Nyitókép forrása: teraz.sk

 

A nyilatkozatháború hátterére csak pénteken este derült fény, amikor kiderült, hogy a dolog hátterében a kutatásfejlesztési uniós alapok forrásai állnak. A kormány smeres, informatizációért felelős kormányfő-helyettese, Richard Raši a kormány legközelebbi ülésén javasolni fogja, hogy K+F források kezelése kerüljön közlekedési tárcához, amelyet Érsek Árpád (Most-Híd) vezet.

 

Az IT és infrastrukturális operatív programok forrásaival együtt így Érsek felügyelete alá kerülne egy hatalmas, 7,1 milliárd eurós, lehívható keret, amely az összes meríthető uniós forrás felét teszi ki.

 

Az indok, hogy az SNS-es Martina Lubyová vezette oktatási tárca állítólag nem jól sáfárkodott az uniós forrásokkal, és eddig legalább 108 millió euró lehívható támogatástól estünk el. Raši szerint az összeg a duplájára is emelkedhet, ha „a K+F források sürgősen nem kerülnek a közlekedési tárcához”.

 hirdetes_300x300  

 

Ezzel a lépéssel pedig sok-sok millió euró szétosztási jogától esik el az SNS.

 

Lubyová megsértette az offshore-ellenes törvényt, Pellegrini szerint mégsincs probléma

 

Az akadémikusok aggódnak

 

Az akadémiai intézmények nem repdesnek örömükben. Nem az SNS-t sajnálják, hanem attól tartanak, hogy egy egész uniós operatív program adminisztratív áthelyezése egy másik tárca alá még inkább lelassítja a pénzek lehívását. Ezért garanciát követelnek a kormánytól, hogy a közlekedési tárcára való áttérést követően felgyorsítják a pályázati kiírásokat.

 

Arról nem is beszélve, hogy mindezt a választások közeledtével megjátszani rendkívül kockázatos: az egymással is versengő koalíciós pártok egymást akadályozhatják a pénzek lehjvásában. Azt pedig eleve nehéz elképzelni, hogy az SNS és a minisztereik szó nélkül elismerik kudarcukat és átadják hatáskörüket egy konkurens pártnak.

 

Plavčan után szabadon: Nullás forgalmú, ismeretlen cégek is kaptak kutatásfejlesztési támogatást Lubyovától

 

Több százmillió euró

 

Jelenleg az oktatási minisztérium égisze alatt működő Kutatásfejlesztési Ügynökség több százmillió eurós K+F támogatásokról dönthet. Ezek többnyire pályázatok formájában hívhatók le és a hatalmas botrányt okozó Plavčan-féle „támogatási programokat” váltották fel. A pályázatokon részt vehetnek az egyetemek, főiskolák , K+F-sel foglalkozó cégek és kutatási intézmények.

 

A pályázatok elbírálása azonban rendkívül lassan halad, állítólag azért, mert a Kutatásfejlesztési Ügynökségnek nincs elég embere a pályázatok kidolgozásához a pályamunkák elbírálásához. A Plavčan-botrány után ugyanis szigorúbb feltételeknek kell eleget tenniük a szakmai bírálóknak – lényegében nincs elég szakértő, hogy a több területről érkező pályázatokat értelmezni tudják. A botrány után pedig többségükben ott van a félsz, hogy botrányba keverednek, és egy életre leírhatják magukat a szakmai közösség előtt.

 

A dolog érdekessége, hogy a kutatásfejlesztési pénzek egy részét elosztó gazdasági minisztérium ilyen problémákkal nem küzd. Igaz, hogy többnyire gyártás- és termelésfejlesztési projektekről van szó, amelyek közel sem igeényelnek olyan szerteágazó szakmai rálátást, mint az általános K+F, amelyben a geológiától az informatikán át a találmányokig bármi beletartozhat.

 

Összefoglalva tehát az uniós források egy jelentős részének ellenőrzéséért folyik a hatalmi harc a Smer és az SNS között.

 

Plavčan-ügy: Újabb cégtől kértek „figyelmességet“ a jóváhagyott uniós támogatásért

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!