Nyitókép forrása: cas.sk

 

Andrej Danko SNS-es pártelnök több fórumon is élesen bírálta Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt. A TASR hírügynökségnek adott interjúban azt fejtegette, hogy a kormánypártok vezetőit tömörítő Koalíciós Tanács a kormányfő felett áll. A SITA hírügynökségnek pedig arról beszélt, miért kaszálta el a smeres kormányfő az SNS több százmilliós haderőfejlesztési projektjét – amely egyébként sok kritikát kapott átláthatatlansága miatt.

 

„A kormányfőnek olyan szerpel van az államban, amekkora bizalmat élvez a koalíciós tanács részéről. A kormányfőnek jól kell kijönnie a Koalíciós Tanáccsal, mert az biztosítja a 76 mandátumot, amelyek nélkül a kormány javaslatai és maga a kormány is elbukna”

 

fogalmazott Danko a TASR kérdésére. Danko más fórumokon már beszélt erről, és azért is kapott nagy figyelmet (és sok bírálatot) érte, mert a Koalíciós Tanács nem alkotmányos szerv, nincs felhatalmazása sem alkotmányos döntési joga. Ráadásul a Radičová-kormány idején épp Robert Fico bírálta élesen a kabinetet, hogy aláveti magát a koalíciós tanács döntéseinek.

 

 hirdetes_300x300  

Nő a feszültség a koalíciós partnerek között: milliárdos katonai közbeszerzést gáncsolt el a Smer

 

„A Koalíciós Tanács nélkülözhetetlen az állami működése szempontjából. (…) Azért létezik, hogy felelősséget adjon a kisebb pártokra is. Nem azért harcoltam ki 8,6 százalékot [a választáson], hogy a Smer újabb négy évig azt tegyen, amit akar”

 

mondta Danko. Hozzátette, hogy a Peter Pellegrini felé megfogalmazott bírálatok valójában nem kritikát jelntenek.

 

„Ez nem a kapcsolatokról szól, ez kemény koalíciós játék. Danko, Fico és Bugár. Nekem tudnom kell, hogy ki mennyi képviselővel rendelkezik”

 

fogalmazott. Danko szerint ugyanis a kormányfőnek engedelmeskednie kellene az őt jelölő párt elnökének, magyarul: Pellegrininek azt kellene tennie, amit Fico mond.

 

„A kormányfőnek kellett idejönnie hármunk közé (a három koalíciós pártelnök közé – a szerk. megj.), hogy bizalmat kérjen tőlünk. Nekem nem kellett engedélyt kérne Pellegrinitől, hogy a koalíciós tanácson lehessek, mert ezt a jogot én a választásokon nyertem el”

 

jelentette ki.

 

Danko nekiesett a Smernek: “Ilyen anarchiát még nem láttam”

 

 

„Politikai hazugság”

 

Danko politikai hazugságnak nevezte, hogy Peter Pellegrini kormányfő azért kaszálta volna el az SNS-es védelmi minisztérium haderőfejlesztési projektjét, mert nem jutottak egyezségre a szlovák biztonsági és védelmi stratégiai dokumentum elfogadását illetően.

 

Az SNS elnöke szerint a megállapodás a stratégiai dokumentum el nem fogadásáról még Robert Fico smeres pártelnök miniszterelnöksége idejéből származik.

 

A szlovák védelmi és stratégiai dokumentumot a kormány még annak megírásakor elfogadta, a parlament elé azonban azóta sem került. Danko szerint azért, mert Ficoval így egyeztek meg. A dokumentum ugyanis potenciális fenyegetésként jelöli meg Oroszország ténykedését. A Moszkvával szemben szolgalelkű SNS számára ez elfogadhatatlan volt. A Nyugat-orientált Most-Híd többször kifogásolta ugyan, hogy a dokumentum nem került a parlament elé, de úgy látszik, ezért nem érte meg számukra koalíciós feszültséget szítani.

 

Peter Pellegrini ezzel kapcsolatban nemrég azt nyilatkozta, hogy addig semmilyen újabb haderőfejlesztési projektre nem adja áldását a kormány, amíg a parlament meg nem szavazza a stratégiai dokumentumot. Ez a gyakorlatban egyet azzal, hogy a több százmillió eurós közbeszerzés kicsúszik az SNS kezéből, mert ebben a választási ciklusban aligha kerülhet elfogadásra a dokumentum.

 

Panaszkodnia még sincs miért, a szlovák nemzetiek – oroszbarátság ide vagy oda – amerikai F-16-os támadó vadászgépeket vásárolnak az USA-tól 1,5 milliárd euró értékben. A 8×8-as és a 4×4-es meghajtású katonai páncélozott járművek beszerzése azonban nem valósulhat meg. A kormány még a nyáron állította le, a Közbeszerzési Hivatal pedig most december elején törölte el a két tendert, amelyek összértéke közel egymilliárd euróra tehető.

 

A Közbeszerzési Hivatal elkaszálta az SNS több százmilliós tenderét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!