Nyitókép forrása: eTrend.sk

 

Nem tudni, hogyan végződik a kormányválság, de egyre több szó esik egy SaS nélküli hármaskoalícióról, ami érzésem szerint inkább lesz „két és feles”. Richard Sulík a héten már rengeteg jelét adta annak, hogy elfáradt, és már maga sem hiszi, hogy saját javára tudja fordítani az eseményeket. Kamerák előtti szereplése egyre fásultabb, nem meggyőző. Hol hibázott?

 

Ott, hogy egyáltalán belekezdett az egész cirkuszba. Villámháborúra rendezkedett be, de már az első héten a Sme rodina ellenállásába ütközött. Boris Kollár pártja egy héttel elhúzta a kormányválság következő szintre emelkedését. A sajtó nagy része mindent – tényleg mindent – megtett azért, hogy életben tartsa a válságot, hogy az egészet Igor Matovič nyakába varrja.

 

Csakhogy egy hét után még mindig nem dőlt el semmi. A Sme rodina saját, jól felfogott érdekéből nem akar kockáztatni egy esetleges előrehozott választást, hiszen a járvány kirobbanása óta a parlamenti küszöb környékére süllyedt.

 

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt: Sulík ellenzékbe vonul, Remišová marad, Matovič folytatja?

 

Sulík terve, hogy Matovičot célkeresztbe állítva egyre többet és többet követelve megbuktassa a kormányt és előrehozott választásokat eszközöljön ki, másodszor is megtört. Mégpedig akkor, amikor Veronika Remišová váratlanul ellensúlyként jelent meg, és a józanság hangjaként átbillentette a mérleget a kormányzás folytatásának javára. Annak ellenére, hogy továbbra is hangsúlyozza Matovič lemondásának szükségét.

 

Amint Remišová hétfő délután kiállt a kamerák elé, Sulíknak tudnia kellett, hogy veszített. Hogy miért?

 

Az idő miatt. Eltelt két hét, és az állandó vádaskodás, az üzletek megnyitásának követelése és a Szputnyik vakcina miatti felháborodás megfakult, elhalványodott. És előkerültek Sulík valódi gyengeségei és motivációi: hogy másodszor próbál megbuktatni egy kormányt, hogy a járványhelyzet kellős közepén idézett elő politikai válságot, hogy a kormánypártok közül egyedül ő és az oligarchabérenc baloldal nyerhet az előrehozott választásokkal.

 

Az emberek hirtelen értetlenül álltak azelőtt, hogy Marek Krajčínak azért kellett lemondania, mert nem tudta keresztülvinni a járványügyi intézkedéseket, de közben Sulík ugyanígy járt, csak ő most minden ilyen kudarcért Matovič távozását követeli.

 

Király Zsolt: Mi történik a kormánykoalícióban?

 

Megváltozott Sulík megítélése is. Az emberek szemében hirtelen az ellenzéki politikusok közé került, aki többé már nem az a politikus, aki szakértőként tüntette fel magát az amatőr Matovič mellett. Ehelyett egy, a kormányt bukását követelő megannyi ellenzéki politikus között. Míg a koalíción belülről kritizált keményen, szavainak súlya volt, be nem vallott ellenzékiként viszont már semmi rendkívüli nem volt benne.

 

Egy sikeres „villámbuktatás” esetén ezek az ellentmondások sosem kerültek volna felszínre. Az embereket elragadta volna a politikai ár, a sajtó új témákat kap, új nyilatkozatok jönnek, beszáll az ellenzék, bukik a kormány, a liberális daráló minden nap új témát dobott volna fel. De nem ez történt.

 

És ez nem Matovičon múlott, hanem a Sme rodinán és Veronika Remišován, akik valószínűleg végig tudták, hogy hogyan fognak dönteni, de előbb meg kellett teremteniük a helyzetet, hogy így dönthessenek.

 

A politikában bármi megeshet, de nehéz elképzelni a történtek után egy olyan forgatókönyvet, ahol az SaS-nek még érdemi babér teremhet, és úgy saccolom, hogy az SaS sokkal hamarabb jut majd az anno jelentéktelenségbe süllyedő HZDS sorsára, mint a Smer.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.