Nyitókép: Körkép.sk

 

Szomorú volt látni, amit Nagyszombat megyében az elmúlt hetekben a Szövetség-Aliancia két kisebbik platformja művelt. Árulás, zsarolás, intrika egész sorát vonultatták fel, melynek egyetlen célja volt. Megakadályozni, hogy a Szövetségnek a párt által javasolt legitim megyefőnök-jelöltje lehessen. Pontosabban, hogy ne az a Berényi József próbálja meg megszerezni a megye vezetését október 29-én, akit a két magyarlakta járás egyikében, a Galántaiban az MKP, a Most-Híd és az Összefogás regionális emberei megszavaztak.

 

Ez lehet a Most-Híd terve az MKP platform gyengítésére? Az utolsó pillanatban születik fontos döntés Nagyszombat megyéről

 

Puccs Dunaszerdahelyen

 hirdetes_300x300  

 

A Dunaszerdahelyiben ugyanis más volt a terv. Legalábbis a Most-Híd és az Összefogás fejében. Ők azt szerették volna, ha kerül, amibe kerül, de sikerül megpuccsolni az MKP-platform elnökének, Berényinek a jelölését. Akár annak árán is, hogy a pártnak végül egyáltalán nem lesz megyefőnök-jelöltje.

 

Akik nem követik napi szinten a politikát, vagy már rég elvesztették érdeklődésüket a felvidéki magyar politika iránt, azoknak egy rövid összefoglaló arról, hogy ki kicsoda ebben a választókat egyre kevésbé képviselő cirkuszban: A Szövetséget három platform alkotja. Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás. Az MKP-platformot Berényi József, a Most-Híd-platformot Rigó Konrád, az Összefogás-platformot Orosz Örs vezeti. Ez utóbbi két platform vezetése a Dunaszerdahelyi járásban úgy döntött, hogy szembefordul a Galántai járás döntésével, és nem Berényit, hanem inkább Mózes Szabolcsot (aki nem ismerné, a Szövetség országos alelnöke) támogatja, majd miután Mózes megbukott, fondorlattal és csapdaállítással a pártelnököt, Forró Krisztiánt jelölték volna. Hogy miért volt csapdahelyzet ez Forró számára, arról ITT írtunk.

 

Amit a Körkép.sk a felvidéki magyar médiában elsőként és nyíltan megszellőztetett, az augusztus 29-én be is következett. Ugyanakkor jó, hogy megtörtént, mert sokkal tisztábban látunk.

 

Az árulók és a törtetők összefogtak Berényi ellen

 

Amint annak lehetőségét Forrónak előre jeleztük, a Most- és az Összefogás-platform nem Berényit, hanem Forrót javasolta megyefőnök-jelöltnek. Az nem különösebben érdekelte őket, hogy alapszabály-ellenesen, a pártnak ugyanis már volt legitim jelöltje a Galántai járásból, Berényi.

 

A soha senki által meg nem választott, politikai karrierje során eddig három választást csúfosan elbukó szivárványos zoknis Rigó mégis nyíltan megzsarolta Forrót. Fehéren-feketén leírva, hogy ha a pártelnök Berényi helyett nem fogadja el az alapszabály-ellenes jelölést, képtelen lesz egyben tartani a pártot. Értsd, Rigóék szétverik.

 

Rigó megüzente, hogy szétverhetik az egységet

 

E fél mondatból sokminden kiolvasható. Például az, hogy a Szövetség a közelgő megyei és önkormányzati választások előtt messze nem egységes, és Rigóék saját magukra játszva előbb-utóbb szétverhetik a Szövetséget. Pont úgy, ahogy a mostosok korábban az MKP-t is szétverték.

 

Az Összefogás politikusai pedig nyíltan hangoztatták, hogy készek a falig is elmenni, azaz blokkolni Berényi jelölését akár annak árán is, hogy a pártnak nem lesz megyefőnök-jelöltje Nagyszombat megyében. Ott, ahol a politikai súlyuk regionális szinten az egyik legnagyobb. Aki ilyenekkel fenyeget, az valójában a Szövetség ellen dolgozik. Miközben ugyanezek a politikusok elvárják, hogy a választók önként és dalolva sorakozzanak fel mögéjük és orrukat befogva rájuk szavazzanak. Miért is? Azért, amit az elmúlt hetekben műveltek?

 

Az MKP összezárt

 

Forró ebben a helyzetben az egyedüli lehetséges döntést hozta. Az MKP-platform tagjaként maga is támogatta Berényi jelölését, és kiállt mellette. Berényi minden hibája ellenére. A Most és az Összefogás így annyit ért el, hogy egységbe kovácsolta az MKP-t. A Körképnek nyilatkozva Forró előre jelezte, hogy mi lesz a mai döntés. Így is lett.

 

 

Fontos tanulságok

 

Mi következik mindebből? Többek között az, hogy a Szövetségnek úgy lett megyefőnök-jelöltje Nagyszombat megyében, hogy azt a Most-Híd és az Összefogás emberei akadályozták. Az MKP tehát még mindig erősebb, mint a másik két platform együttvéve. Paradox módon mindez nemhogy csökkentheti, hanem javíthatja Berényi kilátásait. Hiszen a két kisebbik platform MKP-ellenessége csak szimpatikusabbá teszi Berényit a választók zömének szemében.

 

Minden másról a párt kedd délutáni sajtótájékoztatóján számolunk be olvasóinknak. Akkor jelenti be ugyanis Forró Krisztián pártelnök Berényi jelölését. Ahol a meghívó alapján csak az MKP-platform tagjai lesznek jelen. A Most és az Összefogás nem. Hála istennek, mondhatnák a jóérzésű egykori MKP szavazók!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.