Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Valószínűleg szándékosan a csütörtöki kormányellenes tüntetések utáni nap reagált érdemben a KDH arra, hogy az ellenzéki pártok által közösen szervezett kormányellenes megmozdulásai LGBTI-párti tüntetéssé kezdenek átalakulni. Más szavakkal, a kereszténydemokraták nem akarták kenyértörésig vinni az ügyet a PS-szel és az SaS-szel. Így Milan Majerský pártja csak pénteken jelezte, hogy az LGBTI-témák beemelése a közös demonstrációkba (homokba húzott) vörös vonala  számára.

 

Az ellenzék a tüntetéseket eredetileg az igazságügyi törvény módosításai és a Speciáls Ügyészség tervezett eltörlése miatt indította. Ám a megmozdulások már több mint két hete egyre inkább Ivan Korčok atlantista-progresszív elnökjelölt esélyeinek növelését szolgálták. A KDH meghátrálva a PS és az SaS nyomására saját elnökjelöltet végül nem is állít.

 

Aztán Martina Šimkovičová kulturális miniszter elzárta az LMBTI-szervezetek közpénzekkel való ellátását. Emlékeztetőképp: a Saplinq nevű progresszív szivárványos szervezet több százezer eurót kapott közpénzekből az elmúlt években. A szervezet többek között „drag workshop”-ként tálalt szex-showra, ebből az esetből indult vita.

 

 hirdetes_300x300  

A progresszív erőtérbe becsatornázott művészek, politikusok és sajtósok azonnal lejáratókampányt (a válogatott sértéseket tartalmazó kijelentéseket nem lehet máshogy nevezni) indítottak Šimkovičová ellen, a PS pedig Šimkovičová lépéseire hegyezte ki a csütörtöki tüntetéseket is, ahol a miniszter lemondását követelték, Šimkovičová tettét „LGBTI-személyek elleni gyűlöletkeltésnek” nevezték.

 

A megmozdulások szivárványossá-változtatása azonban a kereszténydemokrata KDH-nak nagyon nem tetszik. Már akkor is panaszkodott, amikor Korčok az elfogadhatónál több lehetőséget kapott a tüntetéseken – bár a pódiumra nem állt fel, a felszólalók rendre az ő támogatását hangsúlyozták.

 

„Ha a PS kiterjeszti a tüntetések témáját anélkül, hogy ezt velünk egyeztetné, abból levonjuk a követekztetéseket”

 

nyilatkozta a Štandard szlovákiai hírportálnak Branislav Škripek még csütörtökön. Jozef Hajko, a KDH képviselője ugyanazon a napon még arról beszélt a három ellenzéki párt megállapodott abban, hogy nem bővítik tüntetések témáit. Vagyis az SaS és a PS enyhén szólva is átverte a KDH-t és a maguk javára használták ki a rekordlétszámban megjelenő tömegtől kapott figyelmet. 

 

Hajko rezignáltan ismerte el a Štandardnak pénteken, hogy a csütörtöki tüntetések kimenetele „figyelmeztető jelzés” a KDH számára.

 

Milan Majerský pénteki sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a KDH ki is hátrálhat a megmozdulások mögül – ami egyúttal ellenzéken belüli törést is jelentene:

 

„Abban a pillanatban, hogy a tüntetések egy adott elnökjelölt támogatását szolgálja, vagy más, helyettesítő témákat vetne fel [a igazságügyi módosításokkal szemben], a tüntetésekből tisztességesen de határozottan kihátrálunk”

 

fogalmazott Majerský.

 

Többszázezer eurót kapott szexuális show oktatásra az egyik LGBTI szervezet. Šimkovičová véget vet a gyakorlatnak

 

A PS alelnöke elismerte, hogy a közelgő választások miatt szervezték a kormányellenes tüntetéseket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.