Nyitókép: Körkép.sk

 

A héten kétnapos munkalátogatáson járt Pozsonyban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

Káčer a rossz, Fico a jó?

 

Míg a Rastislav Káčerral való szlovák-magyar csörtét illetően a magyarság egységes, néhány liberális, progresszív felvidéki magyart leszámítva közösségünk egy emberként sorakozik fel Budapest mögött, a Robert Ficoval való közös sajtótájékoztatót, és az azon elhangzottakat illetően már nem ilyen egyértelmű a kép.

 hirdetes_300x300  

 

Konkrétan Szijjártó Péter azon szavai miatt kell megszólalnunk, miszerint

 

Robert Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét, hivatali ideje alatt ugyanis a magyar-szlovák együttműködés egy egészen új dimenzióba került.

 

Jelen írás célja ennek kapcsán a felvidéki magyar szempontok kifejtése.

 

Szijjártó pozsonyi látogatásának legfontosabb üzenetei és következményei kilenc pontban

 

Magyarország az uniós források visszatartása miatt nehéz helyzetben van. A Fidesszel szembeni igazságtalan brüsszeli kettős mérce olyan nyomás alatt tartja az országot, ami precedens nélküli. Küzdeni kell ellene. Ebben a küzdelemben a nemzetben, hazában, magyar jövőképben gondolkodó felvidéki magyarságnak kutya kötelessége kiállnia az Orbán-kormány mellett.

 

Feje tetejére állt a világ

 

Ezért teljesen helyénvaló, hogy ha a magyar kormányfő első számú követe Szlovákiában jár, a magyar érdekek mellett lobbizik. Legyen szó akár kormánykoalíciós, akár ellenzéki politikusokról. Mert olyan időket élünk, amikor a világ a feje tetejére állt. Szlovákiában ma a (legalábbis nevében) szociáldemokrata párt, a Smer képviseli a hazafias, patrióta álláspontot, miközben a szlovák jobboldal inkább Brüsszel és Ukrajna igényeinek tesz eleget.

 

Szijjártó–Fico találkozó Pozsonyban. Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

 

Ezért teljesen rendben van, ha Szijjártó Péter, miután találkozott Káčerral, találkozott Matovičcsal és annak magyarjaival, találkozott a Szövetség vezetőivel és Robert Ficoval is egyeztet. Mert egy jó politikus mindig két lépéssel a történések előtt jár. Ilyen szempontból még az orbáni nemzetpolitikát nyíltan támogató SNS-es Andrej Dankoval való találkozó is belefért.

 

 

Amikor Brüsszelben a Magyarországnak járó 7 milliárd euróról fognak szavazni, nagyon nem mindegy, hogy a jogállamiság megkérdőjelezésben vannak-e partnerei a magyar államnak, vagy nincsenek.

 

A Szövetség felelőssége

 

Ráadásul a mindenkori magyar külpolitikának azért kell ezt a fajta nyitottságot a szlovák pártok felé is megtartania, mert nincs olyan magyar szövetségese Szlovákiában, akin keresztül gyakorolni tudná az érdekképviseletét. Az, hogy hiányzik az erős, fajsúlyos, országos politikában, a parlamentben, kormányban is jelen levő felvidéki magyar szövetséges, az a felvidéki magyar politikusok súlyos felelőssége és mulasztása, amin dolgozni kell.

 

Ugyanakkor még ilyen nehéz helyzetben, ilyen összetett geopolitikai történések közepette sem szabad elfeledkeznünk a Magyarország Alaptörvényében foglaltakról, a nemzet együttműködéséről, a minden magyar felelős minden magyarért elvéről. Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatait sem lehet csak gazdasági prizmán keresztül megközelíteni.

 

Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatait sem lehet csak gazdasági prizmán keresztül megközelíteni. Kép forrása: Körkép.sk

 

Az itt élő félmillió magyarságnak megoldatlan problémái vannak Robert Ficoval. Soroljuk csak fel ezeket: Malina Hedvig ügye, a DAC szurkolók megveretése, a kettős állampolgárság kérdése, Beneš-dekrétumok máig élő hatálya, asszimiláció tudatos gerjesztése, stb. stb.

 

A felvidéki magyaroknak nincs miért tisztelniük Ficot

 

A szövetségkeresés során ildomos a magyar nemzet Szlovákiában élő tagjainak jogos igényeire is emlékeztetni szlovák partnereinket.

 

Hogy adott esetben Szijjártó szavai, miszerint a Smer elnöke kiérdemelte a magyarok tiszteletét, a felvidéki magyarokra is érvényesek legyenek. Ettől egyelőre még nagyon messze állunk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.