Nyitókép: aktuality.sk

 

Bár már több mint egy év telt el a kormányváltás óta, a vegyespárti kultúrmaffia az OĽaNO vezetése alatt is megőrizte befolyását a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) eurómillióinak elosztása felett. Idén azonban lejár az igazgató és a pénzosztó bizottságok döntnökeinek mandátuma. Céljuk, átmenteni a hatalmat, és beültetni a megfelelő embert az eddigi, Most-Híd érdekköre által irányított Molnár Norbert megüresedő székébe.

 

Május 20-ig adhatták be jelentkezésüket a jelöltek a Kisebbségi Kulturális Alap élére. A kulturális minisztérium korrekt, nyitott, és átlátható kiválasztási folyamatot ígér.

 

Hidas casting vegyespárti sikerrel

 hirdetes_300x300  

 

Az előző casting még a Most-Híd kormányzati időszaka alatt történt. Hogy az egykori Új Szós főszerkesztő, Bugár Béla egyik közeli embere lesz a befutó, a Körkép.sk anno hónapokkal előre jelezte. Így is lett.

 

Akit a Most-Híd benyomott, az Új Szóból érkező Molnár Norbert. Kép: Körkép.sk

 

Vegyespárti kultúrmaffia

 

Molnár Norbert vezetése alatt a KKA a vegyespárti kultúrmaffia, a sógor-komaság,  egy szűk kör megélhetését biztosító állami intézménnyé vált, melyet teljesen ellenőrzése alatt tartott a Most-Híd holdudvara. Mindezt a kormányváltás után is sikerült megőrizniük, tekintve, hogy az OĽaNO nem különösebben figyelt oda ezekre a bicskanyitogató ügyekre. Pedig szlovák vonalon ezek töredékéből is országos botrány robbant ki. Ezalatt az idő alatt a mintegy 20 millió euró nagyrészének elosztását ők irányíthatták, illetve követhették figyelemmel.

 

A pályázat elbíráló bizottságokban (tisztelet az 1-2 kivételnek) saját maguk által is pályázó, a versenytársakról is döntő bizottsági tagok ültek. Olyanok, mint Hégli Dusán, Beke Zsolt, vagy éppen Barak Bálint. Az állami pénzekről szóló döntések így sokkal inkább hidas alapítványi viszonyokat mutattak.

 

A KKA lepontozta a Körkép.sk pályázatát, mert írni mertünk a CNN botrányáról

 

Bár Molnár Norbert csődöt mondott, a saját érdekkör jól járt

 

Hogy az OĽaNO vezette kulturális minisztérium sem elégedett a jelenlegi viszonyokkal, az a pályázati kiírás soraiból is kolvasható. A dokumentumban több kritika szerepel a KKA jelenlegi vezetőjével, Molnár Norberttel szemben.

 

Barak Bálint Archives - Körkép.sk
Rigó, Barak és Molnár. Haverok, és a Kisebbségi Kulturális Alap egyik fő nyertesei. Kép: archív (Fb)

 

Konkrét elvárások

 

A egyik ilyen például, hogy az új igazgató vezette intézménytől a támogatott pályázatok működő monitoringrendszerét is elvárja. De szerepel a kiírásban az is, hogy növelni kell az állami pénzek felhasználásának hatékonyságát, és el kell végezni a megvalósult projektek rendszerszintű adatelemzését.

 

Natália Milanová azt is elvárja a KKA új vezetésétől, hogy önállóbban, saját maga legyen képes előre reagálni a kultúrszféra és nemzeti közösségek igényeire. A kulturális minisztérium azt szeretné, ha az új igazgató jobban kommunikálna a kérvényezőkkel, hatékonyabb, gyorsabb és célirányosabb lenne. Ezek mind-mind olyan elvárások, melyek teljesítésére a vegyespárti kultúrmaffia embere, Molnár Norbert eleve alkalmatlan volt.

 

Nem tartott sokáig: Itt van Molnár Norbert első komolyabb botránya

 

Havi 2300-2800 eurós fizetés

 

Hogy ki veheti majd fel a havi 2300-2800 euró közötti fizetést? A tárcánál már bizonyára felbontották a tegnapig beérkezett borítékokat. A Körkép.sk úy tudja, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban több alkalmas és kevésbé alkalmas jelölt neve is felmerült. Hogy végül kik adták be a pályázatukat és kik nem, az hamarosan kiderül. A háttérben többek között az alábbi nevekről beszéltek:

 

1. Petőcz Kálmán – a liberális beállítottságú Petőcz az utóbbi időben leginkább a népszámlálás kezdete előtt aktivizálta magát, amikor Ravasz Ábellal közösen keményen szembehelyezkedett Gyimesi Györggyel a kettős nemzetiség lehetőségének megőrzése érdekében.

 

2. Dagmar Čerťanská – a Most-Híd kultúrpolitikusa, Hégli Dusan gyerekeinek anyja, a mostani alapigazgató, Molnár Norbert jobbkeze, a KKA jelenlegi gazdasági igazgatója

 

3. Peczár Károly – az egykori MKP-tag Peczár szintén tervezte a pozíció megpályázását, de nem biztos, hogy végül be is adta az anyagát. Mindenesetre ő lehetett volna az egyik, aki egyensúlyt hoz a támogatott projektek eddigi liberális, vegyespárti dominanciájába.

 

4. Nincs kizárva, hogy a csallóközi bulvárportált üzemeltető Barak-klán is saját embert indít (vagy a fentiek közül választ ki valakit magának)

 

5. A ruszinok és a romák is megpróbálhatnak saját embert juttatni az alap élére. Akár a szerkesztőségükből is, mint anno Molnár érkezett a Most-Híd kötődésű Új Szóból.

 

6. És persze meglepetés is lehet.

 

A lobbi az eddigi haszonélvezők részéről az OĽaNO tagjai irányába mindenesetre már beindult. Rigó Konrád, a Szövetség-Aliancia vegyespárti politikusa legutóbbi sajtótájékoztatóján mintha már épp e saját lobbi erejében bízva szólt volna arról, hogy reméli, Milanová miniszter  az illetékes bizottság által javasolt személyt nevezi ki az alap élére.

 

Mi várható?

 

A „megfelelő” személy kiválasztásában ugyanis nagyon jó a liberális kultúrmaffia, ezt láthattuk Molnár Norbert kiválasztásánál is.

 

Hogy változik-e valami, igazságosabbá válik-e a KKA az új vezetés alatt, ahol végre a teljesítményt és nem a politikai érdekszövetséget díjazzák, az hamarosan kiderül.

 

A fő politikai felelősség eddig a Most-Hídé volt, innentől kezdve azonban már az OĽaNO-é lesz.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.