Nyitókép forrása: reprofotó

 

„A helyzet megnyugtatása  érdekében abszolút elkerülhetetlennek tartjuk Richard Sulík (SaS) távozását a kormányból” – jelentette ki Matovič kormányfő pártja, az OĽANO nevében vasárnap esti bejelentésében. A legnagyobb kormánypárt ugyanígy követeli az SaS egészségügyi bizottsági elnökének, Jana Bittó Cigániková lemondását is.

 

A kormányfő ezzel nem fejezte be a sort. Mint mondta, tudomásul vették, hogy Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter is felajánlotta lemondását, és ezt az OĽANO készséggel el is fogadja. Matovič azt is kikötötte, hogy olyan utódot szeretne az igazságügyi tárca élére, aki „nem kötődik sem Robert Fico, sem Peter Pellegrini kormányához”. (Kolíková a Most-Híd államtitkára volt 2016-2018-ban).

 

Király Zsolt: Egyelőre még nem lesznek előrehozott választások – Íme, a megoldás

 

 hirdetes_810x300  

Az OĽANO elfogadja Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnökének távozását is.

 

A kormányfő kijelentette, pártja egyetért abban, hogy a miniszteri helyek elosztásánál kizárólag és szigorúan csak a választási eredmények arányait vegyék figyelembe.

 

Ami azt jelenti, hogy az SaS felad egy miniszteri posztot, amit egyébként saját választási eredményén felül kapott az OĽANO-nak járó minisztériumok közül.

 

Matovič elismerte saját felelősségét a kialakult helyzetért. Kijelentette, hogy amennyiben a koalíciós partnerek hajlandóak betartani saját vállalásaikat, akkor ő is hajlandó távozni a posztjáról.

 

További ajánlott írásunk:

 

Matovič két hét után megszólalt. Mit jelent pontosan az OĽaNO üzenete? – Király Zsolt gyorselemzése

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.