Nincs irigylésre méltó helyzetben most a Most-Híd elnöke, de ez legyen az ő baja, csak magát okolhatja a kialakult állapotért, mert egy évvel ezelőtt szakított a Fico ellenes tömörülés pártjaival, és kormánykoalíciós frigyre lépett a Smerrel és a SNS-vel. A kétes értékű és botrányokkal terhes előző Fico kormányzás folytatásában vállalt tehát a Szlovák Nemzeti Párttal kiegészülve a Most-Híd kulcsszerepet.

 

Minden egyes újabb botrány a kormányoldalon a vegyespárt népszerűségének csökkenését eredményezheti. Nem számolt azzal sem Bugár, hogy ezt a meggondolatlan politikai lépését a SaS, az OĽaNO, a KDH is árulásnak fogja tekinti, és teljesen kirekesztődik a további polgári együttműködésből.  Most Sulík és Matovič a megmondó és szavahihető emberek az ellenzéki oldalon, és Bugár legnagyobb rémületére ezek a pártvezetők tárgyalásokat kezdeményeztek az MKP-val a lehetséges választási együttműködésről. Az MKP-val tárgyalók köre kiegészülhet még a KDH-val is.

 

Figyelmeztető jel volt Fico veresége az államfőválasztáson

 

 hirdetes_300x300  

Kiska meglepő győzelme a köztársasági elnökválasztások alkalmával már jelezte az új politikai erőviszonyok kialakulását az országban. Azzal, hogy a Sieť és a Most-Híd elhamarkodottan kiugrott ebből a táborból, csak átmenetileg törte meg az új politikai felfogás irányvonalát. A Sieť felmorzsolódott a köpönyegfordításban, a Most-Híd is elindult lefele a lejtőn a népszerűtlen politikai szerepvállalása miatt. Viszont az általa képezett űrt be kell tölteni az ellenzéki oldalon, mert a Bugár Béla vezette vegyespárttal a jövőben semmilyen esetben sem fognak számolni Sulíkék. Valószínű, hogy még Bugár Béla nélkül sem…

 

Ekkor jött a képbe az MKP

 

A SaS már a parlamenti választások előtt kacérkodott az MKP-val való együttműködés gondolatával, de akkor még naivan úgy tűnhetett neki, hogy ez a vegyespárttal való közös fellépés gátja lehet, sőt az is leképzelhető, hogy Bugárék hatására léptek vissza a konkrét együttműködéstől. Arra is emlékszünk, hogy Matovičék a választási kampányban MKP- t támogató szórólapokkal jelentek meg Dél-Szlovákiában.

 

Igor Matovič a Körképnek: Az MKP jobb lenne a parlamentben, mint a bizniszelő Most-Híd

 

Most pedig úgy tűnik, komolyan gondolják az együttműködést az MKP-val az idei megyei választásokon, ami akár erőpróbája lehet a parlamenti választásokon való együttműködésnek is. Mert pótolni kell a Most-Híd kiesése után keletkezett űrt, főleg a magyar választók által lakott régiókban,

 

Mit tegyen az MKP ebben a helyzetben?       

 

Tudjuk. egyedül nem megy (különösen a parlamenti választásokon)! A bigámia meg úgy tűnik, kizárt a politikában, erre fáztak rá Bugárék is! Vagy a Most-Híd, vagy pedig Sulíkék! A házasságkötés előtt ugyan még lehet riszálódni egy ideig mindkét irányba a kedvezőbb fekvés kiharcolása érdekében, de hosszú távon járhatatlan út a kétszínű játék. Hamarosan választani kell a magyar összefogás (Most-Híd-MKP) és az ideológiai irányvonal mentén való polgári összefogás (SaS-KDH-OĽaNO-MKP)  között!

 

Richard Sulík a Körképnek: Nagy szükség van az MKP-ra, hogy alternatívát kínálhassunk az országnak

 

A kettő együtt nem megy, Bugár Béla személye teljesen elfogadhatatlan a szlovák polgári pártok számára!

 

Felmerül a kérdés: kik az elfogadhatóbbak a szlovákiai magyar választópolgároknak?

 

A Most-Híd jelenlegi szlovák koalíciós szövetségesei (Smer, SNS) vagy az MKP lehetséges szlovák szövetségesei (SaS-KDH-OĽaNO)? Vagy szlovák szövetségesek nélkül kizárólag a két magyar érdekeltségű párt összefogását preferálják a felvidéki magyarok?

 

Bugár Béla nélkül ez utóbbit is könnyebb elképzelni!

 

A kérdésfeltevés szinte követel egy újabb hazai „Körképes” közvélemény kutatást a közeljövőben…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!