Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Pár héttel ezelőtti felmérést közölt a Median SK a potenciális és hipotetikus elnökjelöltek esélyeiről. A listát továbbra is Peter Pellegrini (HLAS) házelnök vezeti. Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség elnökét meg sem említi a felmérés. A korábbi, SANEP által közölt adatok Forrót 0,6 százalékra mérték. Felkaphatnánk a fejünket arra is, hogy Ódor Lajos ellenben 5 százalék körül mozog, ám őt egyelőre potenciális elnökjelöltként nem emlegették a sajtóban. Az, hogy bekerült a felmérésbe, több dologgal is magyarázható.

 

Forró Krisztián elnökjelöltségét a párt decemberi kongresszusán szavazták meg a küldöttek. Már akkor is sejteni lehetett, hogy Forró nagyon veszélyes és bizonytalan vizekre evezett ezzel az önejöltségével. Az egyetlen elfogadható eredmény ugyanis 5,5 százalék felett lenne (a referencia Bárdos Gyula korábbi elnökjelölt cseppet sem izmos eredménye). A Mostani Median SK felmérésben nem is kapott helyet. Ennek három oka lehet: 

 

  • A Median SK folytatja a magyar jelöltek szándékos és módszeres figyelmen kívül hagyását a felméréseiben.
  • Forró elnökjelöltsége érdemben először november végén került terítékre, a Median SK felmérése viszont már november 13-án elindult. Viszont ez magyarázná legkevésbé Forró kimaradását a felmérésből, hiszen akkor Ódor Lajos vagy Boris Kollár sem kerülhetett volna fel a listára.
  • A harmadik lehetséges indok, hogy Forrót a Median SK olyan mélyre mérte még saját pártjának szavazói körében is, hogy egyszerűen nem került be a releváns jelöltek közé és neve valahol az „egyéb” kategóriában van.

 

Nem Svájcot játszó politikusok számára készült a mezőny

 

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt: Forró Krisztián újévi köszöntőt mondott. Bár ne tette volna

 

Forró jelöltsége kapcsán joggal merülnek fel kétségek. Igaz, a Magyar Szövetség (MSZ) jelenlegi elnöke szlovák tudása miatt képes szerepelni a tévés vitákban, és már ezzel lekörözte a néhai MKP egykori elnökének, Menyhárt Józsefnek a teljesítményét. Az elfogadható eredményhez azonban ez édeskevés. Forró és a párt kommunikációja továbbra sem olvasható a választók számára, Forró ismertsége pedig országos szinten változatlanul gyenge.

 

Alább a Median SK legutóbbi, elnökválasztásról készült felmérésének adatai:

 

 

A fenti számok azért is érdekesek, mert a Median SK szerint a választáson részt venni hajlandó emberek 60 százaléka holtbiztos, 30 százaléka pedig csaknem biztos a favoritjában. Mozgástere a jelölteknek tehát nem nagyon van, legalábbis, ha szokványos kampányt feltételezünk. Az adatok azonban arra utalnak, hogy nagy valószínűséggel inkább indulatos és meglepetésekkel teli elnökválasztási kampány előtt állunk – lévén, hogy a jelölteknek sokkal több követ kell megmozgatniuk a győzelem érdekében. 

 

Mi várható 2024-ben a világban és Szlovákiában? – A Körkép.sk tippjei

 

Forró számára szintén súlyos problémát jelez, hogy a Magyar Szövetség választói körében esélyesnek mért jelöltek között sem szerepel. Helyette az első helyen, fej-fej mellett halad Ódor Lajos és Jozef Banáš. Az előbbi Zuzana Čaputová szakértői kormányának volt a miniszterelnöke hónapokon át a tavalyi előrehozott választásokig, és jelenleg a progresszív erőtér potenciális magyar politikai projektjének része.

 

Banáš pedig próza-, és drámaíró, egykori politikus és diplomata. Róla érdemes elmondani, hogy gyakran beszél cseh és szlovák podcast adásokban politikai témákról. Az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének Peter Pellegrinit tartja, aki egyelőre még nem jelentette be indulását, bár nyíltan nem is cáfolta azt eddig. Az EU-ról úgy vélekedik, hogy az lényegében már a „mélyszocializmus elvrendszerébe süllyedt”. Elutasítja a központosított, Brüsszel által irányított EU gondolatát, a V4-et pedig a brüsszeli bürokratikus központosítás ellensúlyának tartja.

 

Felmérés: Pellegrini mindkét fordulóban legyőzné Korčokot. Forró egyelőre sehol sincs

 

Ódor és Banáš is 34-34 százalékkal szerepelt az MSZ választóinak körében a Median SK szerint. Pellegrini csak 3 százalékot kapott, Milan Uhrík 2 százalékot, Boris Kollár 15 százalékot, az „egyéb” kategóriát pedig 12 százalékra mérte a Median SK.

 

Manipuláció, de a magyar jelölt gyengesége ettől még adott

 

Tegyük hozzá, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a felméréseknek túl sok hitelt nem lehet adni, különösen a magyar összefüggések esetében. Nyilván már a mintavétel sem megfelelő (a megszólított magyarok száma kicsi, és összetételben sem reprezentálják a felvidéki magyar közösség szerkezetét). 

 

Az azonban látható a felmérésből, hogy minimum a liberális, fővárosi magyar választók körében Forró esélyei a mérhetetlen kategóriában vannak.

 

Érdemes néhány szóban kommentálni a progresszívek által felkarolt korábbi kormányfő, Ódor Lajos számait is, aki meglepő módon, országos szinten 4,9 százalékos eredménnyel szerepel a felmérésben. El kell mondani, hogy jó eséllyel ez megint a valódi magyar jelölt esélyének csökkentését szolgáló mediális trükk. A parlamenti választások előtt ugyanilyen szándékkal mérték túl a csúfos véget ért, Most-Híddal tovább hiteltelenített Dzurinda-projektet és a Magyar Fórumot is. 

 

Ódor Lajos jelölésének esélyeit megnövelve azt a látszatot lehet kelteni, hogy csak a liberális mainstreammal kompatibilis jelöltnek lehet esélye. Egyébiránt, jelenleg annak van nagyobb valószínűsége, hogy Ódor Lajos nem indul az elnökválasztáson. Mikor Hamran István előző országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy indulna a megmérettetésen, hamar kiderült, hogy a magyar választók mozgósítására (és megosztására) alkalmatlan, ráadásul épp a progresszívok jelöltjétől, Ivan Korčoktól vett volna el szavazatokat.

 

Ódorral hasonló a helyzet. Kormányfőként csak annyit tud felmutatni, hogy magyar nemzetiségűként miniszterelnök lehetett, a negatívumok között ott van az, hogy progresszív, és hogy az elmúlt másfél évtized legdurvább (nyugdíjasokat, családokat, önkormányzatokat megsarcoló) megszorítócsomag-javaslattal búcsúzott hivatalától.

 

Persze, semmi sem garantált, és a mezőnyt és a teljes politikai kontextust az elnökválasztások kapcsán csak később ismerjük meg. Az azonban tény, hogy Forró Krisztián eddig ténykedése kevés a minimumelvárás teljesítéséhez, és nagyon sok mindent, elsősorban a kommunikációt kell javítania, ha elfogadható szinten akarja állni a tavaszi kihívás megpróbáltatásait. Egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy az MSZ elnökjelöltje eléri kitűzött célját. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.