Nyitókép: MKP Fb-oldala

 

Bár évek óta zajlott a kölcsönös udvarlás, az MKP végül nem ment el a közös randira. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek (OĽaNO) elnöke így magyar helyett keresztény vonalon erősítene.

 

De milyen üzenete van a magyarság számára az általa beharangozott, „Merészen” néven elindított új keresztény mozgalomnak? Körkép.sk elemzés.

 

Kellenek a magyarok a kormányváltáshoz

 hirdetes_300x300  

 

Igor Matovič helyesen látta, hogy magyarok nélkül szinte lehetetlen leváltani az egyre inkább korrupcióba fulladt jelenlegi kormányt. Pontosan tudta azt is, hogy a kollaboráns, hiteltelen Bugár helyett a parlamenten kívüli MKP-val kell keresnie a kapcsolatot.

 

Meg is tette ezt, az elmúlt években többször adott merész kínálatot a párt vezetésének, egyértelműen jelezve az MKP számára, hogy akár egy közös választási lista is elképzelhető a parlamenti választások előtt.

 

A szlovák politika és országos sajtó által teljesen elfeledett magyar pártnak imponált is Matovič udvarlása, végre kicsit újra fontosnak érezhették magukat. Pedig az ajánlat főleg a mögöttük álló, immár 50 ezer fő alattira, és folyamatosan zsugorodó magyar tábornak szólt.

 

Igor Matovič az MKP legutóbbi kongresszusán. Kép: MKP fb.

 

Ki nem használt alkupozíció

 

Az MKP számára rendkívül kedvező alkupozíciót jelentett az ajánlat. Pontosabban jelentett volna, ha képes lett volna élni vele. Az egyelőre még Menyhárt József vezette párt azonban ezt a labdát is hagyta leesni, egyedül Csáky és Berényi próbált csak bele-belepiszkálni, de sikertelenül.

 

Mivel nincs többségük az Országos Elnökségben, ahol pillanatnyilag a Czucz Štefan – Világi Oszkár által kitervelt „összefogás” néven leplezett, kizárólag gazdasági érdek alapú vegyes-magyar politikai átmentés hívei a hangosabbak, az érdemi tárgyalásból Matovičcsal végül nem lett semmi. Ez mindenképp a Csáky-vonal gyengülésének jele, legalábbis párton belül. Kérdés persze, hogy mennyit számít, számít-e még egyáltalán a párt jelenlegi kondíciói mellett.

 

Vissza az oligarchák tervéhez

 

És mivel időközben az egyre erősödő, és immár stabil parlamenti pártnak mért KDH is jelezte, hogy köszöni az ajánlatot, de egyedül indul, az OĽaNO – KDH – MKP választási együttműködésből végül nem lett semmi.

 

De mit jelent mindez a felvidéki magyar politika számára?

 

Azt, hogy mivel az MKP ma már túl gyenge egy önálló induláshoz, egyre valószínűbb, hogy valamilyen bővített, magyar lista kerül a választók elé. Esetleg több is…

 

Az egyikről a Körképen már írtunk „Kiszivárgott az oligarchák terve“ címmel. A másikról pedig még korai bármit is íni. Az biztos, hogy minél valószínűbb az első verzió, paradox módon annál nagyobb esélye van a másiknak.

 

Nálunk nincs uborkaszezon

 

Nyári uborkaszezonra tehát semmiképp se számítsunk, legalábbis a politikai háttérmunkák terén. A forró ősz pedig majd sok mindenre választ ad.

 

Mindenesetre jó, ha Matovičról nem mondunk le. Ha a felvidéki magyar közösség valamilyen formában mégis parlamenti képviseletet szerezne 2020-ban, szükség lesz rá a kormányváltásnál.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.