Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

politika

Hogy lesz ebből parlamenti képviselet? Karácsony előtti házi feladat politikusainknak

Ha valóban csak eszköz lenne a bejutás, már ismernénk magát a célt is.

Nyitókép: Facebook

 

Az elmúlt hetek üres közéleti üzeneteit látva felemás érzés keríti hatalmába a parlamenti képviseletének jövőjéért aggódó felvidéki magyar választót.

 

Karácsony előtti cikkünkben ennek okait járjuk körbe, házi feladatot adva az önmagukat érdekképviseletnek gondoló politikusoknak, egyben biztatva őket a feladat megoldására, amíg nem késő.

 

Üres halmaz

 

Aggódásunk egyik legfőbb oka, hogy nem látjuk az összefogásnak nevezett hatalomátmentési kísérlet mozgósító erővel bíró, hihető üzeneteit, valódi tartalmát. Nem, nem a lózungokkal teli facebook-bejegyzéseket, fizetett hirdetésben puffogtatott közhelyeket, üres szlogeneket, megmosolyogtató pózolást. Nem.

 

Arra lennénk kíváncsiak, hogy hol lakozik az általuk kínált újdonság ereje. Azok a sarkalatos pontok, melyek felébreszthetik fásultságukból a felvidéki magyart, hiteles alternatívát kínálva mindazzal szemben, ami az elmúlt évtizedekben leszerepelt.

 

A bejutás nem cél, csak eszöz. Valóban?

 

Ehelyett azonban az MKP – Magyar Fórum – Összefogás leginkább üres halmaznak tűnik, melynek szereplői néhány éve még az MKP-ban vagy annak holdudvarában tevékenykedtek. Lehet felmutatható eredményük a civil életben, a politikában való érdemi teljesítményhez teljesen más és jóval több kell. Félő, hogy sokuk nem is érti mindezt.

 

A parlamenti bejutás nem lehet cél, csak eszköz – ezzel az unalomig ismert közhellyel próbálják leplezni, hogy valójában nagyon is a jól fizető állást (jelenleg mintegy havi 5 ezer eurót) és egyéb lehetőségeket biztosító parlamenti mandátum megkaparintása a cél.

 

Ha ugyanis valóban csak eszköz lenne a bejutás, már ismernénk magát a célt is. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) azonban továbbra is adós érthető és hihető választási programjával. Közzétett programtézisei legfeljebb porhintésnek jók.

 

Listavezetőjük, Bárdos Gyula ráadásul ugyanazt az alibista hintapolitikát folytatja, mint az elmúlt évtizedekben. Nem csoda, ha a látottak aggodalmat váltanak ki a magyar kormány részéről is a választások utáni magyar képviselet jövőjét illetően. Bárdos a szlovák sajtó keményebb kérdéseinél azonnal  kihátrál Orbán Viktor mögül. Például annak médiapolitikáját kritizálva, ellenben megengedve, hogy Szlovákia korábbi budapesti nagykövete nemzetellenességre uszítva az Orbán-kormányt kritizálja.

 

Bárdos Gyula: Orbán lépései közül van, amivel egyetértek és van, amivel nem

 

A karikázás hamis illúziójában bízva

 

Színes a kínálat az összefogás listáján, mondják erre. Mindenki megtalálhatja magának azokat a személyeket, akiket karikázhat. Csakhogy ha a közös halmaz mérete lényegében nem, csak a részhalmazok összetétele változott, kaphat bármennyi karikát egy-egy jelölt, legfeljebb a listán belül ugorhat előbbre, de ettől még maga a lista nem biztos, hogy eléri az öt százalékos parlamenti küszöböt.

 

Ezt kellene tudatosítaniuk az MKÖ stratégáinak (ha vannak), ellenkező esetben a választások közeledtével a hiteles(ebb) alternatívaként kommunikált helyzeti előny teljesen széteshet, és a jelöltek is inkább a választási bukást követő új időszámításra való felkészülést kezdik meg.

 

Karácsonyra készülünk, pontosan tíz hét múlva itt a választás. Ideje felkötni a gatyamadzagot, mert amit eddig láttunk a fiúk és a lányok részéről, az kevés lesz a bejutáshoz.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sági Ipoly
2019. dec. 22. 09:17

Nagyon hiányolom , hogy csönd van, késik a kampány, pedig az emberek a választók várják. Nem elég összefogni, azt el is kell adni. Úgy látom egyesek hátradőltek a fotelban és várják a sült galambot, de vigyázat nehogy pofon repüljön helyette. Langyos kampány nem lesz elég, nagyobb fokozatra kellene kapcsolni. "Ébresztő".......

Fehér István
2019. dec. 22. 21:59

Borbély József pontosan leírta amit kell. Hozzáteszem, hogy mint modernkori felvidéki földönfutó, már rég nem is sajnálom, hogy idehaza nem szavazatok. Sajnos nincs is kire... Ébredj FELVIDÉKI MAGYAR!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket