Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús, gazdasági eseményeit vesézzük ki.

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Cseh külügyminiszter: Lavrov a bohóc

 hirdetes_810x300  

 

2. Pápalátogatás Magyarországon: Ferenc pápa és Orbán Viktor a béke hirdetői

 

3. Ausztria kaput nyitott, majd kijelentette: Schengen már nem működik

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Micskó András  

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Cseh külügyminiszter: Lavrov a bohóc

 

Jan Lipavský a rendszerváltás környékén született, az új, önteltségben utolérhetetlen, ám alkalmasságban mérhetetlen politikusgeneráció tagja.

 

Jan Lipavský nemzetközi kapcsolatokat tanult a prágai Károly Egyetemen és a Kenti Egyetemen (UK). Jan Lipavský az Aspen Institute Central Europe tagja, ami az Aspen Global Network „partnere”. Az Aspen Global Network pedig az Aspen Institut nevű nonprofit NGO-hálózata, melynek székhelye Washington, DC, USA.

 

Jan Lipavský a Cseh Köztársaság külügyminisztere. Jan Lipavský az atlanti kapcsolatok elsőbbségében hisz, míg másodlagosnak gondolja a V4 együttműködést.

 

Jan Lipavský, a Károly vagy a Kenti Egyetemen tanultaknak megfelelően, orosz kollégáját, Szergej Lavrovot bohócnak, mondanivalóját nevetségesnek nevezte. Jan Lipavský ezzel a pökhendi megfogalmazással arra utalt, hogy az Orosz Föderációt gonosztevők gyülekezetének tartja, akiknek megoldásai és nézetei homlokegyenest szembe mennek az általa preferált megoldásokkal és nézetekkel. Ez a megközelítés nem azért tarthatatlan, mert Lavrovnak igaza volna, hanem azért, mert ebből a pozícióból lehetetlen érdemi lépéseket tenni a háború befejezéséért.

 

Ugyanakkor Jan Lipavský Csehországban él, ami majdnem szomszédos az Orosz Föderációval. Jan Lipavský és országa, egyébként, nem tudná magát megvédeni kijelentése következményeitől, ha első számú atlantista partnere, az Egyesült Államok nem védené őt meg.

 

Jan Lipavský egér az elefánt mellett, aki azt sem látja meg, a dübörgést lengyel hangszórók közvetítik, nem pedig ő. Jan Lipavský azonban bízik a Nagy Testvérben. Azt gondolja, hogy ideológiai egyetértésük okán számíthat rá, és ez erősebb minden érdeknél. Mert az USA kommunikációja egybeesik az ő nézeteivel, azt gondolja, hogy az Amerikában jobban látják a közép-európai országok érdekeit, mint maguk a közép-európai országok. Sőt, úgy hiszi, a lengyelek is úgy gondolkodnak, mint ő.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy az Egyesült Államok csakis saját valós, és Jan Lipavský vélt érdekeinek pillanatnyi egybeesése miatt támogatja őt, és csakis addig, amíg ez az érdekegyezés fennáll.

 

Ha Jan Lipavský odafigyelt volna a…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.