Nyitókép: Pluska

 

A felvidéki magyar emberről nem ritkán állítják, hogy megcsömörlött a politikától, közömbössé vált. A napokban a Magyar Szövetség alelnöke, Gyimesi György jelentette meg egy Facebook posztban kritikus gondolatait, amelyek úgy tűnik, Bugár Bélát is mélyen megérintették. Olyannyira, hogy személyesen – meglehetősen ordenáré módon – reagált a Gyimesi posztra. A nagyközönség sem maradt adósa: ízekre szedték a felvidéki magyarság árulóját. Nézzük, a máig több, mint 600 hozzászólást megélt poszt történetét, ami még a közömbös felvidékieket is arra késztette, hogy megszólaljanak.

 

 

 hirdetes_300x300  

„Vajon nagyon nehéz lehet úgy interjút készíteni Bugár Bélával, Rigó Konráddal, de akár Gál Zsolttal, hogy nem kérdezik meg Tőlük, mi is ez a Gál Gábor elleni korrupciós vádelemelés?!“ 

 

– kérdezi Gyimesi posztjában, amivel arra a jelenségre mutat rá, amivel a karácsonyi-újévi időszak liberális-progresszív sajtómustrája során szembesült. 

 

Bombaként robbant a hír, hogy a Fico kormány korábbi igazságügyi minisztereként eljáró Gál Gábor (Most-Híd) ellen vádat emeltek korrupciós ügyben. A liberális progresszív szlovákiai magyar sajtó ugyan megszólaltatta Bugár volt kollégáit, de sorra maradt ki az interjúkból a közvéleményt foglalkoztató kérdés, miként fogadták a Gállal szembeni vádemelés hírét, mi erről a véleményük. 

 

A korábbi parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban egyenesen fogalmaz:

 

„A lényeglátás helyett egy párhuzamos valóságban a liberális objektív sajtó sorra szólaltatta meg azokat, akiket a szlovákiai magyar választó úgy nullázott le a parlamenti választásokkor, hogy azt jobban lehetet látni a Holdról, mint Orbán kétharmadát. Mitől lenne ezeknek az embereknek a véleményük mérvadó? A nulla sokszor szorozva is nulla, és sok interjú után is az marad.“

 

A szeptember végi parlamenti választásokon a Most-Híd egyes tagjai Mikuláš Dzurindánál (Modrí) találtak menedékre, és közösen vágtak neki a választásoknak. Ma már tudjuk, ez egyikükön sem segített. A nullához közeli (0,26%) eredmény kapcsán legfeljebb azt értékelhették, hogy melyik párt rontotta jobban a másik esélyeit. Gyimesi itt arra mutat rá, hogy a súlyos vereség ellenére milyen módon tartja életben a szimpatizáns média a választásokon megbukott politikusokat.

 

Rámutatott egy másik kezdeményezésre is: 

 

„De legyünk objektívek: azzal azért nem vádolhatjuk őket, hogy ne próbálkoznának. Próbálkoztak Kultminor-mentő petíciót is összehozni. A közösségi médiában nagy volt az öröm, hogy mennyien aláírták! Mennyien? Mondom, mert a libsi sajtóban el nem olvashatják, az fix: még annyi ember sem, ahányan az első három hidasra szavaztak a legutóbbi választásokon összesen. És ha ez még nem lenne elég értékmérő: annál is kevesebben, mint ahány magyar pályázatot leadtak tavaly a Kultminorba.“

 

A posztját pedig azzal a várakozással zárja, hogy számít vele, hogy a kudarcos kezdeményezést mesterségesen kívánják majd sikerként eladni: „Popcorn, kóla bekészítve, és várom, hogy ezt majd hogyan adják el sikerként! Azt azért mondanom sem kell, hogy aki az emberek között jár, tudja, hogy a választónak egészen más elképzelése van a sikerről, mint a magas lóról eszet osztó politikai akarnokoknak!“

 

Hát ez volt az a tartalom, ami magát Bugár Bélát is arra késztette, hogy hozzászóljon, ami egyértelműen mozgósította az olvasóközönséget. Ha úgy tetszik, 600 hozzászólás felett „ütötte ki a biztosítékot“. 

 

 

 

Jóindulattal gondolhatnánk arra, hogy egy kamu profil írogatott, de a nyilvánosan disztingváltnak mutatkozó, magát már több ízben nyugdíjaztatott politikus „köznapi” szóhasználatát a közeli körei jól ismerik. A másokat fülesbagolynak nevező vagy éppen ökörnek tituláló Bugár így csak a nagyközönséget lephette meg ordenáré szóhasználatával.

 

Kis ízelítőt itt olvashatnak ebből.

 

 

Az egykor szebb napokat is megél, bukott  szlovákiai magyar politikus szereplése egy dologra mindenképp elég volt: bebizonyosodott, hogy van az a szint, ami még a közömbös szlovákiai magyar választó igazságérzetét is sérti, és felhergeli őt olyannyira, hogy beleálljon Bugárba, és elmondja neki és róla a véleményét – mindeközben sokkal finomabban, mint azt a politikustól láthattuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.