessége abban rejlik, hogy a két pártelnök jelezte, nem kíván a választási lista élén helyet kapni.

 

A műsorvezető megjegyezte, hogy a közösségi hálón sokan úgy értelmezték az MKP döntését, hogy segíti a leszerepelt most-hidasok politikai túlélését. Bugár szerint csak azok mondják ezt, akik szerint a politikai szereplők ragaszkodnak a bársonyszékhez.

 

„Én a politikában mást látok, ez egyfajta szolgálat” mondta a Most-Híd elnöke (aki 23016-ban koalícióra lépett a Smerrel, segítette annak átmentését a Kuciak-gyilkosság után, telekbiznisz-botrányba keveredett, és akinek frakciója elfogadta a himnusztörvényt…).

 

„Ha megnézzük az elmúlt időszakot, voltak pozitívumok és negatívumok is, de sikerült sok mindent letenni az asztalra, még ha nem is úgy, ahogy szerettük volna. Ha arról beszélünk, hogy politikai túlélés, akkor az rossz megközelítés. Azt kell megnézni, hogyan lehet segíteni az itt élők fejlődését és jövőjét”

 

mondta Bugár.

 

Orosz Örs (Összefogás) a Körképnek: Bugár és listája elfogadhatatlan számunkra . Interjú

 

Aki „bizonyítottan” kapcsolatba kerül a Gorilla-felvétellel, repül(het) a listáról

 

A műsorban szóba került a Gorilla-felvétel is. A műsorvezető felhívta a figyelmet, hogy „vannak olyan hangok, akik szerint” azzal, hogy az MKP összefog a Most-Híddal, a Gorilla-felvételen elhangzó lépéseket és a Most-Híd Smerrel és SNS-szel létrehozott „maffiakormányt” legitimálja.

 

Bugár erre azzal reagált, hogy bizonyos „fiatalokról” kezdett beszélni, akik „azt hitték, hogy majd megváltják a szlovákiai magyar politikát.

 

„Azt tudni lehetett, hogy ha az MKP megegyezik a Híddal és a Híd is az MKP-val, akkor a lehetőségük erre minimalizálódik. Ilyenkor megpróbálják kitörni a megállapodás lehetését. Ez zajlik most, legalább egy hete”

 

mondta.

 

„Nézzük meg – folytatta Bugár –, hogy ebben az, idézőjelben, maffiakormányban mit tett a Most-Híd? Bármi, ami kiderült a Gorilla-felvételekből vagy a Kočner anyagból, az mind előző kormányok idejéből van”

 

mondta. Bugár ezután félrevezetően azt állította, hogy ha nincs a Most-Híd, akkor nem kerülnek nyilvánosságra a botrányt keltő felvételek. Ezt azzal igyekezett bizonyítani, hogy ők fogadták el az országos rendőrfőnök megválasztásának módját módosító törvényjavaslatot, amely 5 évre bebetonozta az adott jelöltet a pozícióba. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a szlovákiai igazságszolgáltatásnak súlyos hiányosságai vannak, de a műsorban erről több szó nem esett.

 

„Mi megtettük a maximumot, akik most kiabálnak, azok csak kívülről nézték a történéseket” – állítja a most-hidas pártelnök

 

Menyhárt József a Gorilla-felvétel kapcsán kijelentette, hogy ha a közös listára olyan személyek kerülnek fel, akik „valamilyen módon kapcsolatba kerültek” a felvételeken hallható állításokkal, és „valós, bizonyítható dolog jelenik meg a nevükkel kapcsolatban, akkor ezeknek a listáról le kell kerülniük.”

 

Alakul a Kočner-féle Most-Híd – MKP összefogás

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.