Nyitókép: Facebook

 

A parlamenti választások előtti kampányban a Szövetség-Aliancia össszesen 42 924,6 eurót költött hirdetésekre az Új Szóban. A liberális, progresszív média közben módszeresen támadta a Szövetséget. Következetesen magyar pártokról beszélt, jelentősen felülértékelte a Modrí–Most-Hidat és Simon Zsolt pártját. Mintha a három párt közel azonos erőt képviselt volna, megtévesztve ezzel a választókat. A Szövetség vezetői szerint egyéb okok mellett mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a párt végül nem jutott be a parlamentbe. A Szövetség így mondhatni maga finanszírozta az ellene irányuló támadásokat az Új Szó részéről.

 

A választásokat követő 30 napon belül a pártok közzétették zárójelentésüket arról, mire költötték a pénzt a választási kampányban.

 

Pártelnök, listavezető és kampányfőnök egy személyben

 hirdetes_300x300  

 

A Szövetség, melynek elnöke, listavezetője és kampányfőnöke egy személyben Forró Krisztián volt, 903 891,08 euró kiadást mutatott ki hivatalosan a kampányban. Ennek az összegnek az elköltésének néztünk utána az elérhető adatok alapján.

 

A Szövetség-Aliancia, illetve az elődpártok esetében most először fordult elő, hogy a pártelnök, a listavezető és a kampányfőnök pozíciójat ugyanaz a személy töltötte be. Csáky Pál, az MKP korábbi elnökének utolsó kampányfőnöke Bárdos Gyula volt, Berényi József kampányfőnöke Forró Krisztián. Menyhárt József Őry Pétert bízta meg a kampányfőnöki teendőkkel, Forró Krisztián kampányfőnöke pedig saját maga volt.

 

A kampányfőnök személye azért fontos, mert a kampánystábbal egyeztetve, de végső soron ő dönt a stratégiáról, pénzügyekről, rajta keresztül kerülnek kifizetésre a választási kampányban elköltött százezrek. A Szövetség-Aliancia esetében ez az összeg 2023-ban kis híján elérte az 1 millió eurót.

 

Előkampány és hivatalos kampány

 

Ezt a pénzt a választási törvény értelmében két időszakra kell bontani. Az egyik attól a naptól kezdődődik, amikor a házelnök kihirdeti a választások időpontját, egészen a választások napjáig. A másik pedig az azt megelőző időszak, mely a választások előtti 180 napot jelenti.

Se önreflexió, se vélemény, se jövőkép. A nemzetiségi szlovmagy után itt az ideológiai vegyespárt?

 

2022. december 11-e és 2023. június 8-a között (Boris Kollár június 9-én hirdette ki a választásokat) a Szövetség összesen 92 954,4 eurót költött az előkampányban. Kiadásait két területre csoportosította:

 

1. fizetett politikai hirdetésre és reklámra – 27 ezer euró

2. egyéb, a pártot propagáló kiadásra – 65 954,4 euró.

 

A másik, immár a hivatalos választási kampánynak minősülő időkeretben, tehát 2023. június 9-től kezdődően a szeptember 30-i választások napjáig a párt összesen 810 936,68 eurót költött.

 

A kiadások három területre összpontosultak:

1. fizetett politikai hirdetésre és reklámra – 231 618,76 euró

2. óriásplakátokra, választási szórólapokra – 252 710,27 euró

3. egyéb, a pártot propagáló kiadásokra – 326 607,65 euró

 

A szlovák választási törvény értelmében a pártok transzparens számlán vezetik a választási kampánnyal kapcsolatos bevételeiket és kiadásaikat A Szövetség-Aliancia a ČSOB bankban nyitott ilyen számlát, melyre az első bevétel május 24-én érkezett meg. A kiadások áttanulmányozása alapján megállapítható, hogy a 900 ezer euró jelentős része, mintegy 200 ezer euró óriásplakátokra, billboadokra lett elköltve.

 

166 961 euró felhasználását a párt kiszervezte a H & K Plus kft-n keresztül. A cég mögött az MKP korábbi Galántai járásbeli két titkára, Varga Hajnalka és Kajos Katalin áll. Varga Alsószeliben, Kajos Felsőszeliben él. Mindketten Berényi József, illetve Forró Krisztián közeli, bizalmi emberei.

 

Az Új Szót jól kitömték, majd meglepődtek az eredményen

 

Említést érdemel, hogy a Szövetség a kampány során jelentős összeget, összesen 42 924,6 eurót költött a felvidéki médiatérben közéleti befolyását, tematizáló erejét tekintve visszaszoruló Új Szóban és annak online felületén, mégpedig fizetett politikai hirdetésekre. Hogy később, a választási eredmények ismeretében a magyar nyelvű liberális sajtó (Paraméter, Pátria Rádió, Bumm, Napunk) mellett épp az Új Szót nevezze meg egyik felelősévé annak, hogy nincs magyar képviselet a parlamentben.

 

Az Új Szó és a liberális sajtó nemzetromboló felelőssége a Felvidéken vitathatatlan. Erről mi magunk is értekeztünk a Körképen. Ebbéli tevékenységük hosszú évek óta ismert. Így kérdés, mi értelme volt 44 ezer eurót elköltenie a Szövetségnek az Új Szóban, hiszen ezzel az összeggel a párt a saját maga ellen irányuló támadásokat, azaz az Új Szó káros, közösségellenes tevékenységét finanszírozta.

 

Se önreflexió, se vélemény, se jövőkép. A nemzetiségi szlovmagy után itt az ideológiai vegyespárt?

 

További érdekesség a kampánykiadások felhasználása terén, hogy a Szövetség a pártelnök, listavezető és kampányfőnök, Forró Krisztián személyes megjelenítésére 30 ezer eurót költött hirdetésekben a Facebookon. Ez országos szinten is kiemelkedő összeg. Egészen pontosan a 13. legmagasabb összeg, amit a kampányban hivatalosan politikusra költöttek. Az összeg több mint amennyiből Robert Fico megjelentetését a Smer támogatta (23 ezer euró) és közel háromszorosa annak, mint amennyit saját zsebből Gyimesi György költött el a Facebookon (13 ezer euró.)

 

Következő írásunkban annak járunk utána, mire költi a párt a választási eredményért járó állami támogatást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.