Nyitókép: Facebook, Forró Krisztián

 

Év elején politikusaink, választott vezetőink általában videóüzenetben köszöntik a lakosságot. Boldog Új Évet kívánnak a polgároknak, értékelik az elmúlt esztendőt, beharangozzák az elkövetkező időszak várható történéseit. Egyben ráirányítják a figyelmet a világ és szülőföldünk dolgaira, a várható kihívásokra, igyekezve erőt adni, elhivatottságot, elszántságot mutatni.

 

Így történt ez idén is, azzal a különbséggel, hogy Novák Katalin és Zuzana Čaputová államfők, illetve Peter Pellegrini és Robert Fico mellett ezúttal Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is megszólalt. Magasra helyezve a lécet, apropót szolgáltatva arra, hogy beszédét, annak felépítését, mondanivalóját összehasonlítsuk a többiekével.

 

Én, a közösség

 hirdetes_810x300  

 

Ahogy jöttek egymás után a tartalmak, üzenetek, újévi köszöntők, a figyelmes szemlélő azonnal észrevehette a különbséget a magyar párt elnökének és politikai ellenfeleinek az üzenetei között.

 

Míg ugyanis Forró leginkább önmaga és pártja ambícióiról beszélt, annak választási eredményeitől tette függővé a magyarság sikerét, erejét, addig a többiek az országról, a nemzetről, a közösségről beszéltek.

 

Míg Forró Krisztián azt mondta, hogy akkor lesz jó a felvidéki magyarságnak, ha a magyar párt, értsd Forró Krisztián, Berényi József, Orosz Örs, azaz a Magyar Szövetség tagjai sikeresek lesz a választásokon (idén államfő- és EP-választás is lesz) addig a többi szereplő, Novák Katalin, Čaputová, de még Fico és Pellegrini is úgy fogalmazott, hogy az egyén, család, közösség sikere jelenti végeredményben az ország sikerét. Saját ambícióikat, pártjaik érdekeit direkt módon meg sem említve.

 

Robert Fico az infláció letöréséről, az árak csökkentéséről, az ország szuverenitásának megerősítéséről beszélt. Peter Pellegrini arról, hogy 2024 a fordulat éve lesz, amikor az erős állam védelmezőként lép majd fel állampolgárai felé. Egyszer sem említve saját köztársaságielnöki ambíciót, egyszer sem tette függővé a polgárok jólétét, boldogulását attól, hogy ő maga jó eredményt ér-e el az államfőválasztáson.

 

Novák Katalin is a magyarok tehetségéről, karakán kiállásáról, furfangos észjárásáról beszélt, mely tiszteletet vált ki szerte a világban. Még véletlenül sem utalt arra, hogy politikusok egyéni ambícióinak beteljesülése határozná meg az ország lakosságának jólétét.

 

Forró Krisztián világa

 

Forró Krisztián ellenben odáig jutott, hogy egyenesen megfordította a szerepeket. Azaz, az állampolgár és a pártok szerepét. Azt, hogy ki van kiért. Forró világában a választók vannak a pártért, szerinte a választók feladata, hogy minél nagyobb számban segítsék a a magyar párt jelöltjeit a választásokon. Hogy aztán történelmi eredményként értékelje a beérkezett szavazatokat.

 

Csakhogy ez a történelmi eredmény elsősorban Forrónak és társainak jelent 3,4 millió eurós bevételt a pártkasszába. A közösség, a felvidéki magyarság tagjainak ettől még egy fikarcnyival sem lesz jobb az élete.

 

Forró Krisztián újévi köszöntőjével bizonyította, hogy nem nőtt még fel arra a szintre, hogy egy közösség elismert politikai vezetője lehessen. Ahhoz ugyanis előbb államférfivá kell válnia. Az ehhez vezető úton Forró egyelőre ellenirányba nyargal, ott is fordítva ül a lovon.

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.