Bár az olimpia lángja most mindennél fényesebb, az idei Tour de France-on berobbant csillagok legalább annyira ragyognak. Peter Sagannak köszönhetően a közép-európai kerékpársport újra felkerült a világtérképekre. De vajon ki tudja használni maga a régió a benne rejlő lehetőségeket?

sagan4_0.jpg

Tour de Sagan

A Tour de France a világ legnagyobb kerékpárversenye. 3 hétig tartó őrület, melyért százmilliók rajonganak. Már a rajthoz állás is minden biciklis álma, amiért bármire képesek. Megnyerni pedig az egyik legnehezebb dolog a világon. Akinek volt szerencséje akár egy etapot is végigszurkolni a helyszínen, aki volt olyan mázlista, hogy loholhatott őrjöngve ha csak pár másodpercig Peter Sagan vagy a Velits fivérek mellett, aki álhatott az alig fél méterre elsuhanó pelotontól, melyet csak a levegőből 7 (azaz hét!!) helikopter követ szüntelenül kamerákkal felszerelve, az tudja miről beszélek.

img_3772_0.jpg

 hirdetes_810x300  

sárga trikó és (Körképes) zöld trikó. Wiggins előtt e sorok szerzője zöld pólóban és rövidnadrágban. (Kattintással nagyítható) 🙂

img_3753.jpg

Saganománia

Idén Peter Sagannak (és a Velits testvéreknek) köszönhetően Szlovákia is kerékpáros nagyhatalommá vált. A 22 éves zsolnai születésű ficsúr élete első Tourján rögtön annak egyik legnagyobb sztárjává lépett elő, akiről Eddy Merckx, az ötszörös győztes belga legenda csak ennyit mondott: „életemben nem láttam még ilyen kerekest.“ A Liquigas-Cannondale színeiben lendületből nyert három etapot, háromszor volt második, megszerezte a sárga trikó utáni második legértékesebb, zöld trikót, és az egész körverseny alatt ott vitézkedett a világ legnagyobb sztárjai között. Sőt, eggyé vált közülük, akinek megérkezését az olimpiára maga a BBC sem mulaszthatta el a londoni reptéren.

sagan5.jpg

Alig három hét alatt a párizsi célig egymaga közel 100 ezer eurót keresett csapatának a különböző bónuszokkal, a Liquigaz-Cannondale első embere pedig egy új Porsche-val jutalmazta a zöld trikóért. De a Velits testvérek sem tűntek el a jobbnál jobb nevek alkotta mezőnyben, többször is az első tízben végeztek (a 3. etap pl. így nézett ki: 1. Sagan, 3. Peter Velits).

sagan6.jpg

A kirakat, mely öltöztet

Egyértelmű tehát, hogy itt az új generáció, amely még sokra viheti. És ha már ilyen szerencsénk van, hogy összejöttek, jó lenne ezt helyben hasznositani. Elvégre ez a régió pedig mindig is komoly tradíciókkal és hősökkel rendelkezett a kerékpársportot illetően (gondoljunk csak a Béke körversenyre még a szocializmus idejéből, vagy Ján Svoradára, Bodrogira…) Látható, hogy soha ennyi tehetség egyszerre még nem volt jelen a világ élvonalában két keréken, mint most. Ezt pedig ki kéne használni.

sagan7.jpg

Csehországnak van egy Roman Kreuzigere, a lengyelek Szlovákiához hasonlóan szintén népes gárdával voltak jelen a Tour de France-on, és Magyarországnak is van minimum egy Lovassy Krisztiánja vagy Kusztov Pétere. Egy közös, visegrádi összefogású (SVK, HU, CZ, PL) csapat az egész régiót felrepíthetné a világ színpadára. Oda, ahol közönség is van. Bár elindulni a Touron nem két euró, a világ 500 legnagyobb cége között jelen levő régióbeli cégeknek, mint a MOL, PKN Orlen, CEZ nem okozna gondot összedobni egy olyan költségvetést, mely Sagannal az élen akár a Tour de Franne-on szereplő legnagyobb csapatok (Sky, Liquigas-Cannondale, Kaťuša, Omega Pharma-QuickStep, BMC Racing, Astana) mellett is jó eséllyel vitézkedhetne visegrádi színekben. Itt a Tátra, Balaton, itt van Prága, Budapest. Csupa jól propagálható remek hely.

sagan8.jpg

Ha már tartalom nélkül annyit beszélünk a Visegrádi Négyekről, ideje lenne, ha az államfői találkozók kötelező körei, unalmas diplomáciai találkozói helyett végre tömegek által figyelemmel kísért sikersportágban is megmutatná magát ez a régió, annak minden előnyével együtt…Szerintetek?

A recept rendelkezésre áll, hasonlóra ugyanis van példa: a Samuel Sanchez vezényelte spanyol-baszk Euskatel Euskati csapata, ahol csak baszkok tekerik a pedált és milliók büszkét rájuk.

Király Zsolt

Képek: archív és SME

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

További ajánlott írások:

1. Jobb, mint a Forma-1

2. Tour de dopping 2007

3. Tour de France 2009 (1. rész)

4. Tour de France 2009 (2. rész)

5. Tour de France 2009 (az első 7 szakasz)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!