Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) felkérte a SkyToll nevű céget, hogy folytassa az útdíjak beszedését a jövő év végéig. Más szavakkal, 2024 végéig továbbra is durván túlárazott szolgáltatásért fizetünk majd.

 

Az NDS azzal védekezik, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a jelenlegi rendszer helyett az európai útdíjrendszert (EETS) vezessék be.

 

A SkyToll súlyosan túlárazott rendszerének ügye a 2020-as választások kampányhajrájában kapott figyelmet. Az akkor közölt információk szerint a Smer első kormánya idején, 2009-ben a legdrágább ajánlattevő, a SkyToll kapta meg az útdíjrendszer működtetésének koncesszióját. Anno még a második legdrágább ajánlatot is 233 millió euróval felülmúlta. Arról nem beszélve, hogy a rendszert 250 millió euró értékben az adófizetők pénzéből építették ki. A szerződést úgy kötötték meg, hogy a SkyTollnak az inflációra és más külső hatásokra hivatkozva lehetősége legyen a kifizetendő összegeket alaposan felfújni. És míg Európa más részein az útdíjkezelők a bevétel 20-25 százalékát tették zsebre, a SkyToll 48 százalékot profitált – az adófizetők pénzéből kiépített rendszeren.

 

 hirdetes_810x300  

A fuvarozók többször is követelték az útdíjrendszer megváltoztatását, sikertelenül. A SkyTollal kötött szerződést a Most-Híd vezette közlekedésügyi minisztérium sem firtatta, ahogy egyébként Andrej Doležal, a Sme rodina korábbi közlekedésügyi minisztere sem. Így bár a SkyToll eredeti szerződése 2022-ben lejárt, mivel a minisztérium korábbi vezetései nem kerítettek alternatívát, 2024-ig mégis maradhat – és nyerészkedhet.

 

A fuvarozók új útdíjrendszert akarnak. A SkyToll már alaposan megszedte magát

 

A botrányos útdíjrendszer mintájára rendelték meg az eZnámka fejlesztését

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!