Helga
 • HUF: 421.97
 • USD: 0.98
 • 10 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Matovič a liberálisokat választotta a felvidéki magyarok helyett

Politikai pályafutása egyik legnagyobb hibáját követte el az OĽaNO elnöke

Nyitókép: SITA

 

Politikai pályafutása egyik legnagyobb hibáját követte el az OĽaNO elnöke, amiből nem biztos, hogy még van számára visszaút a magyarok felé.

 

Az SaS kilépése után Igor Matovičék kisebbségi kormányzásra kényszerültek, melynek szakítópróbája a parlamentben lesz. A gond ott van, hogy az OĽaNO liberális platformja (Naď, Budaj) a távozott SaS-es miniszterek helyett liberális, progresszív elveket valló „szakértő“ minisztereket jelölt a kormányba. A szintén progresszív államfő és média többségének nagy örömére.

 

Csapdába csalt konzervatívok

 

Hogy a V4-kritikus, soviniszta, magyarellenes Ivan Korčok helyett az Orbán-fóbiás Rastislav Káčer lett a külügyminiszter, annak magyar szempontból világos üzenete van. Mint ahogy annak is, hogy a gazdasági miniszter Sulíkot az a Karel Hirman váltja, aki még tőle is cifrább dolgokat kreált össze a kárunkra „energetikai szakértőként”. Mindezt vélhetően miniszterként is ugyanígy gondolja.

 

Mi az olvasata ennek a felvidéki magyarok számára?

 

Aminek Magyarország nem fog örülni: az Orbán-fóbiás Hirman és Káčer is a miniszterjelöltek között

 

Elsősorban az, hogy Matovič már nem a maffiát, hanem (csak) Richard Sulíkot szeretné legyőzni. Ennek érdekében hagyta, hogy inkább konzervatív pártja rossz döntést hozzon Káčer és Hirman jelölésével. Hogy világos legyen, a káderpolitika ilyenkor a kormányfő, Eduard Heger hatásköre, de Matovič pártelnökként vétózhatott volna. Csakhogy nem tette, mert jól tudta, hogy ezzel a pártján belüli liberális szárnyat (Naď, Budaj) haragította volna magára, akik támogatták Sulíkkal szemben. Így inkább lenyelte a keserű pirulát, ami könnyen halálos lehet.

 

A korábbi nyilatkozataik alapján feketeöves, magyarellenes két új miniszter kinevezésével alaposan meggyengült a bizalom a magyarok részéről Matovič felé. Ennek üzenete a számunkra nem kevesebb, mint hogy nincs már elég ereje ahhoz, hogy irányt szabjon. Ugyanakkor pártelnökként így is, úgy is neki fog kelleni vállalnia a felelősséget mindenért.

 

Túl nagy árat fizethet

 

A koalíciót nem sikerült egyben tartania, helyette pártja megtartására helyezte a hangsúlyt. Csakhogy közben új törésvonalak keletkeztek. A konzervatívok között.

 

Gyimesi például – aki körül emiatt kicsit kezd elfogyni a levegő – már jelezte, hogy gondja van Káčerral, és a szakértő miniszterekként érkező nyíltan Amerika-barát vonallal.

 

Mert igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy kül- és energiapolitikai kérdésekben mára lényegében megszűnt a különbség az SaS és az OĽaNO között. Nem beszélve a rossz szájízről, amit a legutóbb még az OĽaNO-ra szavazó felvidéki magyarok tízezrei érezhetnek.

 

Komjáthy Lóránt: Az OĽANO napjai meg vannak számlálva. Gyimesinek lépnie kell

 

Gyimesi felhorkant míg a többiek  egyelőre hallgatnak. Kérdés, mit szól majd mindehhez a Káčer-Hirman duóhoz Tomáš Taraba, a két Kuffa és más parlamenti képviselők, akiket nem köt semmilyen koalíciós szerződés vagy frakciófegyelem.

 

Tomáš Taraba (középen) és a két Kuffa. Kép forrása: reprofoto (Facebook)

 

Ha Igor Matovičnak nem lesz többsége a parlamentben, ne csodálkozzon. Könnyen lehet, hogy ez nemcsak az SaS ellenzékbe vonulása miatt lesz, hanem a konzervatív szövetségesek makacssága miatt is.

 

Ilyen körülmények között adja magát a kérdés: mi értelme volt lecserélni a liberális SaS-t szakértő liberálisokra? Sulíktól ugyan (átmenetileg) megszabadult, de cserébe elveszítette a magyarok jó részét és a biztos többséghez elegendő parlamenti többség is kérdésessé vált.

 

Megérte?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. Sze. 14. 03:26

Király Zsolt te csak most jottél rá hogy ki is valojában Igor Matovič mert én már rég tudom 2011ben meggátolta hogy a felvidéki magyarok felvehessék a magyar állampolgárságot és akkor kijelentette hogy nem adja ki Szlovákiát Orbánnak.Azok a magyarok akik rá szavaztak nem lehetnek komplettek.Most Gyimesin a sor hogy kilépjen onnan de gondolom az 5000 euros fizetés fontosabb neki mint a felvidéki magyarság képviselete.Mellesleg a mostani hozzászélasoddal némileg egytértek.

Atoszka
2022. Sze. 14. 09:04

Mindenkiben ott van a becsvágy a büszkeség, egy politikusban meg pláne… Matovičnak fel volt állítva a liberális-progresszív csapda és belesétált, nem volt képes megtenni az egyetlen helyes lépést, hogy időben lemond… Látnia kellett, hogy egy óriási hadsereg állt fel ellene, és hogy esélye sincs… Így most már nehéz lesz a régi dicsőségben tetszelegni. Mégis úgy gondolom, hogy ő az egyetlen aktív politikus, aki ha csak részben is, de át tudta törni a buta, primitív sovinizmus kereteit. Remélem tanult abból, ami történt és nem fog mindent elfelejtve átállni a “jó” (vagyis az egyik legrosszabb) oldalra…

  Petike
  2022. Sze. 14. 17:27

  szoval át tudta torni a buta sovinizmust hát 2011ben amikor meggátolta hogy felvehessuk a magyar állampolgárságot és kijelentette hogy nem adja ki Szlovákiát a szélsoséges nacionalista Orbánnak az mi volt atoszka ha nem sovinizmus majd 2012ben a Híd képviseloit mocskos magyaroknak nevezte.Mi van neked annyira passzol ez a Matovič akire mindehol egy nagyot kopnek.Matovič már régen elárult bennunket ne légy naív.Igen azzal egyetértek hogy Káčer és Birman új miniszterek is magyargyulolok sajnos.

   kulcsargeza
   2022. Sze. 14. 18:50

   Petike nálad nagyobb hungarofób gyűlölködő nincs ezen a fórumon.

Petike
2022. Sze. 14. 21:19

kulcsárgéza szoval ha azt kimondom hogy Matovič számára mi magyarok megy nagy rakás szar vagyunk az hungarofobia ezt Matovič most világosan és egyértelmuen bebizonyította hogy a kormányba 2 magyargyulolo politikust ultetett be

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket