Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Megtört a jég! Štandard nagyinterjú rólunk, magyarokról.

2. Bugárék megint spekulálhatnak. Ezúttal a választókat zavarnák össze egy névválasztásos húzással.

 hirdetes_810x300  

3. Ekocídium – A háború kezd kicsúszni a kezek közül – Már a környezetrombolásnál tartanak.

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Megtört a jég! Štandard nagyinterjú rólunk, magyarokról

 

Nagyon nehéz érdemi vitát, vagy akár csak diskurzust is folytatni rólunk a szlovákokkal úgy, hogy a két nemzet között óriási fal húzódik. Amely felett itt-ott átpislant valaki, de igazából egyik felet sem érdekli túlságosan, hogy mi van a túloldalon.

 

Pedig a fal ugyanazt az udvart szeli két részre. Ami az egyik felén történik, az kihatással van a másikra és fordítva. Igen, a szlovák-magyar párbeszédről, egymás megértéséről beszélünk, mely sajnos nagyon gyerekcipőben jár.

 

Legutóbb a jobboldali, konzervatív Štandard tett kísérletet ennek enyhítésére, és mindkét fél elégedetten szögezhette le, hogy volt értelme. Az eredményét ma tettük közzé magyar fordításban, és itt olvasható.

 

Hogy mit gondolunk a Smerről és Ficoról, a távozó Mostosokról a Szövetség esélyeiről, annak frissen szerződtetett csodafegyveréről, fentebb elolvashatjátók. Ami miatt hírlevelünkbe emeltük a témát, az a falhoz támasztott létre előkerülése, mégha a választási kampányban is, melyen elindulhatunk, elindultunk a másik oldalra.

 

Körülnézni, elbeszélgetni, elmondani, mit miért és miért úgy történik nálunk. Hogy szélesedjen az összkép, hogy táguljon a horizont. Hogy ők is jobban megértsék, ha már a felvidéki magyar politikai kiesett az országos pixisből.

 

A szlovák és a magyar fél Szlovákiában jelenleg leginkább a jobboldali, konzervatív oldalon kíváncsi egymásra. Ennek élenjárói Jaroslav Daniška és az általa vezetett Štandard, illetve a Postoj.sk nevű keresztény portál. Mindkét szerkesztőség szisztematikus, rendszeres érdeklődést tanúsít a magyar közösség ügyei, történései, politikai lépései iránt.

 

A Körkép.sk mindkét szerkesztőséggel rendszeres, baráti viszonyt ápol. A Postojjal közös podcast stúdiót bérlünk.

 

Ahogy azt az interjúban is elmondtuk, fontos, hogy ne csak a kampányban és annak apropóján, hanem a napi ügyek menték is lebontsuk a közös falat. Hogy ne csak a lenéző, liberális gőg, zsebükben a bölcsek kövével határozza meg a diskurzust saját narratívája alapján.

 

A párbeszéd tehát fontos. Mindannyiunk érdekében. Mi azon leszünk, hogy ez mélyüljön, ha már parlamenti szinten nincs pártszintű képviselet, mely ráirányítaná a figyelmet a problémáinkra.

 

2. Bugárék megint spekulálhatnak. Ezúttal a választókat zavarnák össze egy névválasztásos húzással

Derült égből a villámcsapásként érkezett a hír, hogy Bugár Béla egyik legközelebbi embere, az MKP-s és a Most-Hídas idők egyik tótumfaktuma, Nochta Edit ill. ügynöksége, az i-Step egy pártnevet védetett le a Szabadalmi Hivatalnál. Csak úgy. Miért ne. Ti is ezt teszitek minden héten, nemigaz

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!