Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C

Gyimesi György: Miniszter úr, biciklizni nem elég!

2021. aug. 04. 14:20

Nyitókép forrása: postoj.sk

 

Nem mehetek szó nélkül Ivan Korčok külügyminiszter mai facebook-bejegyzése mellett, amely a legsötétebb mečiari időket idézi. Az történt ugyanis, hogy Kövér László magyar házelnök Szlovákiába látogatott, és leleplezte a az az emlékművet, amelyet a második világháború utáni Beneš-dekrétumok eredményeképpen, igazságtalanul és akaratuk ellenére kitelepített polgárok emlékére emeltek.

 

És egyúttal azt is megengedte magának, hogy kimondja, hogy a magyarok továbbra is erkölcsi elégtételt várnak Szlovákiától. Pontosan olyan erkölcsi jóvátételt, amilyenben például a zsidókat vagy a németeket részesítették, akik esetében a szlovák parlament elfogadott egy határozatot, amelyben bocsánatot kért azokért a tettekért, amelyeket az akkori Csehszlovákia követett el kárukra.

 

Ebben én nem látok semmi rosszat, ahogy abban sem, hogy a magyar házelnök emlékeztet minket közös történelmünk e kevésbé szerencsés fejezetére. És nem látok abban semmi kivetnivalót, ha a szlovák parlament egy képviselője, konkrétan én, megpróbálok emléket emelni a kitelepítetteknek egy emléknap formájában, amelyet egyébként ön is, miniszter úr, elutasított.

 

Szeretném önt megkérni, hogy alaposan fontolja meg szavait nem csak a magyar kormány tagjai felé, de a Szlovákiában élő magyarok irányába is, mert mi a magyar nemzet szerves részei vagyunk, követeléseink és a mai napig megoldatlan nemzeti traumáink vannak. Kérem, tartsa mindezt tiszteletben.

 

(Kontextus a címhez: Ivan Korčok és Filip Mónika közös kerékpártúrán…)

 

 

A soviniszta Korčok nekiment Kövérnek a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt

 

Facebook.com/Gyimesi György

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2021. aug. 04. 15:57

Korčok elvtárs elfelejti, hogy az EUban van, ahol többek között azt hangoztatják, hogy a szabad véleménynyilvánításon túl van szabad mozgás is. Kövér is csak ennek alapján volt jelen. Megemlékezett, elmondta szabadon a véleményét, és még szabadon mozgott az EUban is. De úgy látszik Ivannak ez magas. Minden idők leggyengébb szlovákiai külügyminiszter, vagy túl nagy agymosást kapott washingtoni diplomata korában.

B, Gy.
2021. aug. 04. 16:46

Magyarelleneseggel mindig jol lehetett a szlovak politikaban helyezkedni raadasul irtak maguknak egy hamis tortenelmet amelybe az igazsak nem fert bele.

Figder Péter
2021. aug. 05. 07:37

Ugyan azt az utat járjak mint a románok, nincs múltjuk haudnak jó nagyokat.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket