Nyitókép: SITA

Peter Pellegrini az államfőválasztás első és második körében is nyerne fő riválisával, Ivan Korčokkal szemben, derül ki a SANEP ügynökség TA3 számára készített felméréséből.

 

A Magyar Szövetség önjejöltje, Forró Krisztián, a szavazatok 0,6 százalékát szerezné meg. Ez édeskevés a felvidéki magyarság létszámához képest, és nem közelíti meg a magyar párt legutóbbi parlamenti választásokon elért 4,3 százalékos eredményét sem.

 

Összehasonlításként, hogy majd értékelni tudjuk Forró teljesítményét, a 2014-ben szintén leszerepelt, színtelen, szagtalan, örök alibista Bárdos Gyulának legutóbb legalább az 5 százalékos küszöböt sikerült elérte. Egészen pontosan 5,1 százalékot és 97 035 karikát szerzett, ami édeskevés volt, ha a magyarság lakosság arányos létszámát nézzük, Nem beszélve arról, hogy egyetlen magyar nemzetiségű jelöltként indult.

 hirdetes_810x300  

 

Ha Forró Krisztián meg akarja őrizni méltóságát a magyar párt élén, a minimum, hogy legalább Bárdos eredményét hozza. A magyar jelölt kampánya eddig nem indult túl szerencsésen. A Körkép.sk megírta, hogy Forró egyik kampányfőnöke, a szlovák Pavol Minár ellophatta Barack Obama 2008-as elnökjelölti logóját. Forró szerint azonban a nagymértékű logóegyezés pusztán véletlen egybeesés.

 

Ami a SANEP felmérését illeti, az államfőválasztás első körében Pellegrini 43,9 százalékot, Ivan Korčok 32,3 százalékot érne el. A további sorrend: Ján Kubiš 9,9 százalék, Štefan Harabin 9,8 százalék, Andrej Danko 3,5 százalék, Forró Krisztián a kerekítési hiba határán levő 0,6 százalék.

 

Ami a második fordulót illeti, a Pellegrini – Korčok párharc itt a felmérés szerint 58,1:41,9 százalék Pellegrini javára.

 

A SANEP reprezentatív felmérése 2023. december 25-29. között készült. Tehát már a Magyar Szövetség országos kongresszusa után, ahol Forró Krisztián ambícióját, hogy indulni szeretne, a kongresszusi küldöttek is jóváhagyták.

 

Az államfőválasztás 2024 tavaszán lesz, pontos időpontja egyelőre nem ismert. A legkésőbbi lehetséges időpont az első fordulót illetően április 13. Az államfő mandátuma öt év.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!