Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az OĽANO közel sem volt olyan egységes az Igor Matovič pártelnököt ért támadások ideje alatt, mint azt látni lehetett. Ján Budaj környezetvédelmi miniszter a Postoj konzervatív hírportálnak adott interjújában elismerte, hogy az ő kezdeményezésére jött létre a párton belül a Polgári Demokratikus Platform. Azzal érvelt, hogy vagy a platform jön létre, vagy Juraj Krúpánál jóval többen lépnek ki a pártból.

 

A párt liberális szárnyát erősítő Juraj Krúpa kilépése után Budaj állítása szerint nyilvánvaló volt, hogy több képviselő is fontolgatja a pártból való távozást. Itt érdemes kiemelni, hogy az Igor Matovič visszahívására összehívott rendkívüli parlamenti ülés előtt az OĽANO frakció 9 tagja tüntetőleg távol maradt az üléstől, és üzentek Matovičnak a helyzet rendezését sürgetve.

 

Budaj az interjúban azt is elmondta, hogy a kilenc képviselővel ért egyet Eduard Heger kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter is.

 

 hirdetes_810x300  

Budaj abból sem csinált titkot, hogy próbálta meggyőzni Matovičot a távozásról, mégpedig annak érdekében, hogy az SaS visszatérhessen a kormánykoalícióba. 

 

Budaj ugyanakkor méltatta az OĽANO-s pártvezért. Hangsúlyozta, hogy ha távozása kikényszerített volna, akkor a frakció szétesne, amit még ő sem tudna támogatni. Kiemelte, hogy Matovič nyerte meg a választásokat, és a demokrácia számára hatalmas dolgot ért el Robert Fico legyőzésével.

 

„Ha a legutóbbi választásokkor nem lett volna Igor Matovič, akkor ki kellett volna őt találnunk. Másképp a demokraták nem tudtak volna kormányt alakítani, és Robert Fico maradt volna hatalmon”

 

fogalmazott.

 

Ján Budaj az OĽANO liberális szárnyának tagja, akinek voltak már Magyarországgal szembeni megnyilvánulásai is. A Politico brüsszeli lapnak januárban arról beszélt, hogy személy szerint örül a cseh választások eredményének, mert a V4-en belül most már „kettő a kettő ellen” az esély – értve ezalatt a prágai és agendájában akkor már liberális pozsonyi kormány tandemjét és a Budapest-Varsó tengely közti ellentétet a V4-eken belül.

 

A brüsszeli lap a V4 repedezését vizionálja. Szlovák és cseh politikusok adják alá a lovat

 

Király Zsolt: Matovič a liberálisokat választotta a felvidéki magyarok helyett

 

Kudarccal végződött a Matovič elleni bizalmatlansági indítvány, a pénzügyminiszter marad a posztján

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!