Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

November elején Érsek Árpád nagymegyeri kampánygyűléséről számoltunk be, ahol rengeteg féligazság hangzott el. De a még mindent az ĽSNS színvonalára leegyszerűsítő Érsek haknizása sem volt akkora próbatétel igazságérzetünk számára, mint Bastrnák Tibor, a vegyespárt frakcióvezetőjének csicsói produkciója.

 

Egy elképesztően ingoványos, veszélyes mélységekbe vezető, a valóságtól teljesen elrugaszkodott interpretációt hallhattuk tőle. Nem véletlen, hogy tényírás helyett publicisztikában számolunk be róla.

 

Felvezetésként emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy a Most-Híd a választási felméréséken rendre 2-4,5 százalékos eredményt ér el, lefelé tartó tendenciával. Bugár Béla (csakúgy, mint négy évvel ezelőtt) egyre gyakrabban utasítja el a Smerrel való közös kormányzás lehetőségét, miközben a hét vezető híre a Kuciak-gyilkosság bírósági tárgyalása.

 hirdetes_300x300  

 

Kedden az utolsó pillanatban került a kezünkbe a Most-Híd szórólapja aznapi, csicsói (Komáromi járás) kampányrendezvényről. Épp a hivatalos kezdésre, 18:15-re értünk oda. Összesen hat ember volt jelen, beleértve saját képviselőjelöltjüket, Héder Ágnest is. Bastrnák Tibor jó negyedórás késéssel érkezett. A létszámon nem nagyon lepődött meg, tudja, hogy Csicsóiak többsége inkább az MKP jelöltjeit támogatja.

 

Azonnal meg is született az elhatározás, hogy a legalább 100 fős befogadóképességű nagyterem helyett az előcsarnokban, a látogatók számára ott elhelyezett fotelekben tartsák meg a rendezvényt. Bastrnák helyet foglalva szelíd, megalázkodó hangon  beszélni kezdett. Az embernek már már az az érzése támadt, mintha így akarna bocsánatot kérni az elmúlt négy (tíz) évért.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Veszélyes felelőtlenség

 

Kezdjük a komáromi Vág-híd témájával, mert ez volt az a pont, ahol elhatároztuk, hogy cikk születik az estéről, és hogy be kell avatnunk olvasóinkat a Csicsón történtekbe. Bastrnák ugyanis közvetve elismerte, hogy a híd állapota „lehet” indokolná a teljes lezárást.

 

„2018-ban megcsinálták a diagnosztikát. (…) Felhívott az SSC (Szlovák Közútkezelő- a szerk.megj.) igazgatója, hogy menjek el hozzá. És akkor megtudtam tőle, hogy a híd hatos, vagyis nagyon rossz állapotban van. És azt mondta, hogy ez a hatos istenigazából lehet, hogy hetes, de ha hetest írunk, akkor azonnal le kell zárni a hidat.”

 

Megjegyezzük, hogy a hetes kategória katasztrofális állapotra utal, amely már veszélyt jelent a hídon áthaladók biztonságára,életére. A hidat jelenleg is próbálják biztonságosabbá tenni aládúcolással, forgalomlassítással. A leglényegesebb, hogy Bastrnák elismerte, hogy a híd diagnosztikája és a napokban is zajló alátámasztás közben eltelt időben

 

„istenigazából lehet, hogy” veszélyeztették a hídon közlekedő iskolás gyerekek és nyugdíjasok, az autósok, kerékpárosok, gyalogosok életét.

 

Talán meg sem lepődtünk, hogy a vegyespárti frakcióvezető gyorsan hozzá is tette: „mivel természetesen hatos lett, nem kellett lezárni”. Bastrnák állította, hogy ő már hat éve „harcol” a Vág-híd felújításáért. Ebből három éve (2017-2019), párttársa, Érsek Árpád a közlekedési miniszter.

 

Hol vannak az ígéretek, a garanciák és a felelősök? – ott voltunk a komáromi Vág-híd felújításáért tartott tüntetésen

 

Kulturális „kamutonómia”

 

Meghallgathattuk azt is, hogy a Most-Hídnak köszönhetően megvalósult a szlovákiai magyar kulturális autonómia, amelynek keretében évi 8 millió eurót osztanak szét a kisebbségek között.

