Nyitókép: Forró Krisztián Fb-oldala

 

A parlamenten kívüli pártok közül a KDH-nak és a Szövetségnek van a legnagyobb esélye bejutni a parlamentbe. 

 

Kettejük közül is talán a KDH az, mely jelenleg jobb helyzetben van. Nekik áll magasabban a zászló. Ezt mutatják a felmérések, a mediális visszhang, és az őket körülvevő közhangulat egyaránt. Ők ugyanis megúszták a saját pártjukon belüli puccsistákat, és hibernálni sem hibernálta magát senki a KDH közül.

 

 hirdetes_810x300  

Ellenben több jó igazolást is végrehajtottak, növelve a parlamenti bejutás esélyét. Az egyik az a František Mikloško, akivel a Körkép.sk podcast egyik korábbi adásában is beszélgettünk. Valóban minőségi, hiteles, jó nevű politikus érkezik a listára. Nimbusza van, olyan személy, aki tiszteletet parancsol, aki ha megszólal, arra odafigyelnek. Mert mond is valamit, nem csak beszél. A másik az a Branislav Šripek, aki kicsit olyan, mintha egy szektavezér lenne, de konkrét választói bázist vonz magához.

 

„Fontos, hogy a magyarok jól érezzék magukat szülőföldjükön” – Körkép.sk podcast František Mikloškoval

 

És mindez recept lehet a Szövetség-Aliancia számára. Mely a távozott néhány hidas hatására egységesebbé vált, mi több, erősödött. Csakhogy ez az erősödés egyelőre a 3 százalékos eredmény eléréséhez elég. Aminek lehet, hogy a pártszékházban örülnek, mert visszajön a kampányba fektetett pénz és nem megy csődbe a párt, a bank meg nem viszi el a székházat. De a választók számára ez nem jelent megoldást. Ők ugyanis az öt százalékos küszöböt szeretnék megugrani. Ahhoz pedig Gyimesi és Forró összehangolt munkájára, a lusta, motiválatlan helyi és járási struktúrák befogására (tisztelet a kivételeknek), illetve új erősítésekre van szükség. Gyimesi egymaga ugyanis kevés lesz.

 

Ezért is lenne ildomos, ha azok a regionális vezetők, akik az MKP-ból élnek (jó kis brüsszeli nyugdíj…), és az MKP-nak köszönhetően gyakorolnak még most is hatalmat, igenis odatennék magukat a listán. A 68., vagy akár a 138. helyen. Mert indulásuk szimbolikus jelentőségű. Azt az üzenetet sugallja, hogy bíznak a Szövetségben, és személyesen teszik oda magukat a kampányban, hogy akár pár száz, pár ezer szavazattal is, de hozzájáruljanak a bejutáshoz. A KDH érti ezt. Vajon miért nem értik a Szövetségben?

 

Név szerint Farkas Iván, Csáky Pál, Bauer Edit, Pázmány Péter és több, a nagypolitikától már visszavonult, de még bizonyos hitelességgel bíró, és választói bázissal rendelkező személy újraélesztéséről, csatasorba állításáról lenne szó. Hogy a magukat hibernált Összefogás platform (a két számító, Orosz Örs és Mózes Szabolcs, főleg) miatti kiesést pótolni lehessen.

 

Könnyen lehet, hogy ez lesz ugyanis az utolsó dobása a magyarságnak. Ha most sem jön össze, valószínűleg marad a jövőben a szlovák pártok magyar platformjain keresztüli politizálás.

 

Így tényleg mindent be kell vetni, úgy, ahogy a KDH is teszi.

 

A fenti írás a Körkép.sk május 30-i hírlevelének részeként jelent meg.

 

Iratkozz fel te is, hogy ne maradj le napi hírmagyarázatainkról. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.