Nyitókép forrása: Twitter

 

290 fölé emelkedett a Srí Lanka-i robbantások halálos áldozatainak száma, a sérültek száma több mint 500 a legutóbbi jelentések szerint. A szigetországot húsvétvasárnap érte terrortámadás sorozat, több mint 8 helyszínen (templomokban és hotelekben) történt robbantásos merénylet, a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. Összesen 24 ember vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. Az országban a közösségi médiát leállították.

 

Frissítve 10:14 – A legújabb információk szerint az első hat, szinte egyidőben történő robbantásért öt öngyilkos merénylő a felelős. A Shangri-La hotelben ketten hajtottak végre merényletet, a többi helyszínen 1-1 támadó volt.


 

A halálos áldozatok között sok a külföldi állampolgár, az eddig jelentések szerint három indiai, egy portugál, 2 török, 3 brit, egy holland, egy kínai és 2 brit-amerikai kettős állampolgár is meghalt a támadásokban. A szlovák Külügyminisztérium közlése szerint szlovákiai személyek nincsenek köztük. Kilenc külföldi állampolgárt eltűntként kezelnek.

 hirdetes_300x300  

 

A mostani terrortámadás a legsúlyosabb erőszakos cselekmény a 2009-es polgárháború óta Srí Lankán. Az első robbanásokra tegnap, helyi idő szerint 8:45-kor került sor, rövid időn belül hat detonáció rázta meg Colombót, a fővárost: négy luxusszállodában, a Szent Antal katolikus templomban és egy eddig meg nem határozott épületben. További robbanások történtek a fővárostól 30 kilométerre lévő Negombo városában a Szent Sebestyén-templomban, illetve Batticsaola városának keresztény templomában is.

 

A katolikus egyház az összes húsvéti gyülekezeti alkalmat törölte a támadások után.

 

Azt egyelőre nem tudni, kik állnak pontosan a merényletek mögött, de a hatóságok 24 embert tartóztattak le, a BBC brit közmédia saját, helyi forrásai „radikális iszlamista csoportot” emlegetnek.

 

 

A halálos áldozatok zöme helyi keresztény, akik a húsvéti gyülekezeti alkalmakon vettek részt a támadás idején.

 

Srí Lankán 2009-ben ért véget egy polgárháború, ami a tamil etnikai kisebbség és a kormányzat között zajlott 26 éven keresztül. A konfliktusban 70-80 ezer ember veszett oda. A vallási hátterű támadások Srí Lankán azóta sem voltak példa nélküliek. 2018-ban rendkívüli állapotot hirdettek az országban, miután a buddhista Sinhala közösség egyes tagjai terrorcselekményeket hajtottak végre muszlim közösségek és mecsetek ellen.

 

Srí Lanka lakosságának 70 százaléka buddhista, a hinuk 12,6 százaléknyian vannak, a muszlomik a népesség 9,7 százalékát alkotják. Az országban él mg 1,5 millió keresztény is, zömében római katolikus hívő.

 

Srí-Lankai robbantás: Elfogták az elkövetőket

 

Katolikus templomokban robbantottak Srí Lankán, 138 halott és 400 sebesült

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!