Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

Vasárnap a TA3 műsorában Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője beszélt az MKÖ céljairól, a Most-Híddal folytatott tárgyalások kudarcának hátteréről és arról, miért utasította el a közös listán induló három párt a Smerrel való együttműködést.

 

Már az elején érdemes leszögeznünk, hogy mindenképp dicsérendő, hogy felvidéki magyar részről ismét van olyan, etnikai politizálás mellett elkötelezett politikus, aki vállal tévés vitákat a szlovák médiában és egyúttal vezető pozícióban van. Bugár Béla rendszeresen kap meghívásokat a szlovák sajtóban, ahol rengeteget emlegeti a magyar pártok „állítólagos” inkorrekt hozzáállását és az „orbanizációt”, ezeknek a kampánycélú kijelentéseknek az ellensúlyozására pedig mindenképp szükség van.

 

Ugyanakkor az is beigazolódott, hogy Bárdosnak valóban „szoftverfrissítésre” van szüksége. A felvidéki magyar választókat kétségkívül fárasztja az MKÖ körüli eddigi huzavona, így most már ki vannak éhezve a konkrétumokra. Bárdos vasárnapi tévés szereplésének legfontosabb tanulsága, hogy magabiztosabban kell megnyilvánulni különösen a Most-Hidat érintő kérdésekben, hogy ne tűnjön úgy, hogy Bugár még mindig védekezésre tudja kényszeríteni a magyar pártokat.

 hirdetes_300x300  

 

Megjegyezzük, hogy a beszélgetés során gyakran úgy tűnt, Bárdos nem tudta uralni a vita menetét, érezhető volt, hogy magyarul sokkal jobb válaszokat tudott volna adni a feltett kérdésekre, gyakran menekült frázisokba vagy tért vissza válaszadás helyett egy korábban már elmondott válaszra.

 

Ettől függetlenül, bár jobban örültünk volna, ha az MKÖ készülő programjából legalább néhány dolgot sejtetni enged, összességében a beszélgetés során elmondta, amit jelenleg szükségesnek érzett.

 

Kilenc pontban a (magyar) választási listákról

 

A Most-Híd nem ért el áttörést

 

A műsor elején kifejtette, hogy a magyar választók az elmúlt harminc évben mindig is a jó oldalon álltak, ez azonban önhibájukon kívül 2016-ban megváltozott, mikor a Most-Híd koalícióra lépett a Smerrel. Bárdos elmondta, hogy személy szerint elsőként kért volna bocsánatot a vegyespárt tagjaitól, ha a koalícióban nagy eredményeket tudtak volna elérni.

 

„Részleges eredményeik vannak, de egyáltalán nem sikerült elérniük olyan áttörést, amiért érdemes lett volna belépni a koalícióba. (..) Nincsenek olyan tartós, a kormányváltásokon is túlmutató eredményeik, amelyek igazolták volna a döntésüket”

 

fogalmazott. A műsorvezető kérdésére elhangzott, hogy egy ötpárti megállapodás elérése volt a cél, amely azonban az önreflexió hiánya miatt bukott meg. Bárdos elmondása szerint a Most-Híd kormánypozícióból próbált tárgyalni a felekkel, miközben az EP-választáson és az elnökválasztáson a vegyespárt gyengén szerepelt.

 

Bugár: Simon és az Összefogás Magyarországtól kapta a megbízást a Most-Híd tönkretételére

 

A Smerrel semmi esetre sem

 

A Smer elutasítását illetően Bárdos jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a megállapodásra jutó három magyar párt el tudta mondani (a Most-Híd 2016-os „csalódást keltő” döntése után), kivel nem hajlandó együttműködni a választások után.  Többször elmondta, hogy az MKÖ jelöltjei változást akarnak elérni.

 

A szlovák-magyar kapcsolatokat illetően Zuzana Falathová muzeológus esetét is megemlítette, aki a történelem magyar nézőpontjának elismeréséért meghurcolták, majd elbocsátották állásásából.

 

Bárdos hangsúlyozta, hogy az MKÖ nem csak a magyar választókat akarja képviselni, hanem a magyar lakta vidékeken élő nem magyarokat is. A műsorvezető autonómiát firtató kérdésére válaszul Bárdos elmondta, „nem kell félni az MKÖ-től és a magyar politikusoktól, semmiféle határmódosítást nem akarunk”, de az MKÖ az önkormányzatiság elvét nem adja fel.

 

Részleteket erről nem árult el, mint mondta, nyolc nap múlva elkészül a közös magyar lista választási programja is.

 

Hosszú idő után érkezett érdemi cáfolat a vegyespárt politikusainak azon vádjaira, hogy a magyar pártok „a magyar kormányt” szolgálnák ki. Az erre vonatkozó kérdésre Bárdos kijelentette, nem igaz, hogy döntéseiket a magyarországi kormány határozza meg. Példaként elmondta, hogy miközben Orbán Viktor egy korábbi beszédében sok sikert kívánt Peter Pellegrini (Smer) kormányfőnek, a magyar pártok épp a Smerrel való együttműködést zárták ki.

 

Bárdos Gyula: Visszanyerjük a felvidéki magyarság becsületét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.