 

„A Kisebbségi Kulturális Alap lényege az, hogy nem a politikusok fogják a kultúrára szánt pénzt osztani, hanem azok, akik a kultúrában dolgoznak, és ők döntik el, hogy mit, hogyan…”

 

hangzott el, és nekünk ismét csak bele kellett harapnunk a nyelvünkre. A KKA élén ugyanis az a Molnár Norbert áll, aki a Most-Híd igényeit mindenben kielégítő Új Szó napilap főszerkesztője volt. A Körkép.sk a saját bőrén tapasztalta, hogy az általunk beadott pályázatot a konkurens médiákhoz közvetlenül kapcsolódó személyek bírálták el,  a törvény ugyanis ezt lehetővé teszi. Nem meglepő, hogy az elmúlt két évben nem kaptunk egy vasat sem, az viszont felháborító, hogy ezt többek között azzal indokolták, hogy magyarországi olvasóink is vannak – mintha az Új Szó internetes kiadásának nem lennének (a Similarweb szerint arányuk az Új Szónál nagyjából 25 százalék).

 

A KKA-n belüli nyilvánvaló összeférhetetlenség már a Kulturális Minisztérium szakértőinek is szemet szúrt. A KKA esetében a Kulturális Kiadások Revíziójának előzetes jelentése megjegyzi, hogy a döntési mechanizmus összeférhetetlenségre ad lehetőséget. Egészen pontosan ezt írják:

 

„a gyakorlatban nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy valamelyik program esetében a bírálóbizottságok tagjai egyúttal a támogatást kérő szervezet közreműködői is”

 

Tehát ha kiderül az összeférhetetlenség,  legfeljebb kizárják a bizottságból az illető tagot, és kész. Már ha kiderül…

 

Kultminor: Brutális aránytalanságok és politikai alapú pénzosztás a nemzetiségi kultúrában, Szlovákiában

 

Álságos nemzetiségi szólamok

 

Bastrnák végig úgy beszélt, mintha a Most-Híd a magyar kisebbség érdekeit védő párt volna. Azzal is érvelt, hogy rengeteg pénzt hozott a régióba. A dolog pikantériája, hogy a Komáromi járás települései által kapott beruházásokat ábrázoló fotóról Csicsó hiányzott (talán azért, mert MKP-s polgármestere van?).

 

„Nekünk kisebbségieknek mindig résen kell lennünk. (…)”

 

bölcselkedett a politikus, csak épp azt felejtette el hozzátenni, hogy a Most-Híd 2016-os programjában is külön leszögezte, hogy szigorúan polgári pártnak minősülnek, nem pedig nemzetiségi vagy kisebbségi pártnak. Továbbá, hogy polgári alapon politizálnak, nem pedig etnikai alapon. Mára hova jutottunk? Jól mutatja gerincproblémáikat, hogy négy évnyi kormányzás után a 2020-as programjából a Most-Híd teljesen kihagyta a „polgári párt” definíciót. Próbálnak ismét a kisebbségekre támaszkodni, miután népszerűségük mélyvölgybe került.

 

Bastrnák azt is mondta, hogy sokat kellett veszekedniük Ficóékkal egy-egy törvényjavaslat okán. Nekünk pedig eszünkbe jutott az egyik kereskedelmi televízió felvétele, amelyen Bastrnák és Fico olyan melegen üdvözölték egymást és már-már bandajelre emlékeztető módon fogtak kezet, hogy kétségünk sem volt afelől, tökéletes köztük az összhang.

 

Videó: Kamera végre kapták a “valódi” Ficot a csütörtöki szavazáson

 

Önmagából kifordult világnézet

 

Bár az általános és a hivatali ügyintézésben használt kétnyelvűség, valamint a magyar nyelv helyzete és a magyar iskolák finanszírozása messze nem megoldott, Bastrnák szerint az elmúlt négy után már csak két magyar kisebbségi kérdés maradt nyitva: a kettős állampolgárság és az alkotmány preambulumának kérdése.

 

És hol van a Beneš-dekrétumok eltörlése, a károsultak kártalanítása, a nemzetiségi iskolák és intézmények finanszírozásának rendszerszintű garantálása, az igazságos régiófejlesztési politika, az állami pénzek arányos elosztása a déli régiók javára, a 2008-as magyarverés felelőseinek és Malina Hedvig bántalmazóinak felelősségre vonása (beleértve a vele szemben törvénytelenül eljáró Ficot és Kaliňákot)?

