Nyitókép: Szövetség, Összefogás platform Fb-oldala

 

A  parlament ugyan még nem döntött az előrehozott parlamenti választás időpontjáról, de a Szövetség-Aliancia már kész parlamenti választási listával rendelkezik.

 

A hivatalos verzió, melyet alább bemutatunk, egyelőre az arányokat mutatja be, illetve, hogy ki hol és hány hellyel rendelkezik az első 10, első 15, első 20, tehát a potenciális befutó helyeken, illetve az egész, 150-es listát illetően. Nem hivatalosan természetesen már a konkrét nevek sorrendje is régen elkészült.

 

Aránytalanul sokat kap a Most-Híd és az Összefogás

 hirdetes_300x300  

 

Ha figyelmesen megnézzük az alábbi listát, több érdekességet is kapunk. A 150 helyből 75 jár az MKP-nak, melyből 72-t kíván elfoglalni, a maradék három helyre párton kívüli magyar és konzervatív értékeket felvállaló jelölteket várnak. Köztük akár Gyimesi Györgyöt is. Vele azonban egyelőre még senki sem tárgyalt, ajánlatot sem tettek talán a jelenleg legnépszerűbb felvidéki magyar politikusnak.

 

Kérdés, hol vannak a függetlenek a listán. Kép forrása: Körkép.sk

 

Ha a párt bejut a parlamentbe, az 5 százalék körüli hely a töredékszavazatok, illetve országos részvételi aránytól függően 8-15 helyet érhet. Az MKP Platform aránya a Szövetségen belül 50 százalék.

 

Döntött az MKP: Etnikai magyar párttá válhat a Szövetség-Aliancia

 

MKP Platform: Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Szövetség bejusson a parlamentbe és kormánytényező legyen

 

Csakhogy ez az arány kizárólag az első 10 helyet illetően van betartva. Az első 20-ban az MKP-t már csak 9 hely illeti meg, az első 15-ben pedig csak 6 hely jut a konzervatív magyar platformnak.

 

Jól jártak

 

A fenti elosztás magyarázattal szolgál arra, miért ragaszkodnak ennyire koncként a listához a Most-Híd és az Összefogás tagjai. Mindkét platform ugyanis a valós erejéhez képest jóval felül van prezentálva a listán.

 

Berényi József elmondta, hogy a megyei képviselők tekintetében az MKP Platform 57,5 százalékot hozott a legutóbbi választásokon. Azaz, a Szövetség listáján megyei mandátumot szerzett személyek 57,5 százaléka MKP-s.

 

A polgármesterek tekintetében az MKP-sok aránya 51 százalék. Ugyanakkor sok független magyar jelölt is indult és nyert a Szövetség támogatásával, akik aránya 14 százalék. A Most-Híd és az Összefogás összesen tehát alig 35 százalékkal vette ki a részét a választási eredményből. Ezzel szemben a listán a helyzet a következő:

 

Első 10 hely:

MKP – 5 hely

Most-Híd – 3 hely

Összefogás – 2 hely

 

Első 15 hely:

MKP – 6 hely

Most-Híd – 5 hely

Összefogás –  4 hely

 

Első 20 hely:

MKP – 9 hely

Most-Híd – 6 hely

Összefogás – 5 hely

 

Teljes lista:

MKP – 75 hely

Most-Híd – 45 hely

Összefogás – 30 hely

 

A Most-Hídnak és főleg az Összefogásnak már a legutóbbi megyei és önkormányzati választásokon gondot okozott saját jelöltekkel feltölteni a nekik járó helyeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.