 

Vajon tudhatja-e Bastrnák, hogy a vállalatoknak szánt állami ösztönző-támogatás tavaly kiosztott millióiból alig nyavalyás félmillió euró jutott csak a déli leszakadó régiókba? A többit a stabil helyzetben lévő északnyugati cégek és régiók kapták meg.

 

Azt ugyan elismerte, hogy a kettős állampolgárság kérdésében a Smer nem volt hajlandó engedni, amit csendben eltűrtek, de saját koalíciós partnerei helyett az ellenzéket ostorozta azért, mert nem szavazták meg a Most-Híd javaslatait. (Elhangzott az is, hogy a kettős állampolgárság Matovič lelkén szárad – annak ellenére, hogy a vegyespárt négy évig segítette hatalmon maradni a törvényt alkotmányellenesen bevezető pártot.)

 

Milliós gazdasági támogatások vándoroltak északra, míg a leszakadó régiók csak ennek töredékét kapták

 

Őrület!

 

A kormánypárti politikus az ellenzéket szidalmazza, amiért az nem szavazza meg a javaslatait. Egy: nincs az az ellenzéki képviselő, aki néhány hónappal a választások előtt egy alibiből beterjesztett nemzetiségi oktatási törvényt segítene átvinni a parlamenten, hogy aztán a Most-Híd ennek köszönhetően (is) ugorja meg a parlamenti küszöböt, és segítse hatalomra újra a Smert.

 

Kettő: az ellenzék ellen kampányolni és a Smert védeni akkor, amikor a párt többi vezetője épp vért izzadva a kamerák előtt a Smer jövőbeli elutasításáról próbálja meggyőzni a nyilvánosságot, pontosan mutatja, mennyire lehet bízni a vegyespárti politikusok szavában – semennyire. Mert amíg Bugár és Ravasz azt hirdeti a sajtóban, hogy a Smerrel többet nem, addig Bastrnák a vidéki haknik alkalmával azt mondja, az ellenzékkel szintúgy nem lehet együttműködni és a Smerrel milyen jó volt minden.

 

És amitől mindenki padlót fog: Bugár Béla a legnagyobb magyar

 

Igen, ez így ebben a formában hangzott el. Igaz nem Bastrnák, hanem az őt kísérő, szintén a Most-Híd színeiben kampányoló Jobbágy József szentpéteri polgármester szájából.

 

„Mindenkit arra kérek, hogy menjen el szavazni, szavazzon a Most-Híd pártra és karikázza Bugár Bélát. Annak az embernek ott kell lennie a politikában. Az az ember már annyiszor bizonyított, BIZONYÍTOTT… Megmutatta, hogy tud a magyarságért harcolni. (…) Amit idáig tett a kormányban, azt higgyék el, mind a magyarokért tette. Nála nagyobb magyar nincsen”

 

mondta Jobbágy, aki sejtésünk szerint pontosan megfogalmazta, hogyan is képzeli el a Most-Híd a politizálást:

 

„Itt (a nagypolitikában – a szerk. megj.) a tettek bizonyítanak. A tettek. Az, hogy mit tudsz ide letenni az asztalra. Tegyél le valamit az asztalra, aztán tudunk osztani.”

 

Megint fordít egyet a köpönyegen: Bugár már nem tudja elképzelni a Smerrel való együttműködést

 

Katarzis helyett

 

A rengeteg pofátlan hazugság és félrevezetés után távoztunk. A katarzis elmaradt, Bastrnákot ott helyben saját hazugságaival szembesíteni teljesen felesleges volt. Előkerült a pogácsa a bor, elkezdődött a kötetlen beszélgetés. Egy szembesítés ilyen körülmények között úgysem érne célba.

 

Helyette lesújtva, szégyenkezve lépünk ki az ajtón. Szégyenkeztünk amiatt, hogy van olyan magyar ember, aki a négy évnyi parlamenti apanázs (amit egyébként szintén a Most-Hídnak köszönhetően emeltek havi 5000 euróra) és háttérmutyi érdekében ennyi hazugságra képes.

 

Nincs kétségünk afelől, hogy ismét elkövetnék ugyanazokat a hibákat, mint az elmúlt tíz évben, ahogy az is biztos, hogy újra el is fogják követni, ha esélyt kapnak rá. A kapott szavazatok ugyanis számukra csak azt bizonyítanák, hogy a nép torkán bármilyen orbitális baromságot le lehet erőltetni.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 59 olvasónak tetszik ez a cikk.